#ေထာပတ္ထမင္း#
•••••••••••••••••••••
အိမ္မွာ အလြယ္တကူနဲ႔ကုန္က်စရိတ္သက္သ ာမယ့္ ေထာပတ္ထမင္းခ်က္စားရေအာင္.. .ခုခ်က္ထားတဲ့ ပံုစံ
ကေထာပတ္ထမင္းခ်က္နည္းပါပဲ.. ပဲစိမ္းလံုး နဲ႔ဥနီ ေျပာင္းဖူး
ကအိမ္မွာ အလြယ္႐ွိေနလို႔.ေရာင္စံုေလး ျဖစ္ေအာင္.အိမ္က
သားေတြပိုစားခ်င္လာေအာင္လို ႔.ထည့္ခ်က္လိုက္တာပါ..မ႐ွိ
လို႔ထည့္မခ်က္လည္းရပါတယ္... .
ပါဝင္ပစၥည္း မ်ား
••••••••••••••••••••
ဆန္အေကာင္းစား....ႏုိ႔ဆီဗူး ႏွစ္ဗူး.
ေထာပတ္.. ငါးက်ပ္သားခန္႔
ဟင္းရြက္ဆီ ထမင္းစားဇြန္းေလးဇြန္း.
ႏို႔စိမ္း..ထမင္းစားဇြန္းေလ းဇြန္း
သၾကားထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း
ဆား/အရသာမူန္႔အနည္းငယ္စီ
ကရေဝးရြက္/သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ အနည္းငယ္စီ
ၾကက္သြန္နီဥတစ္လံုး..
ပဲစိမ္းလံုး/ေျပာင္းဖူး/ မုန္လာဥ နီအနည္းငယ္စီ(မထည့္လည္းရ)
တို႔လိုအပ္ပါတယ္....
ေထာပတ္ထမင္းခ်က္မည္ဆိုလ်ွင္
•••••••••••••••••••••••••• ••••••••••
႐ုိး႐ုိးထမင္းခ်က္မည့္ေပါင္ းအိုးထဲမွာ ဆန္ကိုေရေဆးၿပီး
အသီးအႏံွေတြမွလဲြ၍ က်န္တဲ့ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား.အား လံုး
ကိုေရာထည့္၍ပံုမွန္ထမင္းခ်က ္သလိုပဲခ်က္ပါ...ၾကက္သြန္
နီကိုေတာ့ေလးစိတ္စိတ္ထည့္ပါ ...ေရကိုမိမိတို႔ခ်က္မည့္
ဆန္အေၾကာေပၚမူတည္ပီးခ်င့္ခ် ိန္ထည့္ပါ..ေရကိုခါတိုင္း
ပံုမွန္ထည့္ေနက်ထက္အနည္းငယ္ ေလ်ွာ့၍ထည့္ပါ..ထမင္းအိုးခလ ုတ္တက္ခါနီးေလာက္တြင္.အဖံုး ဖြင့္၍အထက္ေအာက္လွန္ေပးပါ.. ေထာပတ္ဆီမ်ားေအာက္တြင္စုပံု ေနမည္စိုးလို႔ပါ..အသီးအႏွံ ထည့္မည္ဆိုပါက.ဒီအခ်ိန္မွာထ ည့္ပါ...
အရသာျမည္းၾကည့္ပါ...မိမိတို ႔အိမ္သားမ်ားအႀကိဳက္အရသာကို ဒီအခ်ိန္မွာစိတ္ႀကိဳက္ျပင္ႏ ိုင္ပါတယ္..အရသာအေနေတာ္ပဲဆိ ုလ်ွင္အဖံုးျပန္ပိတ္ပီးထမင္ းအိုးေကာင္းစြာႏွပ္သည္
ထိျပန္တည္ထားေပးလိုက္ရင္ရပါ ပီ....အခ်ိန္ခဏပဲေပးရပါ
တယ္မၾကာပါဘူး..လြယ္ကူလ်ွင္ျ မန္ပါတယ္...အဓိက.ဆန္နဲ႔
ေရကိုအခ်ိဳးက်က်ထည့္တတ္ဖို႔ ပါပဲ.....
တဲြဖက္စားဖို႔ၾကက္သားဟင္းအတ ြက္
•••••••••••••••••••••••••• ••••••••••••
ၾကက္ေပါ္င္တစ္ေခ်ာင္း(သံုးပ ုိင္းပိုင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္နီသံုးလံုး(ပါးပါးလ ွီးထား ပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ/ ဂ်င္းအနည္းငယ္ေထာင္းထားပါ
မဆလာ/ဆီ/ဆား/အရသာမူန့္/ ငံျပာရည္/ဆႏြင္း/ အေရာင္တင္မူန္႔. အနည္းငယ္စီလုိအပ္ပါတယ္...
ခ်က္နည္း
•••••••••••
ၾကက္သားကိုအရင္ဆံုး..ဆားအရသ ာမူန္ ့မဆလာဆႏြင္း
ေထာင္းထားေသာၾကက္ျဖဴႏွင့္ဂ် င္းတို႔ထည့္၍အရသာနယ္
ထားပါ...အိုးဆီပူရင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကိုအရင္ႂကြပ္ ေအာင္
ထည့္ေၾကာ္ပီး.ႂကြပ္လ်ွင္ဆယ္ ထားပါ..ပိုတဲ့ဆီထဲၾကက္သား
မ်ားထည့္၍လံုးေပးပါ.အသားတင္ းရင္ ေရေႏြးထည့္ ေၾကာ္
ထားတဲ့ၾကက္နီေၾကာ္ေတြေျခထည္ ့ေပး..အဖံုးအုပ္ပီးဆက္တ
ည္ေပး..အသားႏူးပီးဆီျပန္သည္ ထိ..အရသာလိုလ်ွင္ထပ္
ထည့္...အားလံုအးေနေတာ္ကြက္တ ိဆီျပန္ပီဆိုရပါပီ...
