ကူဖီ မလိုင္ (Kulfi)
ကူဖီ မလိုင္ (Kulfi)
ပူေႏြးတဲ႔ ရာသီမွာ အေမာေျပ ကူဖီမလုိင္ ေလးအိမ္မွာပါ လုပ္စားနုိင္ေအာင္ပါ။ အိႏၵိယ ေရခဲေခ်ာင္းျဖစ္တဲ႔ ကူဖီမလိုင္မွာ ေရခဲမုန္႔လုိ ခရင္(မ္)၊ ၾကက္ဥတုိ႔ မပါ၀င္ပါဘူး။ ကူဖီမလိုင္ လုပ္ရာမွ ပ်စ္သြားေအာင္ ခရင္(မ္) မထည္႔ပဲ ဆန္မွုန္႔ကို ထည္႔ထားပါတယ္။ ရန္ကုန္မွာ စားေနက် ကူဖီမလိုင္နဲ႔ေတာ႔ အရသာသိပ္မတူပါဘူး။ ဘာေၾကာင္႔လည္း ဆုိရင္ ရန္ကုန္မွာ ၀ယ္စားနုိင္တဲ႔ ကူဖီမလိုင္အမ်ားစုက ႏုိ႔ဆီနဲ႔ လုပ္ထားလုိ႔ပါ။ ၀တ္ရည္ ခုလုပ္တဲ႔ အိႏၵိယစတုိင္ စစ္စစ္ ကူဖီမလိုင္က ႏြားနုိ႔ရယ္၊ သၾကားရယ္၊ ဖာလာအနံ႔ေလးနဲ႔လုပ္တာမုိ႔ ခ်ဳိစိမ္႔ျပီ အိႏၵိယရနံပေလးပါ သင္းေစပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ လုပ္တဲ႔အခါ အခ်ိန္ေတာ႔ ေပးျပီ လုပ္ဖုိ႔ လုိအပ္ပါတယ္။ ခ်က္နည္းေလး ၾကည္႔ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ႏြားနုိ႔ (full fat milk) – ၁ လီတာ
၂။ သီဟိုဌ္ေစ႔ (သုိ႔) ဗန္ဒါသီး – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္းစာ (မညက္တညက္ ေထာင္းထားေပးပါ)
၃။ ဆန္မွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၄။ သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ရဇြန္း
၅။ ဖာလာမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (သို႔) ဖာလာမွုန္႔အစား ဖာလာေစ႔မ်ားကို ေထာင္းထည္႔လွ်င္လည္း ရသည္။
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္အုိးတစ္ခုထဲသို႔ ႏြားနုိ႔ (၁လီတာ)ကို ေလာင္းထည္႔လိုက္ျပီ မီးနည္းနည္းျဖင္႔ ဆူေအာင္ တည္ထားေပးပါ။
၂။ ႏြားနုိ႔ပူလာျပီဆုိမွ (ဆန္မွုန္႔၊ ေထာင္းထားေသာ သီဟိုဌ္ေစ႔ (သုိ႔) ဗန္ဒါသီး) တုိ႔ကို ႏြားနုိ႔နည္းနည္းျဖင္႔ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ အရင္ေဖာ္ျပီမွ ဒယ္အုိးထဲ ေလာင္းထည္႔ျပီ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၃။ ခ်ဳိစိမ္႔ေအာင္ သၾကား(စားပြဲတင္ဇြန္း ရဇြန္း)ကို ထည္႔ျပီ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၄။ ႏြားနုိ႔ တ၀က္ေလာက္ပဲ က်န္သည္အထိ ၁နာရီခန္႔ မီးနည္းနည္းျဖင္႔ တည္ထားရမည္။ ႏြားနုိ႔ေပၚမွ အျမဳပ္မ်ား၊ မလုိင္ဖတ္မ်ားတက္လာလွ်င္ ဆက္ေမႊေပးေနပါ။
၅။ ႏြားနုိ႔လည္း တ၀က္ေလာက္က်န္သည္႔အခ်ိန္မွ အနံ႔အတြက္ ဖာလာမွုန္႔ေလးမ်ား ထည္႔ေရာေမႊေပးျပီ မီးပိတ္ထားလုိက္ပါ။
၆။ ျပီလွ်င္ ကူဖီမလိုင္အုိးကို လံုး၀ေအးသြားသည္အထိ အေအးခံထားပါ။
ရ။ ျပီေနာက္မွ ကူဖီမလိုင္မ်ားကို မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ ပံုစံခြက္ထဲသို႔ ေလာင္းထည္႔ေပးျပီ ၂နာရီခန္႔ ေရခဲေသတၱာ ခဲေသာေနရာတြင္ ထည္႔၍ ခဲထားေပးပါ။
၈။ ကူဖီမလိုင္မသံုးေဆာင္မွီ ေခတၱမွ် ေရခဲေသတၱာထဲမွ ၅မိနစ္ခန္႔ အရင္ထုတ္ထားေပးပါ။
၉။ ျပီမွ ကူဖီမလိုင္ေအးေအးေလးကို မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…