ဂဏန္းဟင္းစပ္
ဂဏန္းဟင္းစပ္
ဂဏန္းဟင္းစပ္ေလးက ကိုရီးယားစတုိင္ ဟင္းရံတမ်ဳိးပါပဲ။ ဒီဟင္းမွာ ပါ၀င္တဲ႔ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္ တုိ႔ေၾကာင္႔ တမူထူးျခားတဲ႔ အရသာကို ေတြ႔ရမွာပါ။ ခ်က္ေနက် ဂဏန္းဟင္း အရသာေတြနဲ႔ မတူတဲ႔ စပ္ခ်ဳိရွိန္းရွိန္း အရသာေလးေၾကာင္႔ ၾကိဳက္နွစ္သက္မွာ ေသခ်ာပါတယ္။ လုပ္ရတာမခက္ပဲ၊ အခ်ိန္တုိအတြင္းမွာပဲ လုပ္စားနုိင္တာမုိ႔ ခ်က္နည္း ၾကည္႔လိုက္ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဂဏန္း [crab] ♦ ၄ေကာင္
- ငရုတ္သီးမွုန္႔(အနီ) [red pepper flakes] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ [garlic] ♦ ၃မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- ၾကက္သြန္နီ [onion] ♦ ၁ဥ (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- ဂ်င္း [ginger] ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း (ေထာင္းျပီသား ဂ်င္းရည္)
- ၾကက္သြန္ျမိတ္ [spring onion] ♦ ၃ပင္ (ပါးပါးလွီးပါ)
- သၾကား [sugar] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္) [soy sauce] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ [black pepper] ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
- နွမ္းဆီ [seasame oil] ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
- နံနံပင္ [coriander] ♦ လက္တဆုပ္စာ (ပါးပါးလွီးပါ)
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဂဏန္းကုိ အခြံ၊ မ်ားကို ဖယ္ရွား သန္႔စင္ ေဆးေၾကာလုိက္ပါ။
၂။ ျပီမွ ဂဏန္းလက္မေတြကို ဖယ္ျပီ ဂဏန္းကို ဓားျဖင္႔ ထက္ျခမ္းေပးပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ဂဏန္းအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းျဖစ္ေသာ (ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကြက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဂ်င္း၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္) တုိ႔ကို ဇလံုတစ္ခုထဲသို႔ ထည္႔ထားလုိက္ပါ။
၄။ ျပီေနာက္ ထုိဇလံုထဲသို႔ ဂဏန္းမ်ားကို ထည္႔ျပီ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာနယ္ေပးျပီ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ နာရီ၀က္ခန္႔ နုပ္ထားေပးပါ။
၅။ ဂဏန္းဟင္းကို စတင္ခ်က္ပါေတာ႔မည္။ ဂဏန္းခ်က္ရန္ ဒယ္ထဲသို႔ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ခန္႔ထည္႔ျပီ နုပ္ထားေသာ ဂဏန္းမ်ားကို ဒယ္ထဲသို႔ ေလာင္းထည္႔လိုက္ပါ။
၆။ မီးအသင္႔တင္႔ျဖင္႔ ၂မိနစ္ခန္႔ ေရာေမႊေပးပါ။ ျပီမွ ေရ(ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ခြက္) ခန္႔ထည္႔ျပီ အဖံုးအုပ္ထားလုိက္ပါ။
ရ။ ဂဏန္းဟင္း ဆီျပန္လာလွ်င္ နွမ္းဆီ၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔၊ နံနံပင္တုိ႔ အုပ္ျပီ မီးျပန္ပိတ္ထားလိုက္ပါ။
၈။ အရသာရွိေသာ ကိုရီးယားစတုိင္ ဂဏန္းဟင္းစပ္ေလးကို အသင္႔သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…
———————————