ပဲြျပင္မယ္ဆိုရင္
•••••••••••••••••••
ပန္းကန္ျပား ထဲမွာေထာပတ္ထမင္းခပ္ထည့္..ၾ ကက္သား
ဆီျပန္ေလးခပ္ထည့္..တဲြဖက္စာ းဖို႔သရက္ခ်ဥ္သုပ္ေလး
တစ္ပံုထည့္..မိမိတို႔အိမ္မွ ာ ပုဇြန္ေျခာက္ ေၾကာ္အစပ္ေလး
႐ွိရင္လည္းထည့္ေပါ့. ကိုယ္ကေတာ့ မထည့္ထားပါ....ခ်ဥ္
ေပါင္ဟင္းခ်ိဳေလးနဲ႔တဲြဖက္စ ားပိုလိုက္ဖက္ပါတယ္....
အားလံုးအဆင္ေျပ ၾကပါေစ႐ွင္.. လိူင္ လိူင္
အိမ္မွာ အလြယ္တကူနဲ႔ကုန္က်စရိတ္သက္သ
ကေထာပတ္ထမင္းခ်က္နည္းပါပဲ..
ကအိမ္မွာ အလြယ္႐ွိေနလို႔.ေရာင္စံုေလး
သားေတြပိုစားခ်င္လာေအာင္လို
လို႔ထည့္မခ်က္လည္းရပါတယ္...
ပါဝင္ပစၥည္း မ်ား
••••••••••••••••••••
ဆန္အေကာင္းစား....ႏုိ႔ဆီဗူး
ေထာပတ္.. ငါးက်ပ္သားခန္႔
ဟင္းရြက္ဆီ ထမင္းစားဇြန္းေလးဇြန္း.
ႏို႔စိမ္း..ထမင္းစားဇြန္းေလ
သၾကားထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း
ဆား/အရသာမူန္႔အနည္းငယ္စီ
ကရေဝးရြက္/သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ အနည္းငယ္စီ
ၾကက္သြန္နီဥတစ္လံုး..
ပဲစိမ္းလံုး/ေျပာင္းဖူး/
တို႔လိုအပ္ပါတယ္....
ေထာပတ္ထမင္းခ်က္မည္ဆိုလ်ွင္
••••••••••••••••••••••••••
႐ုိး႐ုိးထမင္းခ်က္မည့္ေပါင္
အသီးအႏံွေတြမွလဲြ၍ က်န္တဲ့ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား.အား
ကိုေရာထည့္၍ပံုမွန္ထမင္းခ်က
နီကိုေတာ့ေလးစိတ္စိတ္ထည့္ပါ
ဆန္အေၾကာေပၚမူတည္ပီးခ်င့္ခ်
ပံုမွန္ထည့္ေနက်ထက္အနည္းငယ္
အရသာျမည္းၾကည့္ပါ...မိမိတို
ထိျပန္တည္ထားေပးလိုက္ရင္ရပါ
တယ္မၾကာပါဘူး..လြယ္ကူလ်ွင္ျ
ေရကိုအခ်ိဳးက်က်ထည့္တတ္ဖို႔
တဲြဖက္စားဖို႔ၾကက္သားဟင္းအတ
••••••••••••••••••••••••••
ၾကက္ေပါ္င္တစ္ေခ်ာင္း(သံုးပ
ၾကက္သြန္နီသံုးလံုး(ပါးပါးလ
ၾကက္သြန္ျဖဴ/
မဆလာ/ဆီ/ဆား/အရသာမူန့္/
ခ်က္နည္း
•••••••••••
ၾကက္သားကိုအရင္ဆံုး..ဆားအရသ
ေထာင္းထားေသာၾကက္ျဖဴႏွင့္ဂ်
ထားပါ...အိုးဆီပူရင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကိုအရင္ႂကြပ္
ထည့္ေၾကာ္ပီး.ႂကြပ္လ်ွင္ဆယ္
မ်ားထည့္၍လံုးေပးပါ.အသားတင္
ထားတဲ့ၾကက္နီေၾကာ္ေတြေျခထည္
ည္ေပး..အသားႏူးပီးဆီျပန္သည္
ထည့္...အားလံုအးေနေတာ္ကြက္တ
ပဲြျပင္မယ္ဆိုရင္
•••••••••••••••••••
ပန္းကန္ျပား ထဲမွာေထာပတ္ထမင္းခပ္ထည့္..ၾ
ဆီျပန္ေလးခပ္ထည့္..တဲြဖက္စာ
တစ္ပံုထည့္..မိမိတို႔အိမ္မွ
႐ွိရင္လည္းထည့္ေပါ့. ကိုယ္ကေတာ့ မထည့္ထားပါ....ခ်ဥ္
ေပါင္ဟင္းခ်ိဳေလးနဲ႔တဲြဖက္စ
အားလံုးအဆင္ေျပ ၾကပါေစ႐ွင္.. လိူင္ လိူင္