မုန္႕လက္ေကာက္ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္မြမြေလး



အျပင္မသြားျဖစ္တဲ့ ရက္ေတြတိုင္း အိမ္မွာျမန္မာမုန္႕ေလးေတြ လုပ္စားရတာ အင္မတန္ ေပ်ာ္ဖို႕ေကာင္းပါတယ္ ဒီေန႕ေတာ့ မုန္႕လက္ေကာက္ကို ႏွမ္းျဖဴ ထန္းလ်ွက္ရည္ေလးနဲ႕နယ္ျပီး အရသာ တမ်ဳိးယူကာ ေၾကာ္ထားပါတယ္။

ေကာက္ညွင္းမုန္႕လက္ေကာက္ဆိုရင္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ ေပ်ာ့သြားတယ္လို႕ ေျပာတတ္ၾကပါတယ္ ေကာက္ညွင္းတို႕ရဲ႕ ထံုးစံမို႕လို႕ မုန္႕လုပ္ရင္ ေပ်ာ့တတ္တာ သဘာ၀ပါဘဲ မေပ်ာ့ေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲဆိုျပီး အႀကိမ္ႀကိမ္ စမ္းသပ္လိုက္တာ ဒီတခါေတာ့ ေအာင္ျမင္သြားပါျပီ။

မုန္႕လက္ေကာက္ကို မီးအရမ္းမျပင္းေစဘဲ မီးအေနေတာ္နဲ႕ ပထမတခါေၾကာ္ျပီး က်က္တာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္၍ အေအးခံကာ ေနာက္တႀကိမ္ မီးအနည္းငယ္ ထပ္ေလ်ွာ့ျပီး မီးေအးေအးနဲ႕ ျပန္ျပီးေၾကာ္ေပးျခင္းျဖင့္ ေကာင္ညွင္းမုန္႕လက္ေကာက္ ႂကြတ္ႂကြတ္ မြမြေၾကာ္ေလး ရလာပါလိမ့္မယ္။

မုန္႕လက္ေကာက္က ေၾကာ္တတ္ျပီး ေၾကာ္နည္းေလးသိရင္ စားလို႕အရမ္းေကာင္းသလို ေၾကာ္လို႕လဲ လြယ္ပါတယ္ မုန္႕စပ္နည္းနဲ႕ ေၾကာ္နည္းမကြ်မ္းက်င္ရင္ေတာ့ ေၾကာ္တဲ့အခါ အႏၲရာယ္ နည္းနည္းမ်ားပါတယ္။

မေၾကာ္ခင္ မုန္႕သားစပ္ျပီး အနည္းဆံုး၂နာရီ၃နာရီေလာက္ မုန္႕သားေသေအာင္ ထားေပးရပါတယ္ မုန္႕သားမေသရင္ ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ မုန္႕သားက ဆီေပါက္ျပီး ဆီေရာ မုန္႕သားေတြပါ ေတာ္ေတာ္ ခပ္ေေ၀းထိ လြင့္စင္ျပီး ေပါက္တတ္ပါတယ္ ျဖစ္ႏိူင္ရင္ေတာ့ မုန္႕လက္ေကာက္ကို မုန္႕သားစပ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တညသိပ္ထားျပီးမွ ေၾကာ္တာအေကာင္းဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္မို႕ ဆီပူမထိရေလေအာင္ မုန္႕သားေသေအာင္ထားျပီးမွ ေၾကာ္တာအေကာင္းဆံုးပါ မုန္႕သားေသသြားရင္ေတာ့ ေၾကာ္ေနစဥ္ ဆီပူေပါက္ျပီးမွန္မွာ မေၾကာက္ရေတာ့ ဘူးေပါ့ေနာ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕. - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၄ဗူး

ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ ဗူး( ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ နယ္ရန္)

ႏွမ္းျဖဴ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ ( မုန္႕သားစပ္ရန္)

က်ဳိျပီးေပါက္ေစးက်ေနေသာ ထန္းလ်ွက္ရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းခန္႕ (မုန္႕သားစပ္ရန္)

ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ၃လံုး
ထန္းလွ်က္ခဲ - 200 g

ေရ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး (ထန္းလ်ွက္က်ဳိရန္)

ျပင္ဆင္ပံု

ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ကို ေရထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူးႏွင့္ နည္းနည္းခ်င္းထည့္ကာ နယ္ေပးပါ

ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕အေပၚမူတည္ျပီး ေရကို နည္းနည္းခ်င္းထည့္ျပီး နယ္ေပးပါ

မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးလာျပီဆိုရင္ မုန္႕သားအရမ္းမေပ်ာ့ေစရန္ ေရကိုအကုန္မထည့္ဘဲ ခ်န္ထားလိုက္ပါ

မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက ေလလံုေသာ ဗူးတခုထဲထည့္ကာ အဖံုးဖံုးထားျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တညသိပ္ ထားေပးပါ 

မုန္႕သား တညသိပ္ထားျပီးတာနဲ႕ က်ဳိထားေသာ ထန္းလ်ွက္ရည္ႏွင့္ ႏွမ္းတို႕ထည့္ျပီးနယ္ေပးပါ 

မုန္႕သားျပန္စပ္ျပီးတာနဲ႕ လက္တဖ်စ္စာသာသာ အေနေတာ္မုန္႕သားကိုယူကာ လက္ဖ၀ါး ႏွစ္ဖက္နဲ႕ ပြတ္ျပီး မုန္႕သား႐ွည္႐ွည္ေလးရတာနဲ႕ ထိပ္စ၂ဖက္ကို အ၀ိုင္းေလးလုပ္ကာ ဖိျပီးဆက္လိုက္ပါ

ဆီကို မီးအပူေပးပါ

ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္သို႕ ေလ်ွာ့လိုက္ပါ

မီးျပင္းလြန္းရင္ အတြင္းသားေတြ မက်က္ဘဲ အျပင္သားလဲ ကြ်မ္းလြယ္ပါတယ္

မီးအေနေတာ္နဲ႕ေၾကာ္ေနစဥ္ တဖက္က်က္ရင္ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ

၂ဖက္လံုး မုန္႕သားအေရာင္ ေျပာင္းသြားျပီး ကြ်တ္လာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ဇကာထဲထည့္ကာ ဆီစစ္ေပးပါ

ထိုနည္းအတိုင္း မုန္႕သားအားလံုးကုန္ေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ

ေၾကာ္ထားေသာ မုန္႕လက္ေကာက္မ်ား ေအးလာပါက ဆီကို မီးအနည္းငယ္ ထပ္ေလ်ာ့ကာ မုန္႕လက္ေကာက္မ်ားကို တခုျခင္းစီ အိုးဆန္႕သေလာက္ ထပ္ေၾကာ္ေပးပါ

မာျပီးႂကြတ္လာတဲ့အထိ စိတ္႐ွည္႐ွည္ ေၾကာ္ေပးျပီး ဆယ္ကာဆီျပန္ျပီး စစ္ေပးထားပါ

ထန္းလ်ွက္ရည္က်ဳိရန္

ထန္းလ်ွက္ခဲ - 200g

ေရ. - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး

မီးအေနေတာ္နဲ႕ ေရႏွင့္ ထန္းလွ်က္ခဲကို ေက်ေအာင္က်ဳိေပးပါ

ထန္းလ်ွက္ခဲမ်ား ေက်သြားပါက ထန္းလ်ွက္ရည္ကို ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ

ေမႊေနစဥ္ ထန္းလ်ွက္ရည္ ႂကြက္မီွးတန္း အေနအထား ရမရသိေစရန္ ထန္းလ်ွက္ရည္ကို သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ ဆယ္ျပီး အိုးထဲမွာဘဲ ျပန္ေလာင္းခ်ၾကည့္ပါ

ႂကြက္မွီးတန္း အေနအထားေလာက္ရရင္ အေအးခံျပီး မုန္႕သားအေရာင္လွေစရန္ မုန္႕သားစပ္တဲ့အထဲကို ထည့္ေပးႏိူင္သလို မုန္႕လက္ေကာက္ႏွင့္ စားလို႕ရပါျပီ။