မုုန္႔လုုံးၾကီးအုုန္းႏိုု႔ဆမ္း


မုုန္႔လုုံးၾကီးအုုန္းႏိုု႔ဆမ္းကေတာ့ လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ ျမန္မာမုုန္႔တမ်ိဳးပါ။ မုုန္႔လုုံးၾကီးရဲ ့အတြင္းထဲက အုုန္းယိုုခ်ိဳခ်ိဳေလးရယ္ အေပၚကဆမ္းထားတဲ့ အုုန္းဆီခ်က္ေလးရယ္က အရာသာကိုုပိုုျပီးေပၚသြားေစပါတယ္။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။ 

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား (အလုုံး ၂၀ စာအတြက္)
၁။ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ - ၄ ခြက္
၂။ ဆန္မႈန္ ့- ၁ ခြက္
၃။ ေရ - ၂ ခြက္ ႏွင့္ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း = ထမင္းစားဇြန္း ၃၆ ဇြန္း
၄။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
အုုန္းယိုုအတြက္
၅။ အုုန္းသီးဖတ္ - ၂ ခြက္
၆။ သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
၇။ ေရ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
အုုန္းဆီအႏွစ္ခ်က္အတြက္
၈။ အုုန္းႏိုု ့- ၈၀၀ ml
(၁ခြက္ =240 ml = ရိုုးရိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 tablespoon= 15ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 teaspoon= 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့၊ ဆန္မွဳန္ ့၊ ဆား၊ ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၁၈ ဇြန္း တိုု ့ကိုုဇလုုံတခုုထဲထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။ (ေရေျခာက္ေနလွ်င္ ေရကိုုထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းဆီထည့္ျပီး၊ မုုန္ ့နွစ္စိုုစိုုၾကီးျဖစ္ေနလွ်င္ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့ကိုု ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းဆီထည့္ျပီးနယ္ၾကည့္ပါ။)
၂။ အုုန္းယိုုအတြက္ ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္း ႏွင့္ သၾကား ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း ကိုု ဒယ္အိုုးထဲထည့္ရ်္ အပူေပးပါ။ သၾကားအရည္ေပ်ာ္လာလွ်င္ အုုန္းသီးျခစ္ဖတ္ ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း ကိုုထည့္ရ်္ ေျခာက္ေျခာက္ေလးျဖစ္ေအာင္အထိလုုပ္ပါ။ (အရမ္းေျခာက္ရန္မလိုုပါ။)
၃။ အုုန္းဆီအႏွစ္ခ်က္ရန္အတြက္ အုုန္းႏိုု ့ကိုုဒယ္အိုုးထဲထည့္ျပီး ဆီထြက္လာသည္အထိ အဆက္မပ်က္ေမႊပါ။ ဆီျပန္လာျပီးအုုန္းသီးအနွစ္မ်ားရလွ်င္မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ
၄။ မုုန္႔လုုံးၾကီးလုုံးရန္ အတြက္ အုုန္းယိုု ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔ကိုုယူျပီး မုုန္႔အနွစ္ထဲမွာ ငွာပနာရ်္ လုုံးပါ။
၅။ မုုန္ ့လုုံးၾကီးမ်ားကိုု ေရပြက္ပြက္ဆူထဲမွာထည့္ျပဳတ္ပါ။ မုုန္ ့လုုံးမ်ားေရေပၚေပၚလာလွ်င္ ေရေႏြးအိုုးထဲမွ ဆယ္ျပီး ဒယ္အိုုး (သိုု႔)ဘန္းတခုုထဲထည့္ပါ။
၆။ မုုန္႔လုုံးၾကီးအေပၚယံကိုုၾကြပ္ၾကြပ္ေလးျဖစ္ရန္အတြက္ ၂ နည္းနဲ႔လုုပ္လိုု႔ရပါတယ္။ ပထမတနည္းကေတာ့ မကပ္ေသာဒယ္အိုုးမွာဆီအနည္းငယ္ထည့္၊ မုုန္႔လုုံးၾကီးထည့္ျပီး မီးဖုုိေပၚတင္ရ်္မုုန္႔လုုံးၾကီးရဲ ႔ေအာက္ဖက္အနည္းငယ္ညိဳျပီးၾကြပ္သြားလွ်င္မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ ျပီးလွ်င္အထက္ေအာက္ျပန္လွန္ျပီး ၾကြပ္ေနေသာဖက္ကိုု ကပ္ေၾကးျဖင့္ညွပ္ အေပၚမွအုုန္းဆီအႏွစ္ခ်က္ကိုုဆမ္းရ်္သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီ။
၇။ ဒုုတိယတနည္းမွာ ဘန္းတခုုထဲကိုုမုုန္႔လုုံးၾကီးမ်ားစီထည့္၊ အေပၚမွဒယ္အိုုးအဖုုံးအျပားကိုုဖုံးပါ။ ျပီးလွ်င္အဖုုံးေပၚကိုုမီးေသြးမီးမ်ားတင္ျပီး မုုန္႔လုုံးၾကီးရဲ ့အေပၚဖက္ကိုုညိုုလာည္အထိမီးေသြးမီးကိုုထားပါ။ ထိုု႔ေနာက္မီးေသြးမ်ားကိုုဖယ္၊ စားခါနီးက်ရင္ မုုန္႔လုုံးအေပၚဘက္ကိုု ကပ္ေၾကးျဖင့္ညွပ္၊ အေပၚမွအုုန္းဆီအႏွစ္ခ်က္ကိုုဆမ္းရ်္သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီ။
Image may contain: food