ကတ္ေျကးကိုက္
ကတ္ေျကးကိုက္ ျကိုက္တာခ်င္းတူရင္ shareေပး😁😁
တစ္ေန႔တျခား လူႀကိဳက္မ်ားလာတဲ႔ ၿမိတ္ေဒသအစားစာ ကတ္ေၾကးကိုက္
*****************
ေဒသခံမ်ားသာမက ၿမိတ္ေဒသသို႔ ေရာက္ဖူးသူတိုင္းမွာ မျဖစ္မေန စားသံုးေလ့ရွိတဲ႔ ၿမိတ္ကတ္ႀကီးကိုက္ဟာ အထူးကို နာမည္ႀကီးတဲ့ ေဒသထြက္ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ “ရွမ္းကို ခ်စ္ရင္ ပဲပုပ္ကို ခ်စ္ရမယ္” ဆိုသလို ၿမိတ္သားမွန္ရင္ ကတ္ေၾကးကိုက္ကို လံုး၀ေမ႔လို႔ မရပါဘူး။ ၿမိတ္ၿမိဳ႕ကို ေျခခ်ၿပီဆိုတာနဲ႔ ဒီေဒသကို ေရာက္ရွိလာတဲ႔ ႏိုင္ငံျခားသားနဲ႔ ျပည္တြင္းက ေရႊဧည့္သည္မ်ားဟာ ၿမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္ကို အရင္အဦးဆံုး စားၾကည့္ခ်င္တယ္လို႔ ေျပာဆိုျခင္းကို ၾကည့္ျခင္းျဖင့္ ကတ္ေၾကးကိုက္ဟာ ကမၠာေက်ာ္ လူသိမ်ားတဲ့ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္လို႔လာေနပါၿပီ။ ၿမိတ္သားတစ္ေယာက္အေနနဲ႔ ဂုဏ္ယူမယ္ဆို ဂုဏ္ယူစရာပဲေပါ့။
*****************
ေဒသခံမ်ားသာမက ၿမိတ္ေဒသသို႔ ေရာက္ဖူးသူတိုင္းမွာ မျဖစ္မေန စားသံုးေလ့ရွိတဲ႔ ၿမိတ္ကတ္ႀကီးကိုက္ဟာ အထူးကို နာမည္ႀကီးတဲ့ ေဒသထြက္ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ “ရွမ္းကို ခ်စ္ရင္ ပဲပုပ္ကို ခ်စ္ရမယ္” ဆိုသလို ၿမိတ္သားမွန္ရင္ ကတ္ေၾကးကိုက္ကို လံုး၀ေမ႔လို႔ မရပါဘူး။ ၿမိတ္ၿမိဳ႕ကို ေျခခ်ၿပီဆိုတာနဲ႔ ဒီေဒသကို ေရာက္ရွိလာတဲ႔ ႏိုင္ငံျခားသားနဲ႔ ျပည္တြင္းက ေရႊဧည့္သည္မ်ားဟာ ၿမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္ကို အရင္အဦးဆံုး စားၾကည့္ခ်င္တယ္လို႔ ေျပာဆိုျခင္းကို ၾကည့္ျခင္းျဖင့္ ကတ္ေၾကးကိုက္ဟာ ကမၠာေက်ာ္ လူသိမ်ားတဲ့ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္လို႔လာေနပါၿပီ။ ၿမိတ္သားတစ္ေယာက္အေနနဲ႔ ဂုဏ္ယူမယ္ဆို ဂုဏ္ယူစရာပဲေပါ့။
