ငရုတ္သီးပြ အစာသြပ္ နွင္႔ အုန္းနုိ႔နွစ္ေဆာ႔
ငရုတ္သီးပြ အစာသြပ္ နွင္႔ အုန္းနုိ႔နွစ္ေဆာ႔
– ၀ါတြင္း ၃လ သက္သက္လြတ္စားသူေတြ အတြက္ ရည္ရည္ျပီ သက္သက္လြတ္ ခ်က္နည္းေတြကို ေ၀မွ်သြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ခုေတာ႔ ေရာင္စံု ငရုတ္သီးပြ အ၀ါ၊ အနီ၊ အစိမ္း ကို ထမင္းအစာသြပ္ျပီ အုန္းနုိ႔နွစ္ေဆာ႔ ဆမ္းထားတာပါ။ ေစ်းၾကီးတဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ တစ္ခုျဖစ္တဲ႔ saffron ကိုသံုးထားတာမုိ႔ အနံ႔ကေတာ႔ ေပ်ာ္ဖြယ္ရာ မရွိပါဘူး။ သက္သက္လြတ္ဟင္းလ်ာလုိ႔ ဆုိေပမယ္႔ အရသာက တကယ္ကို ထူးျခားေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အုန္းနုိ႔နွစ္ကိုလည္း အာလူး၊ အေနာက္တုိင္းဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ ေတြနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ခုပဲ တူတူခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္…
ခုေတာ႔ ေရာင္စံု ငရုတ္သီးပြ အ၀ါ၊ အနီ၊ အစိမ္း ကို ထမင္းအစာသြပ္ျပီ အုန္းနုိ႔နွစ္ေဆာ႔ ဆမ္းထားတာပါ။ ေစ်းၾကီးတဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ တစ္ခုျဖစ္တဲ႔ saffron ကိုသံုးထားတာမုိ႔ အနံ႔ကေတာ႔ ေပ်ာ္ဖြယ္ရာ မရွိပါဘူး။ သက္သက္လြတ္ဟင္းလ်ာလုိ႔ ဆုိေပမယ္႔ အရသာက တကယ္ကို ထူးျခားေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အုန္းနုိ႔နွစ္ကိုလည္း အာလူး၊ အေနာက္တုိင္းဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ ေတြနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ခုပဲ တူတူခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္…
ေဆာ႔တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္သြန္နီ – တ၀က္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- သံလြင္ဆီ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- အာလူး ၂လံုး (နူေအာင္ ျပဳတ္ထားေပးျပီ အတုံုးေသးမ်ား တံုးထားပါ)
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
- ငရုတ္သီးမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
- Oregano – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (အေနာက္တုိင္း ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္)
- RoseMary – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (အေနာက္တုိင္း ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္)
- ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၂စည္း (ပါးပါးလွီးပါ)
- သံပရာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- အုန္းနုိ႔ – ၁၀၀ ဂရမ္
- ေရ – ခြက္တ၀က္
မွတ္ခ်က္ ။ ။ အေနာက္တုိင္းဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားကို Market place တြင္ ၀ယ္ယူနုိင္သည္။
ေဆာ႔ခ်က္နည္း
၁။ ေဆာ႔ခ်က္ရန္ ဒယ္ထဲ ဆီထည္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ ဆီသပ္ေပးပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ တျခား ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ (အုန္းနုိ႔၊ ေရ၊ အာလူး၊ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ thyme၊ rosemary၊ သံပရာရည္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္) တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ၃မိနစ္ခန္႔ တည္ထားပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ေခတၱမွ် အေအးခံျပီ blender ျဖင္႔ေရာၾကိတ္ေပးပါ။
၄။ ေဆာ႔ရည္ရျပီဆုိလွ်င္ ငရုတ္သီးပြ အစားသြပ္ခ်က္ပါမည္။
ငရုတ္သီးပြ အစားသြပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငရုတ္သီးပြနီ – ၂ခု (ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီ အေစ႔ထုတ္ထားပါ)
- ငရုတ္သီးပြစိမ္း – ၂ခု (ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီ အေစ႔ထုတ္ထားပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ငရုတ္သီးပြနီ၊ စိမ္းကို oven ထဲထည္႔ျပီ ၁၀မိနစ္ခန္႔ အေပၚမီး၊ ေအာက္မီးျဖင္႔ ဖုတ္ထားေပးပါ၊
- ၾကက္သြန္နီ – ၁လံုး (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- သံလြင္ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ခ်က္ျပီသား ထမင္း – ၂ေယာက္စာ
- ေရ – ခြက္တ၀က္
- Safforn – အနည္းငယ္
- သံပရာသီး – ၁လံုး
- ၀ုိင္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- သီဟိုဌ္ေစ႔ – ခြက္တ၀က္ (ပါးပါးလွီးပါ)
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
- တရုတ္နံနံပင္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ခ်က္ျပဳတ္နည္းမ်ား
၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္ထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ား ထည္႔ျပီ ဆီသပ္ေပးပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ ထမင္း၊ ေရ၊ သံပရာရည္၊ saffron ထည္႔ကာ ေရခမ္းသည္အထိ ၁၀မိနစ္ခန္႔တည္ထားပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ၀ုိင္၊ သီဟုိဌ္ေစ႔၊ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔၊ နံနံပင္ တုိ႔ကို ထည္႔ကာ သမေအာင္ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၄။ ျပီေနာက္ ခ်က္ထားေသာ ထမင္းမ်ားကို ငရုတ္သီးပြနီ၊ စိမ္းထဲသို႔ အစာသြပ္ေပးပါ။
၅။ ျပီမွ oven ထဲထည္႔ျပီ ၂၀၀ ဒီဂရီျဖင္႔ မိနစ္၂၀ခန္႔ ထည္႔ဖုတ္ေပးပါ။
၆။ ဖုတ္ျပီလွ်င္ ခ်က္ထားေသာ အုန္းနုိ႔နွစ္မ်ားကို ငရုတ္သီးပြ အစားသြပ္ေပၚမွ ဆမ္း၍ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္လုိ႔ရပါျပီ…