မုန့္စိမ္းေပါင္း လုပ္နည္း
• လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဆန္ ၾကမ္း - နိုု႔ ဆီ ဗူး (၂) လံုး
ထန္း လ်က္ - (၂၀) က်ပ္ သား
ပဲ လြန္း - နိုု႔ ဆီ ဗူး တစ္ ၀က္
အုန္း သီး - တစ္ လံုး
၁။ ဆန္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ပိတ္စနဲ႕ ပြတ္တုိက္ျပီး ဆန္မႈန္႕ ရေအာင္ ၾကိတ္ပါ။
၂။ အုန္းသီးကုိ ျခစ္ျပီး အုန္းႏုိ႔ ညွစ္ထားေပးပါ။
၃။ အုိးတစ္လံုးကုိ ထန္းလ်က္ထည့္၊ ေရေလးထည့္ျပီး၊ က်ဳိေပးပါ။ ထန္းလ်က္ေပ်ာ္သြားတဲ့ အခါ အမႈိက္ မပါေအာင္ ဇကာနဲ႕ ထန္းလ်က္ရည္ကုိ စစ္ေပးပါ။
၄။ ျပီးလ်င္ ထန္းလ်က္ကုိ ေညာင္းေစး မက်တက် ျဖစ္ေအာင္ က်ဳိေပးပါ။ ပဲလြန္းကုိလည္း ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရခမ္းျပဳတ္ထားေပးပါ။
၅။ မုန္႕စိမ္းေပါင္းကုိ သံုးထပ္လုပ္မွာမုိ႕ ဆန္မႈန္႕ နည္းနည္းကုိ ဆားေလး နည္းနည္း ထည့္၊ ျပီးေတာ့ အုန္းႏုိ႕ပ်စ္ပ်စ္နဲ႕ သမေအာင္ နယ္ေပးပါ။
၆။ ေနာက္ ဆန္မႈန္႕ နည္းနည္း ကုိေတာ့ ျပဳတ္ထားေသာာ ပဲလြန္းနဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးပါ။ (တခ်ဳိ႕က ပဲကုိ အလံုးမပ်က္ စားခ်င္ၾကတာမုိ႕ ဒီအဆင့္မွာ ပဲလြန္းကုိ ထည့္မနယ္ၾကဘူး။)
၇။ က်န္တဲ့ ဆန္မႈန္႕ေတြကုိေတာ့ က်ဳိထားတဲ့ ထန္းလ်က္ရည္ပ်စ္ပ်စ္နဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာ နွံ႕႕စပ္ေအာင္ နယ္ေပးပါ။
၈။ နယ္ျပီးသား မုန္႕ေတြကုိ ပထမ အဆင့္ အေနနဲ႕ တစ္ခုခ်င္းကို ပိတ္စိမ္းပါး နဲ႕ ထုပ္ျပီး ေပါင္းပါ။
ေပါင္းတဲ့ အခါ ေကာက္ညွင္းေပါင္း ေပါင္းတဲ့ ေပါင္းေခ်ာင္နဲ ႕ေပါင္းလုိ႕ ရသလုိ၊ ေဇာက္နက္တဲ့ အုိးထဲမွာ ေရထည့္ျပီး အလယ္ကေန ေဇာက္နက္နက္ ဇလံု (သိုု႔မဟုတ္) ခ်ဳိင့္ကုိ ထည့္၊ အဖံုးပိတ္ျပီး ေရေႏြးကုိ ဆူေအာင္လုပ္ျပီး၊ အခ်ိန္ၾကာၾကာ ေပါင္းယူလုိ႕ ရပါတယ္။
ဒါမွမဟုတ္ ထမင္းေပါင္းအုိးမွာ စကာပါတဲ့ အဆင့္ေလး ပါပါတယ္။ အဲ့ဒီ ထမင္းေပါင္းအုိးကုိ ေအာက္ကေန ေရထည့္၊ အေပၚက စကာပါတဲ့ အဆင့္ေလးကုိ ပိတ္စိမ္းပါးခင္းျပီး၊ ပိတ္စိမ္းပါး အေပၚမွ မုန္႕ႏွစ္ေတြကုိ ထည့္ျပီး ေရေႏြး ဆူေအာင္ လုပ္ျပီး ေပါင္းလုိ႕လည္း ရပါသည္။
၉။ ေပါင္းျပီးတဲ့ မုန္႕ေတြကုိမွ တစ္ခါ ျပန္နယ္ျပီး ဇကာနဲ႕ တုိက္ခ်ေပးပါ။ မုန္႕ေလးေတြ မြမြေလး ျဖစ္ေအာင္ ဇကာနဲ႕ တုိက္ခ်ပါ။ ဇကာနဲ႕ တုိက္ခ်ျပီးသား မုန္႕ေတြကုိလည္း တစ္မ်ဳိး တစ္ပံုစီ သီးသန္႕ ထားေပးပါ။
၁၀။ မုန္႕ေပါင္းဖုိ႕ ျပင္ရန္ မုန္႕စိမ္းေပါင္း ေပါင္းတဲ့ အုိးမွာ ကတ္ျပားေလး ခံလုိက္ျပီးေတာ့ ပိတ္စိမ္းပါးေလး ခင္းေပးပါ။
- ေအာက္ဆံုး အဆင့္ ကေန ထန္းလ်က္နဲ႕ နယ္ထားတဲ့ မုန္႕သားကုိထည့္ပါ။
- ဒုတိယ အဆင့္ ကုိေတာ့ ပဲနဲ႕ နယ္ထားတဲ့ မုန္႕ကုိ ထည့္ျပီး၊
- အေပၚဆံုး အဆင့္မွာေတာ့ အုန္းႏုိ႕ ပ်စ္ပ်စ္နဲ႕ နယ္ထားတဲ့ မုန္႕အျဖဴကုိ ထည့္ပါ။
- အဲ့ဒီမုန္႕ႏွစ္ေတြကုိ ေပါင္းေပးရမယ္။
- ျပီးရင္ေတာ့ ေအာက္ကေန ေရေႏြးေငြ႕နဲ႕ ေပါင္းပါ။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ သံုးေရာင္ခ်ယ္ ခ်ဳိဆိမ့္ေမႊးလွတဲ့ မုန္႕စိမ္းေပါင္း ပူပူေႏြးေႏြးေလး ရပါျပီ။
၁၁။ အေပၚကေန ျခစ္ထားတဲ့ အုန္းသီးျဖဴး၊ ႏွမ္းေထာင္း ျဖဴးျပီး မုန္႕ပြဲေလး ျပင္လုိက္ပါ။ အနံ႕ အရသာနဲ႔ ျပည့္စံုတဲ့ ပူပူေႏြးေႏြး မုန္႕စိမ္းေပါင္းေလးကုိ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႕ တဲြဖက္ သံုးေဆာင္ နိုင္ပါျပီ။
မူရင္း - မူရင္း ေရးသားသူ ပိုုင္ရွင္
photo @ credit