Udon ေခါက္ဆြဲျပဳတ္နွင္႔ တန္ပူရာေၾကာ္
Udon ေခါက္ဆြဲျပဳတ္နွင္႔ တန္ပူရာေၾကာ္
ဂ်ပန္စတုိင္ Udon ေခါက္ဆြဲ နွင္႔ တန္ပူရာေၾကာ္ကို တြဲဖက္စားသံုးရတာပါ။ Udon ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ကုိ ပူပူေႏြး သံုးေဆာင္ရတာပါ။ Udon ေခါက္ဆြဲ၊ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ တန္ပူရာေၾကာ္ တုိ႔ျဖင္႔ သံုးေဆာင္ရတာမုိ႔ အရသာက အရမ္းေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ခုပဲ တူတူခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- Udon ေခါက္ဆြဲ – ၃ထုပ္
- တန္ပူရာေၾကာ္ မုန္႔ၾကြပ္ – အေပၚမွ ျဖဴးရန္ (တန္ပူရာေၾကာ္လွ်င္ ရလာေသာ မုန္႔နွစ္ေၾကာ္ အတုိအထြာမ်ားကုိ ေျပာျခင္းျဖစ္သည္)
- ၾကက္သြန္ျမိတ္ – စည္း၀က္ (ပါးပါးလွီးပါ)
- ေရညွိ – အနည္းငယ္ (တြဲဖက္သံုးေဆာင္ရန္)
ငါးျပဳတ္ရည္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေရ – ၅ခြက္ (၁၀၀၀ မီလီလီတာ)
- Mirin – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
- ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
- ငါးငံျပာရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ေရညွိေျခာက္ရြက္ – ၅ရြက္
မွတ္ခ်က္။ ။ dashi ျပဳတ္ရည္ အစား ငါးျပဳတ္ရည္ကို အသံုးျပဳထားသည္။
Udon ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ ခ်က္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး Udon ေခါက္ဆြဲထုပ္ အညြႊန္းမွာပါတဲ႔ အခ်ိန္အတုိင္း ျပဳတ္ျပီ ဇကာျဖင္႔ ျပန္ဆယ္ထားပါ။
၂။ ျပီေနာက္ ငါးျပဳတ္ရည္ ခ်က္ရန္ ဒယ္အုိးထဲ ေရ ၅ခြက္ကို ထည္႔ျပီ ဆူေအာင္တည္ထားပါ။
၂။ ဆူလာလွ်င္ ေရညွိေျခာက္ရြက္မ်ားကို မိနစ္ ၂၀ခန္႔ ျပဳတ္ေပးျပီ ေရညွိေျခာက္ရြက္မ်ားကို ျပန္ဖယ္ေပးပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ျပန္ဆူေအာင္တည္ျပီ mirin၊ ငါးငံျပာရည္၊ ပဲငံျပာရည္ တုိ႔ကို ထည္႔ေပးျပီ ၁မိနစ္ခန္႔ တည္ပါ။
၄။ ငါးျပဳတ္ရည္ ရျပီဆုိလွ်င္ Udon ေခါက္ဆြဲျပဳတ္အတြက္ ျပင္ဆင္ပါမည္။
၅။ ခြက္ထဲ Undon ေခါက္ဆြဲမ်ားကို ၄ပန္းကန္ ခြဲျပီ ထည္႔လုိက္ပါ။
၆။ ျပီလွ်င္ Udon ေခါက္ဆြဲ ခြက္ထဲ ငါးျပဳတ္ရည္ ထည္႔ျပီ အေပၚမွ ၾကက္သြန္ျမိတ္မ်ား ျဖဴးေပးပါ။
ရ။ ထုိ႔ေနာက္ အေပၚမွ တန္ပူရာ မုန္႔ၾကြပ္ေလးျဖဴးေပးျပီ တန္ပူရာအစံုေၾကာ္၊ ေရညွိ တို႔ျဖင္႔ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ….
တန္ပူရာေၾကာ္
တန္ပူရာေၾကာ္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- မုန္လာဥနီ- ၂ခု (အခြံႏြာျပီး အရွည္လိုက္ ပါးပါးေလးလွီးေပးပါ)
- ခရမ္းသီး – ၁လံုး (အ၀ိုင္း အပါးအေစာင္း လွီးပါ)
- ဘုိစားပဲ – ၁၀ခု (အညွာဖယ္ျပီ အေစာင္း လွီးပါ)
- ပုဇြန္က်ား – ၁၅ေကာင္ (အျမွီးခ်န္ အခြံႏႊာျပီ ေခ်းထုတ္ထားပါ)
တန္ပူရာ မုန္႔ႏွစ္ရည္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဂ်ဳံမွုန္႔ – ၁၃၀ ဂရမ္
- ေရေအး – ၂၀၀ မီလီလီတာ
- ၾကက္ဥ – ၁လံုး
- ဆုိဒါ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ေကာ္မွုန္႔မ်ားကို ပုဇြန္၊ မုန္လာဥနီ၊ ဘိုစားပဲ၊ ခရမ္းသီး ေပၚသို႔ ဇကာျဖင္႔ အေပၚမွ ျဖဴးေပးပါ။
၂။ တန္ပူရာ မွုန္႔နစ္ေဖ်ာ္ရန္ ေဇာက္ခြက္ တစ္ခုထဲသို႔ ၾကက္ဥအနွစ္ ၁လံုး ထည္႔ျပီ ခေလာက္ထားပါ။
၃။ ျပီလွ်င္ ေရေအး၊ ဂ်ဳံမွုန္႔၊ ဆုိဒါမ်ား ထည္႔ျပီ ခေလာက္တံ(သုိ႔)တူျဖင္႔ ခပ္နာနာေလး ေမႊေပးပါ။
၅။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္ထဲသို႔ ဆီမ်ားမ်ား ထည္႔ျပီး ဆီပူလာလွ်င္ စေၾကာ္လို႔ ရပါျပီ။
တန္ပူရာေၾကာ္နည္း
၁။ တုိက်ဳိ တန္ပူရာ ေၾကာ္ရန္ ဟင္းရြက္မ်ားနွင္႔ ပုဇြန္မ်ားကို တန္ပူရာ မွုန္႔နွစ္ခြက္ထဲ ထည္႔စိမ္ပါ။
၂။ ျပီးမွ ဒယ္ထဲသုိ႔ အသုတ္လိုက္ခြဲ၍ အညိွေရာင္သန္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။
၃။ ျပီးမွ တုိက်ဳိ တန္ပူရာေၾကာ္မ်ားကို ဆီစုတ္စကၠဴျဖင္႔ ဆီစစ္ထားေပးပါ။
၄။ ေဆာ႔ရည္အတြက္ ခြက္ထဲ ပဲငံျပာရည္(စားပြဲရည္ ၃ဇြန္း)၊ mirin(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း)၊ သၾကား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ကုိ ေ၇ာေမႊပါ။
၅။ တန္ပူရာေၾကာ္မ်ားကို အရသာရွိစြာ ေဆာ႔ရည္ျဖင္႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…
မွတ္ခ်က္ ။ ။ တန္ပူရာေၾကာ္ရာတြင္ ရရွိသည္႔ တန္ပူမုန္႔နွစ္ေၾကာ္မ်ားကို ဇကာျဖင္႔ ဆယ္ျပီ သက္သက္ဖယ္ထားပါ။ Udon ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ ေပၚတြင္ ျဖဴးျပီ တြဲဖက္ သံုးေဆာင္ရန္ ျဖစ္သည္။