ေခါျပင္ စိမ့္စိမ့္ေလး
ဒီေန႕မနက္ေစာေစာ ေကာ္ဖီနဲ႔ေသာက္ခ်င္တာနဲ႔ ေခါျပင္မုန္႕ေလး လုပ္ျဖစ္သြားပါတယ္ အခ်ဳိမစားဘဲ အစိမ့္ ႏွစ္သက္သူေတြ အႀကိဳက္ေတြ႕မဲ့ ျမန္မာမုန္႕ပဲသရည္စာ တမ်ဳိးပါ။
ေခါျပင္လို႔ ေျပာလိုက္ရင္ မာမာတို႔ငယ္ငယ္က ေျမာင္းတကာ ေစ်းထဲမွာ တေန႔တခါမွ မစားရရင္ ေစ်းသြားရတာ မတန္တဲ့ မုန္႔မ်ဳိး
တခု ၁၅ျပားေပးရတယ္ ကေလးဆိုေတာ့ ၁၅ျပားဖိုးဝယ္ၿပီး ေဘးအနားသားေလးေတြ အဆစ္ေတာင္းေသးတာ အဲဒီႀကီးႀကီးကလဲ သေဘာေကာင္းတာမွ အရမ္း ကိုယ့္ေတြ႔တာနဲ႔ ဆီသုတ္ထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာဖက္ထဲမွာ ဝယ္တာ ၁၅ျပားဖိုးကို ေဘးအနားသား ညႇပ္ထားတာက လက္တဆုတ္ႀကီး ထည့္ေပးထားၿပီးသားဘဲ
တခါတေလ စကားေရာေဖာေသာနဲ႔ ကပ္ေၾကးနဲ႔ ညႇပ္လိုက္လို႔ ပဲ့ၾကသြားတဲ့ အုန္းသီးဖတ္ေလးေတြကို ျမည္းမယ္ေနာ္ဆိုၿပီး မုန္႔ေရာင္းတဲ့ ႀကီးႀကီး ေပးေပးမေပးေပး ဆတ္ခနဲ ယူစားလိုက္တာက ပါေသးတာ
အဲဒီမုန္႔မ်ဳိးက ငယ္ငယ္ကသာ စားခဲ့ရၿပီး အခုေနာက္ပိုင္း မစားရတာ ၾကာခဲ့ၿပီ
ဒီေန႔ေတာ့ ကိုယ့္ဘာသာကို လုပ္စားရင္း သာယာပါတယ္ေလ ေခါျပင္မွ ေခါျပင္အစစ္ပါ မယံုရင္ လုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးလိုက္ေပးမယ္ လုပ္စားၾကည့္ေနာ္ 😁��။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ေကာက္ညွင္းမုန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
ဆီ - အနည္းငယ္
ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးခြဲ မ႐ွိတ႐ွိ
အုန္းသီးစိတ္- ႏွစ္သက္သေလာက္
ႏွမ္းေလွာ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
စဥ့္နီတုံး သန္႕သန္႕
မုန္႕လွိမ့္ရန္ ဒလိမ့္တုန္း
ျပင္ဆင္ပံု
ႏွမ္းကို ေလွာ္ထားပါ သို႕မဟုတ္ လက္ဖက္စား ႏွမ္းေလွာ္ကို သံုးလဲရပါတယ္
ေျမပဲေလွာ္ကို အခြံျခြတ္ျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းေပးထားပါ
အုန္းသီးကို ခပ္ပါးပါးေလးေတြ စိတ္ေပးထားပါ
မုန္႕လုပ္ရာတြင္ သံုးမည့္ စဥ့္နီတုံး သို႕မဟုတ္ ပန္းကန္ျပားႏွင့္ ဒလိမ့္တံုးကို ဆီသုတ္ျပီး အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
မုန္႕ညွပ္ရန္ ကပ္ေၾကးကိုလဲ ဆီသုတ္ထားပါ
ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ႏွင့္ ဆားကို ဇလံုတခုထဲမွာ ထည့္ေပးပါ
ထိုေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ထဲကို ေရနည္းနည္းျခင္း ထည့္ေပးျပီး ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ အိလာတဲ့အထိ နယ္ေပးပါ
ေရကို နည္းနည္းျခင္း ထည့္ေပးပါ အသံုးျပဳမည့္ ေကာက္ညွင္းဆန္မွဳန္႕ မတူႏိုင္တဲ့အတြက္ ေရလိုအပ္မွဳ အနည္းအမ်ား ကြာျခားႏိုင္ပါတယ္
ေကာက္ညွင္းသားရလာေအာင္ အနည္းဆံုး ၈မိနစ္ေလာက္ ႏွဲေပးပါ
ျပီးတာနဲ႕ မိမိအဆင္ေျပမည့္ ပန္းကန္ျပား သို႕မဟုတ္ စဥ့္နီတံုးေပၚမွာ တင္ေပးျပီး ပံုပါအတိုင္း ခပ္ထူထူေလး ျပားေပးပါ
အိုးတလံုးထဲမွာ ေရေႏြးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
ေရ ပြက္ပြက္ဆူျပီဆိုတာနဲ႕ ခပ္ထူထူေလး ျပားထားေသာ မုန္႕သားကို ထည့္ေပးပါ
မုန္႕သားၾကည္ျပီး ေရေပၚကို တက္လာမွ အနည္းဆံုး ၅မိနစ္ေလာက္ ထားကာ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
မုန္႕သားတဖက္ကို လွန္ခ်ိန္မွာ သစ္သားေယာင္းမနဲ႕ အသာေလး ဖိၾကည့္ပါ
မုန္႕သားေပ်ာ့ေနမွ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
မုန္႕သားမေပ်ာ့ဘဲ လွန္လိုက္ပါက အလယ္မွ ထက္ျခမ္းကြဲ သြားတတ္ပါတယ္
မုန္႕သား ေနာက္တဖက္ လွန္လို႕ရျပီဆို လွန္ေပးျပီး ေနာက္ထပ္ ၅မိနစ္ေလာက္ ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ထားပါ
မိမိလုပ္သည့္ မုန္႕သားအထူအပါးအေပၚ မူတည္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
မုန္႕သားအေရာင္ ၾကည္လာျပီး ေရေပၚေပၚလာျပီဆိုရင္ မုန္႕သားပို ေယာင္းမႏွင့္ ဖိၾကည့္ပါ
မာေနေသးရင္ ေပ်ာ့လာတဲ့အထိ ထားျပီးမွ ဆယ္ေပးပါ
ဆယ္ျပီးတာနဲ႕ ဆီသုတ္ထားေသာ ပန္းကန္ျပား သို႕မဟုတ္ စဥ့္နီတုန္းေပၚတင္ေပးပါ
မုန္႕သားပူေနတုန္းမွာ ႏွမ္းေလွာ္ အုန္းသီး ေျမပဲေလွာ္တို႕ကို ျဖဴးေပးပါ
ျပီးတာနဲ႕ ဒလိမ့္တုန္႕ႏွင့္ ခပ္ဖြဖြ လွိမ့္ေပးပါ
ဒလိမ့္တုန္းႏွင့္ လွိမ့္ေနစဥ္ ေျမပဲေလွာ္ ႏွမ္းေလွာ္ အုန္းသီးစိတ္မ်ားကို ထပ္ထည့္လိုက္ လွိမ့္လိုက္ လုပ္ေပးပါ
ဒလိမ့္တုန္းႏွင့္ လွိမ့္တဲ့အတြက္ မုန္းသားလဲ အေနေတာ္ ျပားလာပါလိမ့္မယ္
အစာပလာမ်ား မုန္႕သားထဲ ၀င္သြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ေမႊးျပီးစိမ့္ေနတဲ့ ေခါျပင္မုန္႕ စိမ့္စိမ့္ေလးကို ဆီသုတ္ထားေသာ ကပ္ေၾကးႏွင့္ ႏွစ္သက္သလို ညွပ္ေပးျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။