အာလူး ဒိန္ခ်ဥ္ဟင္းလ်ာ (Dum Aloo)
အာလူး ဒိန္ခ်ဥ္ဟင္းလ်ာ (Dum Aloo)
ေျမာက္ပိုင္း အိႏၵိယစတုိင္ နံမည္ၾကီး အာလူး ဒိန္ခ်ဥ္ဟင္းလ်ာပါ။ အာလူးကို အရင္ေၾကာ္ျပီမွ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ႏုပ္ျပီ ျပန္ခ်က္ထားတဲ႔အျပင္ သီဟိုဌ္ေစ႔ေထာင္းပါ ထည္႔တာမုိ႔ အရသာက စိမ္႔ျပီ စားလုိ႔ ေကာင္းပါတယ္။ သတ္သတ္လြတ္ စားမယ္႔သူမ်ားအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္တဲ႔ ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။ ခုပဲ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- အာလူး(လံုးေသး) – ၈၀၀ ဂရမ္
- ဇီယာမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ငရုတ္သီး(အေရာင္တင္မွုန္႔) – လက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း
- ဒိန္ခ်ဥ္(အခ်ဳိ) – ၁ခြက္
- ဂ်င္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ေလညွင္း – ၄ပြင္႔
- မဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ဖာလာမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
- သစ္ဂ်ပိုးမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
- ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- နံနံပင္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ပါးပါးလွီးပါ)
- ဟင္းရြက္ဆီ (သို႔) mustard ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
- သီဟိုဌ္ေစ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (မညက္တညက္ေထာင္းပါ)
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး အာလူး အခြံႏႊာျပီ ေရထဲ ၁၅မိနစ္ခန္႔ စိမ္ထားပါ။
၂။ ျပီေနာက္ အာလူးမ်ားကို ေရျပန္စစ္ျပီ ဆီမ်ားမ်ား ထည္႔ထားေသာ ဒယ္ထဲတြင္ အညိွေရာင္သန္းသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ဇလံုတစ္ခုထဲတြင္ (ဒိန္ခ်ဥ္၊ အားလူး၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ဂ်င္းမွုန္႔၊ သစ္ဂ်ပုိးမွဳန္႔၊ ဖာလာမွုန္႔) တုိ႔ကို သမေအာင္ ေရာေမႊျပီ ၁နာရီခန္႔ နုပ္ထားေပးပါ။
၄။ ျပီေနာက္ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း) ထည္႔ျပီ ဆီပူလွ်င္ ေလညွင္း၊ ကလေ၀ရြက္၊ ေရ(ခြက္၀က္)၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔ေပးပါ။
၅။ ျပီလွ်င္ အာလူးနဲ႔ဒိန္ခ်ဥ္ ေရာႏုယ္ထားသည္ကို ထည္႔ျပီ မီးနည္းနည္းျဖင္႔ ၁၀မိနစ္ခန္႔ တည္ထားေပးပါ။
၆။ အာလူးဟင္းဆီျပန္လာလွ်င္ မာဆလာ၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔၊ ဇီယာမွုန္႔၊ သီဟိုဌ္ေစ႔မ်ား ျဖဴးေပးပါ။
ရ။ ေနာက္ဆံုးမွ မီးပိတ္ကာ နံနံပင္ အုပ္ေပးျပီ အရသာရွိေသာ အာလူး ဒိန္ခ်ဥ္ဟင္းလ်ာကို သံုးေဆာင္လုိ႔ရပါျပီ…