အရသာထူးကဲတဲ႔ ေဒသအစားစာမ်ားအနက္ ေဒသခံမ်ားမွာလည္း ကတ္ေၾကးကိုက္ကို ေန႔စဥ္နဲ႔အမွ် နစ္နစ္ ၿခိဳက္ၿခိဳက္စားသံုးမွဳေတြကေတာ႔ တစ္ေန႔ထက္တစ္ေန႔ တိုးပြားလို႔ လာေနပါၿပီ။ “ၿမိတ္” ဟူေသာ စကားလံုးကို ၾကားမိရံုနဲ႔ ကတ္ေၾကးကိုက္ကို ေျပးျမင္မိၾကမွာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ယေန႔ေခတ္လို ခရီးသြားလုပ္ငန္းေတြ ဖြံ႕ၿဖိဳးလာ ခ်ိန္မွာ “ကတ္ေၾကးကိုက္”ဟု ဆိုလွ်င္ ၿမိတ္ႏွင့္ အတူတြဲလွ်က္ အမွတ္ရ ေစေလာက္ေအာင္ပင္ လူအမ်ားက သတိထားမိေနၾကပါၿပီ။
အရသာ ေကာင္းမြန္တဲ႔ကတ္ႀကီးကိုက္တစ္ပြဲကို ျဖစ္ေစဖို႔ ပါ၀င္တဲ႔ ပစၥည္းနဲ႔ ေရာစပ္တဲ႔ အမယ္ေတြကေတာ႔ ေန႔စဥ္နီးပါး ေတြ႔ျမင္ေနရတဲ႔ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲက ပစၥည္းေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ပထမဆံုး ကတ္ႀကီးကိုက္တစ္ပြဲ ျဖစ္လာဖို႔ မီးအားေကာင္းေအာင္ ၿမိတ္ေဒသမွာသာထြက္တဲ့ မီးေသြးထင္း (ထင္းတံုးႀကီးမ်ားကို မီးအားေအာင္ အတန္ငယ္ ကၽြမ္းေအာင္ မီ ဖုတ္ထားတဲ့ ထင္းေခ်ာင္းမ်ား) ကို အသံုးျပဳ ႏိုင္ရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
ထို႔ေနာက္ ဆီ၀ေအာင္ အသံုးျပဳထားတဲ႔ သံဒယ္အိုႏွင္႔ အေၾကာ္ ဇြန္းႀကီး တစ္ေခ်ာင္း လိုအပ္ပါတယ္။
အရင္ဦးဆံုး ကတ္ေၾကးကိုက္ေၾကာ္မယ္႔ အိုးထဲကို ဆီကိုအရင္ ထည့္ရသလို ေထာင္းေခ်ထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးကို ထည့္ၿပီး အရင္ဆီသတ္ရပါတယ္။ အဲ႔ဒီေနာက္ မုန္႔သားဖတ္ ျဖစ္တဲ႔ ကတ္ေၾကးကိုက္ အဖတ္ေတြနဲ႕ ပဲပင္ေပါက္ေတြကို ခုနက ဆီသတ္ထားတဲ႔ အိုးထဲမွာ ၁ ပြဲစာ ဒါမွမဟုတ္ ဘယ္ႏွစ္ပြဲ အထိနဲ႔ လူဘယ္ႏွစ္ေယာက္ အတြက္ကို ခ်င့္ခ်ိန္ၿပီး ေယာသမ ေမြၿပီးေတာ႔ စေၾကာ္လို႔ ရေနပါၿပီး။
မုန္႔သားဖတ္ေတြ နည္းနည္း ၾကက္လာရင္ေတာ႔ ဆား၊ အသားမုန္႔၊ ပဲဆီ အနည္းငယ္တို႔ ထည္႔ရၿပီး၊ ရွာလာကာရည္နဲ႕ ေရာစပ္ စိမ္းထားတဲ႔ ငရုတ္သီး အဖတ္ေတြကို ထပ္ထည္႔ရပါမယ္။ အဲ႔ဒီေနာက္ မပါမျဖစ္တဲ႔ ၿမိတ္ေဒသထြက္ ပအံုးရည္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပအံုးရည္ဆိုတာက ဓနိပင္က ထြက္တဲ႔ အရည္ကို အခ်ဥ္တည္ ထားတဲ့ ၿမိတ္ေဒသရဲ႕ ထူးျခားတဲ႔ ရွာလကာရည္ ျဖစ္ပါတယ္၊ ဟင္းပြဲတခ်ိဳ႕နဲ႔ ငါးပိေဖ်ာ္ေတြမွာ သံုးတဲ႔ ဟင္းခ်က္ အသံုးအေဆာင္ ျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္ဆံုးမွာ အရသာနဲ႔အစပ္အဟပ္ေတြ အေနေတာ္ေလး ျဖစ္ၿပီးဆိုေတာ႔ ပဲျပဳတ္ေလး အနည္းငယ္ ထပ္ထည္႔ၿပီး၊ စားသံုးသူရဲ႕ ဆႏၵအရ ၀က္သား၊ ၾကက္သား ၊ပုစြန္/ ကင္းမြန္၊ ၾကက္ဥ စတာတို႔ကို အဆင္ေျပသလို တြဲဖက္ၿပီး ျပဳလုပ္စားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။
ၿမိတ္ေဒသ၏ နာမည္ႀကီးသည့္ ကတ္ႀကီးကိုက္သည္ ေရွးယခင္ ကတည္းက ၿမိတ္ေဒသတြင္ စားသံုးလာခဲ့ သည့္ မိရိုးဖလာအစားအေသာက္တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ၿမိဳ႕လံုးမွာလည္း ေနရာတိုင္း၊ ရပ္ကြက္တိုင္းမွာ အိမ္ဆိုင္၊ လမ္းေဘးဆိုင္မွသည္ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားအထိ ျပဳလုပ္ေရာင္းခ်ေနတာကို ေတြ႕ရပါမယ္။ ဒီလို ေဒသတစ္ခု၏ ျပယုဂ္တစ္ခုအျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳခံထားရေသာ ၿမိတ္ကတ္ႀကီးကိုက္သည္ ယခုအခါ လူအမ်ားက ႏွစ္ၿခိဳက္တဲ႔ ေဒသအႏွံ႕အျပားမွ ခံတြင္း ေတြ႕ စားသံုးလာတဲ့ အစားအစာ တစ္ခု ျဖစ္လို႔လာပါၿပီ။ ကတ္ေျကးကိုက္ ျကိုက္တာခ်င္းတူရင္ shareေပး😁😁
တစ္ေန႔တျခား လူႀကိဳက္မ်ားလာတဲ႔ ၿမိတ္ေဒသအစားစာ ကတ္ေၾကးကိုက္
*****************
ေဒသခံမ်ားသာမက ၿမိတ္ေဒသသို႔ ေရာက္ဖူးသူတိုင္းမွာ မျဖစ္မေန စားသံုးေလ့ရွိတဲ႔ ၿမိတ္ကတ္ႀကီးကိုက္ဟာ အထူးကို နာမည္ႀကီးတဲ့ ေဒသထြက္ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ “ရွမ္းကို ခ်စ္ရင္ ပဲပုပ္ကို ခ်စ္ရမယ္” ဆိုသလို ၿမိတ္သားမွန္ရင္ ကတ္ေၾကးကိုက္ကို လံုး၀ေမ႔လို႔ မရပါဘူး။ ၿမိတ္ၿမိဳ႕ကို ေျခခ်ၿပီဆိုတာနဲ႔ ဒီေဒသကို ေရာက္ရွိလာတဲ႔ ႏိုင္ငံျခားသားနဲ႔ ျပည္တြင္းက ေရႊဧည့္သည္မ်ားဟာ ၿမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္ကို အရင္အဦးဆံုး စားၾကည့္ခ်င္တယ္လို႔ ေျပာဆိုျခင္းကို ၾကည့္ျခင္းျဖင့္ ကတ္ေၾကးကိုက္ဟာ ကမၠာေက်ာ္ လူသိမ်ားတဲ့ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္လို႔လာေနပါၿပီ။ ၿမိတ္သားတစ္ေယာက္အေနနဲ႔ ဂုဏ္ယူမယ္ဆို ဂုဏ္ယူစရာပဲေပါ့။
