ႏို႔ထမင္း ခ်ဳိခ်ဳိေလး
ဒီေန႔ေတာ႔ ႏို႔ထမင္းေလးကို ထန္းလ်ွက္ရည္ေလးဆမ္းကာ ခ်ဳိခ်ဳိစိမ္႔စိမ္႔ ေမႊးေမႊးေလး က်ဳိေသာက္ျဖစ္ပါတယ္ ႏို႔ထမင္းက ေသာက္လို႔အင္မတန္မွ ေကာင္းေပမဲ႔ က်ဳိခ်ိန္ေလးေတာ႔ ၾကာတတ္ပါတယ္။
စိတ္ရွည္လက္ရွည္ မက်ဳိႏိူင္တာရယ္ အခ်ိန္မေပးႏိူင္ဘူး ဆိုရင္ေတာ႔ ဆန္ကိုေရေဆးျပီး ေရအနည္းငယ္ထည္႔ကာ ဗလင္ဒါထဲမွာ ထက္ပိုင္းက်ဳိးသာသာေလာက္ ၾကိတ္ေပးျပီးမွ က်ဳိေပးပါ။
ဆန္ကိုတစ္ဝက္က်ဳိးေအာင္ ဗလင္ဒါထဲ ၾကိတ္ျပီးမွ က်ဳိရင္ေတာ႔ အခ်ိန္တစ္ဝက္ေလာက္ သက္သာႏိူင္ပါတယ္ မာမာကေတာ႔ ဆန္ကိုအခိ်န္ေပးျပီး က်ဳိထားတဲ႔အတြက္ မာမာက်ဳိတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
ႏြားႏို႔ - တလီတာ
ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႔
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ
ေရ - လိုသေလာက္သံုးပါ
ထန္းလ်ွက္ခဲအညိဳ - ႏွစ္ဆယ္သား
ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးခြဲ (ထန္းလ်ွက္ရည္က်ဳိရန္)
အုန္းသီးမွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
ျပင္ဆင္ပံု
ဆန္ကိုေရထည္႔ျပီး ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရေဆးထားေသာ ဆန္ကိုထည္႔ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
ဆန္ျပဳပ္ေနစဥ္ ေဝက်တတ္တဲ႔အတြက္ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးခပ္ၾကီးၾကီးကိုသာ သံုးေပးပါ
ပထမတရည္ ခမ္းပါက ေနာက္ထပ္ေရကို ျပဳပ္ဆန္အထက္ လက္ေလးလံုးေလာက္ ထည္႔ေပးပါ ထပ္ထည္႔ေပးပါ
ထိုနည္းအတိုင္း ဆန္မ်ားကို ႏူးအိလာတဲ႔အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
ဆန္ျပဳပ္ေနစဥ္ အိုးကပ္တတ္တဲ႔အတြက္ မၾကာမၾကာ သတိထားျပီး ေမႊေမႊေပးပါ
အသံုးျပဳေသာဆန္ တေယာက္ႏွင္႔တေယာက္ မတူႏိူင္တဲ႔အတြက္ ဆန္ႏူးခ်ိန္ႏွင္႔ ျပဳပ္ခ်ိန္လဲ ကြာျခားႏိူင္ပါတယ္
ဆန္ႏူးလာျပီ ဆိုေတာ႔မွ အုန္းသီးမွဳန္႔ ႏြားႏို႔ ဆားႏွင္႔ ဆီတို႔ကိုထည္႔ျပီး ႏို႔မ်ားခမ္းေအာင္ ဆက္ျပဳပ္ေပးပါ
ႏြားႏို႔မ်ားခမ္းလာျပီး ပ်စ္လာပါက မီးပိတ္ျပီး မီးေပၚမွ ခ်ေပးပါ။
ထန္းလ်ွက္ရည္က်ဳိရန္
ထန္းလ်ွက္ခဲႏွင္႔ ေရကို ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္ အိုးတလံုးထဲမွာထည္႔ျပီး က်ဳိေပးပါ
ထန္းလ်ွက္ရည္ က်ဳိေနစဥ္ ေဝက်တတ္တဲ႔အတြက္ မီးအရမ္း မျပင္းဖို႔ သတိထားပါ
ထန္းလ်ွက္မ်ား အရည္ေပ်ာ္လာပါက မီးပိတ္ကာ အဝတ္စေလးခံျပီး အမွဳိက္မ်ား စစ္ေပးပါ
အမွဳိက္စစ္ျပီးပါက အိုးထဲျပန္ထည္႔ျပီး ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးရေအာင္ ျပန္က်ဳိေပးပါ
အသံုးျပဳလို႔ ပိုေနေသာ ထန္းလ်ွက္ရည္မ်ားကို အေအးခံျပီး ဖန္ပုလင္းေလးထဲထည္႔ကာ ေရခဲေသတာထဲမွာ သိမ္းထားႏိူင္ပါတယ္။
စားပြဲျပင္ရန္
အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ႏို႔ထမင္းကို မိမိစားႏိူင္သေလာက္ ပန္းကန္ထဲထည္႔ေပးကာ ထန္းလ်ွက္ရည္ဆမ္းျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။