အုန္းသီး သာကူျပင္
သႀကၤန္တုန္းက သႀကၤန္မုန္႕ေလးေတြ လုပ္စားျဖ၀္ေပမဲ့ မုန္႕လုပ္နည္း အကုန္လံုးကို တျပိဳင္နက္ထဲ မေရးႏိူင္ခဲ့လို႕ ဒီေန႕ေတာ့ အုုန္းသီး သာကူျပင္မုန္႕လုပ္နည္းေလး ေရးမယ္ေရးမယ္နဲ႕ အခုမွဘဲ ေရးျဖစ္ပါေတာ့တယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
သာကူ - ၂ ခြက္ (မုန္႕လုပ္ရာတြင္ သံုးေသာခြက္)
ေရ - ၂ ခြက္ (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ သံုးေသာခြက္)
လိေမၼာ္ရည္ - တစ္ြခြက္ ( လိေမၼာ္ေရာင္အတြက္ သံုးရန္)
ေရ - တခြက္ ( ဆြမ္းေမႊးႀကိတ္ရည္ႏွင့္ ေရာသံုးရန္)
သၾကား - တစ္ခြက္ (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ သံုးေသာခြက္)
ျခစ္ထားေသာ အုုန္းသီးဖတ္ - တစ္ခြက္ ( မုန္႔လုပ္ရာတြင္ သံုးေသာခြက္)
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ - ၂႐ြက္
ဆြမ္းေမႊးေရ - တစ္ခြက္ ( မုန္႔လုပ္ရာတြင္ သံုးေသာခြက္)
သာကူက်ဳိရန္ အရည္အရသာစပ္နည္း
ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ ၂႐ြက္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ေပးပါ
ဘလန္ဒါထဲမွာ ဆြမ္းေမႊးရြက္ႏွင္႔ ေရတစ္ခြက္ကိုထည္႔ျပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ
ဆြမ္းေမႊးရြက္ ညက္သြားေနတာနဲ႔ ပိတ္စပါးပါးထဲ ထည္႔ျပီး ဆြမ္းေမႊးရည္ကို ယူထားပါ
လိေမၼာ္ရည္ကိုေတာ့ ready made ေဖ်ာ္ရည္ကို သံုးထားပါတယ္
လိေမၼာ္ရည္ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္းေလာက္နဲ႕ ေရာထားပါ
သာကူက်ဳိေနစဥ္ အသံုးျပဳေသာ သာကူမ်ား မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ ေရကို လိုတိုးပိုေလ်ွာ့လုပ္ျပီး က်ဳိေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
သာကူကိုု ေရျမန္ျမန္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
ေရစိမ္တာ ၾကာပါက သာကူမ်ား ေက်ကုန္ႏိူင္ပါတယ္
ေရႏွင့္လိေမၼာ္ရည္ကို ေဖ်ာ္ထားပါ
ေရႏွင့္ ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ေဖ်ာ္ရည္ကို ေရာျပီးေဖ်ာ္ထားပါ
အရင္ဆံုး ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ လိေမၼာ္ေဖ်ာ္ရည္ႏွင့္ ဆား တိုု႕ကိုုထည့္ျပီး ဆူပြက္လာသည္အထိ တည္ေပးပါ
အရည္မ်ား ဆူပြက္လာလွ်င္ သာကူကိုု ထည့္ျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
၃ မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးျပီးမွ သၾကားကိုု ေနာက္ဆုုံးမွ ထည့္ေပးပါ
သၾကားထည့္ေပးျပီး သာကူေစ့ရဲ႕ ့အလည္မွ အျဖဴေရာင္ ၀တ္ဆံေလးအနည္းငယ္ က်န္တဲ့အခ်ိန္တြင္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ျပီး အေအးခံမည့္ ဘန္း သို႕မဟုတ္ ဘူးထဲထည့္ေပးျပီး အေအးခံေပးပါ
သာကူမ်ား ေအးသြားပါက ေရခဲေသတၱာ ေအာက္ထပ္မွာ တညသိပ္ ထားေပးပါ
ေနာက္ေန႕မွာ ပံုပါအတိုင္း သာကူေစ့ အလယ္မွ ၀တ္ဆံျဖဴေလးမ်ာ ေပ်ာက္သြားကာ ေဖာင္းေဖာင္းအိအိေလးေတြ ျဖစ္လာပါလိမ့္မယ္
ေအးသြားေသာ သာကူမ်ားကိုု ဓါးကိုဆီသုတ္ျပီး အေနေတာ္ အတုုံးမ်ား တုုံးေပးကာ အုုန္းသီးဖတ္မ်ားျဖင့္ လူးေပးပါ
အုန္းသီးဖတ္မ်ား လူးျပီးပါက ခ်ဳိစိမ့္စိမ့္ သာဂူျပင္ေလးမ်ားကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ သာကူက်ဳိရာတြင္ အသံုးျပဳေသာ သာကူမ်ား မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ ေရကို လိုတိုးပိုေလ်ွာ့ ခ်င့္ခ်ိန္ေပးရန္ သတိထားေပးပါ။