*****************
ေဒသခံမ်ားသာမက ၿမိတ္ေဒသသို႔ ေရာက္ဖူးသူတိုင္းမွာ မျဖစ္မေန စားသံုးေလ့ရွိတဲ႔ ၿမိတ္ကတ္ႀကီးကိုက္ဟာ အထူးကို နာမည္ႀကီးတဲ့ ေဒသထြက္ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ “ရွမ္းကို ခ်စ္ရင္ ပဲပုပ္ကို ခ်စ္ရမယ္” ဆိုသလို ၿမိတ္သားမွန္ရင္ ကတ္ေၾကးကိုက္ကို လံုး၀ေမ႔လို႔ မရပါဘူး။ ၿမိတ္ၿမိဳ႕ကို ေျခခ်ၿပီဆိုတာနဲ႔ ဒီေဒသကို ေရာက္ရွိလာတဲ႔ ႏိုင္ငံျခားသားနဲ႔ ျပည္တြင္းက ေရႊဧည့္သည္မ်ားဟာ ၿမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္ကို အရင္အဦးဆံုး စားၾကည့္ခ်င္တယ္လို႔ ေျပာဆိုျခင္းကို ၾကည့္ျခင္းျဖင့္ ကတ္ေၾကးကိုက္ဟာ ကမၠာေက်ာ္ လူသိမ်ားတဲ့ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္လို႔လာေနပါၿပီ။ ၿမိတ္သားတစ္ေယာက္အေနနဲ႔ ဂုဏ္ယူမယ္ဆို ဂုဏ္ယူစရာပဲေပါ့။
အရသာထူးကဲတဲ႔ ေဒသအစားစာမ်ားအနက္ ေဒသခံမ်ားမွာလည္း ကတ္ေၾကးကိုက္ကို ေန႔စဥ္နဲ႔အမွ် နစ္နစ္ ၿခိဳက္ၿခိဳက္စားသံုးမွဳေတြကေတာ႔ တစ္ေန႔ထက္တစ္ေန႔ တိုးပြားလို႔ လာေနပါၿပီ။ “ၿမိတ္” ဟူေသာ စကားလံုးကို ၾကားမိရံုနဲ႔ ကတ္ေၾကးကိုက္ကို ေျပးျမင္မိၾကမွာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ယေန႔ေခတ္လို ခရီးသြားလုပ္ငန္းေတြ ဖြံ႕ၿဖိဳးလာ ခ်ိန္မွာ “ကတ္ေၾကးကိုက္”ဟု ဆိုလွ်င္ ၿမိတ္ႏွင့္ အတူတြဲလွ်က္ အမွတ္ရ ေစေလာက္ေအာင္ပင္ လူအမ်ားက သတိထားမိေနၾကပါၿပီ။
အရသာ ေကာင္းမြန္တဲ႔ကတ္ႀကီးကိုက္တစ္ပြဲကို ျဖစ္ေစဖို႔ ပါ၀င္တဲ႔ ပစၥည္းနဲ႔ ေရာစပ္တဲ႔ အမယ္ေတြကေတာ႔ ေန႔စဥ္နီးပါး ေတြ႔ျမင္ေနရတဲ႔ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲက ပစၥည္းေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ပထမဆံုး ကတ္ႀကီးကိုက္တစ္ပြဲ ျဖစ္လာဖို႔ မီးအားေကာင္းေအာင္ ၿမိတ္ေဒသမွာသာထြက္တဲ့ မီးေသြးထင္း (ထင္းတံုးႀကီးမ်ားကို မီးအားေအာင္ အတန္ငယ္ ကၽြမ္းေအာင္ မီ ဖုတ္ထားတဲ့ ထင္းေခ်ာင္းမ်ား) ကို အသံုးျပဳ ႏိုင္ရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
ထို႔ေနာက္ ဆီ၀ေအာင္ အသံုးျပဳထားတဲ႔ သံဒယ္အိုႏွင္႔ အေၾကာ္ ဇြန္းႀကီး တစ္ေခ်ာင္း လိုအပ္ပါတယ္။
