ပီကင္းဘဲကင္
ပီကင္းဘဲကင္
ဘဲကင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္မ်ား
- ဘဲ – ၁ေကာင္ (၅-၆ ေပါင္)
ဘဲသားျပဳတ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေရ – ၃လီတာ
- လိေမၼာ္သီး – ၁လံုး (အ၀ုိင္းလီွးေပးပါ)
- ဘဲ – ၁ေကာင္ (၅ – ၆ေပါင္)
- ရွာလကာရည္ – ခြက္ ၃ပံု၁ပံု
- Hoisin ေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
- ပ်ားရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
- နတ္နတ္ပြင္႔ – ၄ခု
- ကလေ၀ရြက္ – ၄ရြက္
ဘဲသား အစာသြပ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- Hoisin ေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
- ဂ်င္း – ၄ျပား
- ကလေ၀ရြက္ – ၃ရြက္
- နတ္နတ္ပြင္႔ – ၄ခု
- ဂ်င္း – ၃ျပား
- သစ္ဂ်ပို္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- တရုတ္မဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ပါးပါးလွီး)
- ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျမိတ္ – စည္း၀က္ (၁လက္မအရြယ္ ပိုင္းျဖတ္ပါ)
ဘဲသားႏွပ္ထားရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ပ်ားရည္ [honey] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း
- ရွာလကာရည္ [vinegar] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဆန္၀ိုင္ [rice wine] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (CityMart တြင္ ဆန္၀ုိင္ကို ၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္)
- တရုတ္ဟင္းခတ္ [chinese five-spice ] ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဆား [salt] ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဆီ [vegetable oil] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ [garlic] ♦ ၁မႊာ (မညက္မညက္ေထာင္းပါ)
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဘဲသားကို အတြင္း၊အျပင္ ေသခ်ာ သန္႔စင္ေပးပါ။
၂။ ျပီမွ ဘဲေတာင္ပံ၊ ေခါင္း၊ လည္ပင္းတုိ႔ကို လွီးထုတ္လိုက္ပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ သန္႔စင္ျပီသား ဘဲသားကို ေျခာက္ေသြ႔ေအာင္ အ၀တ္သန္႔ျဖင္႔ သုတ္ေပးပါ။
ဘဲသားထဲ အစာသြပ္နည္း
၁။ ဘဲသားထဲ အစာသြပ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေသာ (ဂ်င္း၊ Hoisine ေဆာ႔၊ ကလေ၀ရြက္၊ နတ္နတ္ပြင္႔၊ ဂ်င္း၊ သစ္ဂ်ပို္းမွုန္႔၊ တရုတ္မဆလာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲငံျပာရည္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္) တုိ႔ကို သမေအာင္ ေရာႏုယ္လုိက္ပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ အစာသြပ္ရန္ ေရာႏုယ္ထားသည္မ်ားကို ဘဲအတြင္းသုိ႔ အစာသြပ္ေပးပါ။
၃။ အစာသြပ္ျပီလွ်င္ ဘဲအတြင္းပိုင္း အေရျပားကို ၀ါးတုတ္ျပီ လံုေအာင္ ျပန္ခ်ဳပ္ေပးရမွာ ျဖစ္ပါသည္။
ျပဳတ္နည္း
၁။ အစာသြပ္ျပီလွ်င္ ဒယ္အုိးၾကီးထဲ ေရ(၃လီတာ)ထည္႔ျပီ ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။
၂။ ဆူလာလွ်င္ ဘဲျပဳတ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ (ရွာလကာရည္၊ Hoisin ေဆာ႔၊ ကလေ၀ရြက္၊ နတ္နတ္ပြင္႔၊ ပ်ားရည္၊ လိေမၼာ္သီး) တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ ဆူေအာင္ ၄မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ထုိဒယ္အုိးထဲ ဘဲအေကာင္လုိက္ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔ အေရခြံတင္းလာသည္အထိ ျပဳတ္ေပးရမွာပါ။
၄။ ျပီလွ်င္ ဘဲကုိ ျပန္ဆယ္ထားေပးပါ။
ကင္နည္း
၁။ ေဆာ႔ရည္အတြက္ (ပ်ားရည္၊ ဆန္၀ုိင္၊ ရွာလကာရည္၊ တရုတ္မဆလာ၊ ဆား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆီ) တုိ႔ကို သမေအာင္ ေရာေမႊေပးပါ။
၂။ ျပီမွ ေဆာ႔ရည္မ်ားကို ဘဲတစ္ေကာင္လံုး ေပၚသို႔ ေလာင္းခ်ျပီ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ အနည္းဆံုး ၈နာရီ (သုိ႔) တညသိပ္ ေပးရမွာပါ။
၃။ Oven နဲ႔ကင္မည္ဆုိလွ်င္ ၁၆၀ ဒီဂရီျဖင္႔ မိနစ္ ၄၀ခန္႔ကင္ေပးရမွာ ျဖစ္ပါသည္။
၄။ ဘဲကင္ ေရႊညိဳေရာင္သန္းလာလွ်င္ ေနာက္ထပ္ ၁၈၀ ဒီဂရီျဖင္႔ မိနစ္၂၀ခန္႔ ဘဲအေရခြံၾကြပ္သည္ အထိ ကင္ေပးပါ။
၅။ အရသာရွိေသာ ပီကင္းဘဲကင္ကို ပန္ကိတ္၊ ေဆာ႔ျဖင္႔ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…