မုန္႔လံုးေရေပၚ ေမႊးေမႊးေလး



ဒီေန႔ေတာ႔ သမီးငယ္ေလး ေက်ာင္းကိုမျပန္ခင္ ျမန္မာမုန္႔ေလးေတြ တစ္ေန႔တစ္မ်ဳိး လုပ္ေကြ်းျဖစ္တဲ႔အထဲက မုန္႕လံုးေရေပၚေလး လံုးစားျဖစ္ပါတယ္ ျမန္မာ့လ်ာ ျမန္မာ့ခံတြင္းဆိုေတာ့ ဘယ္အခ်ိန္ဘဲျဖစ္ျဖစ္ ျမန္မာမုန္႕ေလးေတြကို တမ္းတမိတာေတာ့ အမွန္ပါ။

ဒီတစ္ခါေတာ႔ မုန္႔လံုးေရေပၚကို ရိုးရိုးေလး မလံုးဘဲ ေရအစား ဆြမ္းေမႊးရြက္ အရည္ေလးနဲ႔ ထည္႔လုပ္ထားတဲ႔အတြက္ အရသာ တစ္မ်ဳိးဆန္းသစ္ကာ စားလို႔ေကာင္းလြန္းတဲ႔အတြက္ မာမာလံုးတဲ႔ မုန္႔လံုးေရေပၚလုပ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ခြက္

ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၁ခြက္
ဆြမ္းေမႊးရြက္ - ငါးရြက္

ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး (ဆြမ္းေမႊးရြက္ ၾကိတ္ရန္)

အုန္းသီးမွဳန္႕ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္

ထန္းလွ်က္ခဲ - လက္သန္းတစ္ဆစ္စာေလာက္ အခဲ၂၀ခန္႔

ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ငါးပံုတစ္ပံု

ဆြမ္းေမႊးရြက္ၾကိတ္ျပီး အရည္စစ္ရန္ - ပိတ္စပါး သန္႔သန္႔ တစ္စ

ဇကာ ခပ္စိတ္စိတ္ - တစ္ခု

ဆြမ္းေမႊးရြက္ၾကိတ္ရန္

ဆြမ္ေမႊးရြက္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ေလးေတြ ပိုင္းျဖတ္ေပးပါ

ျပီးတာနဲ႔ အသီးအရြက္ၾကိတ္ေသာ ဗလင္ဒါထဲမွာ ဆြမ္းေမႊးရြက္ႏွင္႔ ေရ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူးကို ထည္႔ေပးပါ

ဗလင္ဒါကို တစ္မိနစ္ၾကိတ္ တစ္ခါနားလုပ္ျပီး အရြက္မ်ား ညက္လာတဲ႔အထိ အနည္းဆံုး ဆယ္ခါေလာက္ ၾကိတ္ေပးပါ

အရြက္မ်ား ညက္သြားတာနဲ႔ ဇလံုတလံုးေပၚ ဇကာတင္ေပးပါ

ဇကာေပၚမွာ ပိန္စပါးကို တင္ေပးျပီး ဆြမ္းေမႊးရြက္ ၾကိတ္ရည္မ်ားကို သြန္ခ်ေပးပါ

ျပီးတာနဲ႔ ပိတ္စကို စုစည္းျပီး အရည္မ်ားကို ညွစ္ေပးပါ

အရည္ကိုယူထားျပီး ညွစ္ဖတ္မ်ားကို သြန္ပလိုက္ပါ
ညွစ္ယူျပီး ရလာေသာ ဆြမ္းေမႊးရြက္ အရည္ထဲမွ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးကိုသာ သံုးပါမယ္

ျပင္ဆင္ပံု

ဆန္မွဳန္႕ ႏွင့္ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕တို႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ထည္႔ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ

သမသြားေသာ အမွဳန္႔ထဲကို ဆြမ္းေမႊးရည္ ေရနည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေပးျပီး မုန္႔သားေပ်ာ႔အိလာတဲ႔အထိ ႏွဲေပးပါ

