မုန္႕ဗိုင္းေတာင့္ နွင့္ ပဲမုန္႕
(ကြ်န္မရဲ႔ တတိယစာအုပ္(အပန္းေရာင္) မွာ ပါၿပီးသားေလးပါ။)
ဒီမုန္႕ဗိုင္းေတာင့္ နွင့္ ပဲမုန္႕ ကို facebook မွတစ္ဆင့္ ခင္မင္ခြင့္ရခဲ့တဲ့ မနွင္းဝတ္မွဳံ (Hnin Wuthmom) ရဲ႕ နည္းေလးအတိုင္း လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီနည္းေလးကို အသံုးျပဳခြင့္ေပးတဲ့အတြက္ မဝတ္မွဳံကို ေက်းဇူးအမ်ားၾကီး တင္ပါတယ္ရွင္။
***... မုန္႕ဗိုင္းေတာင့္ နွင့္ ပဲမုန္႕ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
ဆန္အစိမ္းမွဳန္႕ (rice flour) – 1 1/4 cups (310 ml)
ေရ – 1/2 cup (125 ml)
ထံုး (white lime stone) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပံု ၁ ပံုခန္႕ (ေရ 2000 ml ထဲ ထည့္ကာ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။)
မျပဳတ္ရေသးေသာ ပဲလြမ္း (kindy bean) – 1/3 cup (80 ml) ( ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ 2/3 cup ခန္႔)
ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (မုန္႔ညက္လံုး ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ ထည့္နယ္ရန္)
ဆား
ပဲျပဳတ္
နွမ္းျဖဴေလွာ္ေထာင္း
ေျမပဲဆီ
ျခစ္ထားေသာ အုန္းသီး (ထည့္လိုက ထည့္ႏိူင္ပါတယ္။)
ပဲလြမ္းကို တစ္ညအိပ္ေရစိမ္ၿပီး ႏူးအိေနေအာင္ ျပဳတ္ထားပါ။ ready made ျပဳတ္ၿပီးသားဗူးကို သံုးပါက ပိုႏူးညံ့ပါတယ္။
ဆန္မွဳန္႕ထဲ ေရ (1/2 cup) ကို နည္းနည္းခ်င္းစီထည့္ၿပီး ေသေသခ်ာခ်ာ နွံ႕ၿပီး မုန္႕သားညက္သြားေအာင္ နယ္ေပးပါ။ (လိုအပ္လွ်င္ ေရအတိုး၊ အေလွ်ာ့အနည္းငယ္လုပ္ေပးပါ။)
ေဖ်ာ္ထားေသာထံုးရည္ (2000 ml)ကို အနည္ထိုင္ေနသည့္ ထံုးမ်ားမပါေအာင္ အိုးထဲေလာင္းထည့္ၿပီး ပြက္ပြက္ဆူလာေအာင္ က်ဳိထားပါ။
(မုန္႔ညက္လံုးထည့္ျပဳတ္လွ်င
ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ နယ္ထားေသာ မုန္႔ညက္လံုးကိုထည့္ၿပီး ၇ မိနစ္ခန္႕ အိုးအဖံုးဖြင့္ၿပီး ျပဳတ္ေပးပါ။ မုန္႔သားမ်ား ညီညီညာညာက်က္ေစရန္ အထက္ေအာက္လွန္ေပးပါ။
ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ မုန္႔ညက္အေပၚယံသားေလး ေအာက္ပံုပါအတိုင္း ေျပာင္ေျပာင္ေခ်ာေခ်ာေလးျဖစ
ခပ္ေႏြးေႏြးအေနအထားျဖစ္လွ်င
ထိုေခ်ထားေသာ မုန္႔သားထဲ ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ထည့္ကာ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ (သို႔) မုန္႔သားနွံ႔ၿပီးေၾကညက္ ေစးပိုင္လာသည္ အထိ ဂ်ဳံနယ္သလို ေသေသခ်ာခ်ာ ဖိေခ်နယ္ေပးပါ။
မုန္႕သားမ်ားနွံ႔ၿပီး ညက္လာလွ်င္ ပဲမုန္႕အတြက္ မုန္႕သား ၃ ပံု ၁ ပံုကို ခြဲထုတ္ကာ ဆား (အနည္းငယ္)၊ ပဲလြန္းတို႔ျဖင့္ ေရာ၍ ပဲမ်ားေၾကၿပီး နွံ႕သြားေအာင္ ေသခ်ာေရာနယ္ကာ လက္မ (သို႔) လက္သန္း အရြယ္ ပဲဆုပ္ေလးမ်ားဆုပ္ၿပီး ပိတ္ပါးစခံထားသည့္ ေပါင္းမည့္အိုးထဲ ထည့္ပါ။
က်န္သည့္ မုန္႕သား ၃ ပံု ၂ ပံုကို မုန္႕ဗိုင္းေတာင့္ေလးမ်ားလိ
ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးအိုးေပၚ ေပါင္းမည့္အိုးကိုတင္ၿပီး အဖံုး လံုေအာင္ဖံုးကာ high heat ျဖင့္ မိနစ္ ၂၀ နွင့္ ၂၅ မိနစ္ၾကားေပါင္းေပးပါ။
မုန္႕သားမ်ားၾကည္ၿပီး အိအိေလးျဖစ္လာလွ်င္ မုန္႕က်က္ၿပီမို႕ မီးဖိုမွခ်ကာ….
ပဲျပဳတ္၊ ဆား၊ နွမ္းျဖဴေလွာ္ေထာင္း၊ ေျမပဲဆီ၊ ျခစ္ထားေသာ အုန္းသီး တို႕ျဖင့္ နယ္ၿပီး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
Chaw Su's Food Friends