အရင္ဦးဆံုး ကတ္ေၾကးကိုက္ေၾကာ္မယ္႔ အိုးထဲကို ဆီကိုအရင္ ထည့္ရသလို ေထာင္းေခ်ထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးကို ထည့္ၿပီး အရင္ဆီသတ္ရပါတယ္။ အဲ႔ဒီေနာက္ မုန္႔သားဖတ္ ျဖစ္တဲ႔ ကတ္ေၾကးကိုက္ အဖတ္ေတြနဲ႕ ပဲပင္ေပါက္ေတြကို ခုနက ဆီသတ္ထားတဲ႔ အိုးထဲမွာ ၁ ပြဲစာ ဒါမွမဟုတ္ ဘယ္ႏွစ္ပြဲ အထိနဲ႔ လူဘယ္ႏွစ္ေယာက္ အတြက္ကို ခ်င့္ခ်ိန္ၿပီး ေယာသမ ေမြၿပီးေတာ႔ စေၾကာ္လို႔ ရေနပါၿပီး။
မုန္႔သားဖတ္ေတြ နည္းနည္း ၾကက္လာရင္ေတာ႔ ဆား၊ အသားမုန္႔၊ ပဲဆီ အနည္းငယ္တို႔ ထည္႔ရၿပီး၊ ရွာလာကာရည္နဲ႕ ေရာစပ္ စိမ္းထားတဲ႔ ငရုတ္သီး အဖတ္ေတြကို ထပ္ထည္႔ရပါမယ္။ အဲ႔ဒီေနာက္ မပါမျဖစ္တဲ႔ ၿမိတ္ေဒသထြက္ ပအံုးရည္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပအံုးရည္ဆိုတာက ဓနိပင္က ထြက္တဲ႔ အရည္ကို အခ်ဥ္တည္ ထားတဲ့ ၿမိတ္ေဒသရဲ႕ ထူးျခားတဲ႔ ရွာလကာရည္ ျဖစ္ပါတယ္၊ ဟင္းပြဲတခ်ိဳ႕နဲ႔ ငါးပိေဖ်ာ္ေတြမွာ သံုးတဲ႔ ဟင္းခ်က္ အသံုးအေဆာင္ ျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္ဆံုးမွာ အရသာနဲ႔အစပ္အဟပ္ေတြ အေနေတာ္ေလး ျဖစ္ၿပီးဆိုေတာ႔ ပဲျပဳတ္ေလး အနည္းငယ္ ထပ္ထည္႔ၿပီး၊ စားသံုးသူရဲ႕ ဆႏၵအရ ၀က္သား၊ ၾကက္သား ၊ပုစြန္/ ကင္းမြန္၊ ၾကက္ဥ စတာတို႔ကို အဆင္ေျပသလို တြဲဖက္ၿပီး ျပဳလုပ္စားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။
ၿမိတ္ေဒသ၏ နာမည္ႀကီးသည့္ ကတ္ႀကီးကိုက္သည္ ေရွးယခင္ ကတည္းက ၿမိတ္ေဒသတြင္ စားသံုးလာခဲ့ သည့္ မိရိုးဖလာအစားအေသာက္တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ၿမိဳ႕လံုးမွာလည္း ေနရာတိုင္း၊ ရပ္ကြက္တိုင္းမွာ အိမ္ဆိုင္၊ လမ္းေဘးဆိုင္မွသည္ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားအထိ ျပဳလုပ္ေရာင္းခ်ေနတာကို ေတြ႕ရပါမယ္။ ဒီလို ေဒသတစ္ခု၏ ျပယုဂ္တစ္ခုအျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳခံထားရေသာ ၿမိတ္ကတ္ႀကီးကိုက္သည္ ယခုအခါ လူအမ်ားက ႏွစ္ၿခိဳက္တဲ႔ ေဒသအႏွံ႕အျပားမွ ခံတြင္း ေတြ႕ စားသံုးလာတဲ့ အစားအစာ တစ္ခု ျဖစ္လို႔လာပါၿပီ။