ဆြမ္းေမႊးရည္ကို တစ္ခါထဲ မထည္႔ဘဲ နည္းနည္းခ်င္းထည္႔ေပးပါ

တစ္ခါတရံ မိမိသံုးေသာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔အေပၚ မူတည္ျပီး ေရကို လိုတိုးပိုးေလ်ွာ႔ လုပ္ရတဲ႔အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္

မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးပိုင္လာပါက ဆြမ္းေမႊးရည္ ပိုေနရင္ ခ်န္ထားလိုက္ပါ

မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက မုန္႔သားကို အ၀တ္ေရစိုေလး ေရညွစ္ကာ အုပ္ထားျပီး နာရီ၀က္ တနာရီေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ဒီတိုင္းထားေပးပါ

ထန္းလွ်က္ခဲကို လက္သန္းတစ္ဆစ္စာ ေလာက္ေလးေတြ တံုးေပးထားပါ

အုန္းသီးမွဳန္႕ကို ဆားထည္႔ျပီး ငံျမျမေလးရေအာင္ ဖြဖြေလးနယ္ထားေပးပါ

မုန္႕သားႏွပ္ထားခ်ိန္ ျပည္႔တာနဲ႕ မုန္႕သားကို ကြမ္းသီးဆံေလာက္ ရေအာင္ယူျပီး လက္၀ါးထဲထည္႔ကာ ၇ခါေလာက္ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး ညွစ္ေပးပါ

ျပီးတာနဲ႔ အလံုးေလး ျဖစ္ေအာင္ လက္ဝါးႏွစ္ဖက္ၾကားမွာ အနည္းငယ္ ဝိွဳက္ျပီး လံုးလိုက္ပါ

အလံုးေလး ျဖစ္သြားတာနဲ႕ လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အလယ္ကို အခ်ဳိင့္ေလးျဖစ္ေအာင္ လက္ညိွဳးႏွင့္ ဖိလိုက္ပါ

ခ်ဳိင့္သြားေသာ ေနရာထဲသို႕ထန္းလွ်က္ခဲ အစိတ္ေလး တခုထည္႔လိုက္ပါ

ထန္းလွ်က္ခဲေပၚသို႕ မုန္႕သားျပန္အုပ္ျပီး လက္ဝါးႏွစ္ဖက္ၾကားမွာ ဝွဳိက္ျပီး လံုးေပးပါ
ထန္းလွ်က္ခဲ မေပၚေအာင္ မုန္႕သားကို သတိထားျပီး အုပ္ေပးပါ

ထန္းလွ်က္ခဲ ေပၚပါက မုန္႕သားကို ေရဆူဆူႏွင့္ျပဳပ္ခ်ိန္မွာ ထန္းလွ်က္မ်ား အျပင္သို႕ ေပါက္ထြက္ပါတယ္

အားလံုးလံုးျပီးပါက ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရမ်ားမ်ားထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ

ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက လံုးထားေသာ မုန္႕မ်ားကို တလံုးခ်င္း တစ္ခုနဲပတစ္ခု မကပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးပါ

မုန္႕သားက်က္ျပီး ေရေပၚ ေပၚလာပါက မုန္႕အတြင္းသားမ်ာ းက်က္ေစရန္ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ထားျပီးမွ ဆယ္ေပးပါ

ေပၚလာေသာ မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ားကို ဇြန္းဇကာျဖင့္ဆယ္ကာ အုန္းသီးမွဳန္႔ထည္႔ထားေသာ ပန္းကန္ထဲသို႔ တန္းျပီး ထည္႔ေပးပါ

ပူေနတုန္းမွာဘဲ အုန္းသီးမွဳန္႔မ်ား ကပ္သြားေအာင္ လူးေပးပါ

အားလံုးျပီးပါက ဆြမ္းေမႊးရြက္နံ႔ ေမႊးပ်ံ႔ေနတဲ႔ ရာသီစာ မုန္႕လံုးေရေပၚေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။