ပီဇာကင္

ပီဇာကင္

ဒီတစ္ခါေတာ႔ ပီဇာကို oven နဲ႔မဟုတ္ပဲ ကင္တဲ႔နည္းအသစ္ေလးပါ။ ပီဇာဒိုးသားကို ကင္လိုက္တဲ႔အတြက္ မီးခိုရနံ႔ေလးနဲ႔ ပိုျပီ ၾကြပ္ရြသြားတာမုိ႔ တမ်ဳိးစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ ရုိးရိုးပီဇာနဲ႔ အရသာမတူတာပဲ တမူထူးျခားတာမုိ႔ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ တူတူလုပ္စားမယ္ဆုိရင္ လုပ္စားသင္႔တဲ႔ အကင္သစ္ တစ္မ်ဳိးပါပဲ။ လုပ္နည္းေလးကို တူတူၾကည္႔ရေအာင္…
ပီဇာဒိုးတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား [Dough Ingredients]
  • ဂ်ဳံ [flour]                          ♦ ၁၀၀ ဂရမ္
  • ပါမုန္႔လုပ္ရင္ ထည္႔တဲ႔မွုိတစ္မ်ဳိး [Dry yeast]   ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း (CityMart တြင္ ၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္)
  • သၾကား [sugar]                  ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆား [salt]                        ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • သံလြင္ဆီ [olive oil]            ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
  • ေရ [warm water]              ♦ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ခြက္စာ

ပီဇာတြင္ တင္မည္႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား [Topping Ingredients] 
  • ၾကက္အူေခ်ာင္း [Chicen Sausage]    ♦ ၁ေခ်ာင္း (ပါးပါးအေစာင္းလွီးပါ)
  • ၾကက္သြန္နီ [onion]            ♦ ၁လံုး (အ၀ုိင္းပါးပါးလွီးပါ)
  • ငရုတ္ပြစိမ္း [green pepper]  ♦ ၁ခု (အေစ႔ထုတ္ အ၀ုိင္းပါးပါးလီွးပါ)
  • ခ်ိစ္ [mozzarella cheese]     ♦ ၁တုံး (ပါးပါး အျပား ၅ျပားလွီးေပးပါ)
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး [tomato]         ♦ ၁လံုး (အ၀ုိင္းပါးပါးလွီးပါ)
  • ဆား [salt]                        ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ပံု၁ပံု
  • ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ [black pepper]     ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု

ပီဇာဒိုးလုပ္နည္း [Dough Recipes]
၁။ အရင္ဆံုး ပီဇာဒိုးတြင္ ပါ၀င္ေသာ (ဂ်ဳံ၊ သၾကား၊ Yeast၊ ဆား)တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ ေရာေမႊလုိက္ပါ။
၂။ ထုိ႔ေနာက္ ေရကို သင္႔ေလ်ာ္သလို ထည္႔ျပီ ဒိုးသားကို နုယ္သြားပါ။
၃။ ဒိုးသား မေပ်ာ႔မမာ အေနထားေရာက္လွ်င္ ရပါျပီ။ (ဒုိးသားေပ်ာ႔သြားလွ်င္ ဂ်ဳံထပ္ထည္႔ေပးျပီ။ ဒိုးသားမာသြားလွ်င္ ေရအနည္းငယ္ ထပ္ထည္႔ေပးပါ)
၄။ ျပီးလွ်င္ ဒိုးသားကုိ နူညံ႔ေအာင္ လက္ျဖင္႔ နာနာေလး သမေအာင္ နုယ္ေပးပါ။
၅။ ဒုိးသားနူးညံ႔လာမွ သံလြင္ဆီထည္႔နုယ္ျပီ ၂နာရီခန္႔ နွပ္ထားေပးပါ။ နွပ္ထားစဥ္ အေပၚမွ အ၀တ္စုိ(သို႔) ပလတ္စတစ္ေလးျဖင္႔ အုပ္ထားေပးပါ။
၆။ ၂နာရီခန္႔ၾကာလွ်င္ ဒိုးသား နွစ္ဆခန္႔ေဖာင္းလာပါလိမ္႔မည္။
၇။ အရင္ဆံုး နွစ္ဆခန္႔ ေဖာင္းလာျပီ ပီဇာဒိုးကို လက္ျဖင္႔ ျပန္သမေအာင္ နုယ္ျပီ ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း ဒလိမ္႔တုံး(သို႔) လက္ျဖင္႔ အျပားျဖင္႔ေအာင္ ၈လက္မ အရြယ္ အ၀ုိင္းျပားျဖင္႔ေအာင္ လုပ္ေပးပါ။
၈။ ျပီမွ် ေဘးသားမ်ားကို ပိုလွေအာင္ ပီဇာျဖတ္တဲ႔ cutter နဲ႔ ေဘးသားပိုမ်ားကို ျဖတ္လုိက္ပါ။ cutter မရွိ၍ ဓားျဖင္႔ျဖတ္လွ်င္လည္း ရပါသည္။
၉။ ထုိ႔ေနာက္ ဆီထည္႔ထားေသာ ဗန္းထဲသို႔ ပီဇာဒိုးကို ထည္႔ျပီ ဆီစိမ္လိုက္ပါ။
၁၀။ ျပီလွ်င္ ခ်က္ခ်င္း ကင္ျပားကို ဆီသုတ္ျပီ ပီဇာဒိုးကို ကင္လို႔ရပါျပီ။

ပီဇာဒိုးကင္နည္း [Grill Pizza Recipes]
၁။ ကိုယ္ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ မီးေသြး(သို႔)ဂတ္(စ္)ျဖင္႔ ကင္နုိင္ပါသည္။
၂။ ပီဇာဒိုး တဖက္ကို ၃မိနစ္ခန္႔စီထားျပီ ၆မိနစ္ခန္႔ ကင္ေပးပါ။ ကင္ေနစဥ္အတြင္း ပီဇာဒိုးအေပၚပိုင္းကို ဆီသုတ္ေပးပါ။
၃။ ထို႔ေနာက္ ပီဇာဒိုးက်က္ျပီဆုိလွ်င္ (ခ်ိစ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ငရုတ္ပြစိမ္း၊ ၾကက္သြန္နီ)တုိ႔ကို အစီအစဥ္တက် တင္ေပးလိုက္ပါ။
၄။ အရသာအတြက္ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔တုိ႔ကို အေပၚမွ အနည္းငယ္ျဖဴးေပးပါ။
၅။ ျပီေနာက္ Grill_oven ထဲထည္႔ျပီ ၁၀မိနစ္ခန္႔ထပ္ကင္ေပးပါက ခ်ိစ္၊ ၾကက္အူေခ်ာင္းမ်ား က်က္ပါျပီ။
၆။ အရသာအလြန္ေကာင္းသည္႔ ပီဇာကင္ကုိ စားသံုးနုိင္ပါျပီ…
Tip: Grill_oven မရွိပါက ခ်က္ျပီသား(ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ငရုတ္ပြစိမ္း) မ်ားကိုသာ တင္ေပးပါ။ ျပီမွ ရုိးရုိးမီးကင္ျပားကို အဖံုးအုပ္ထားျပီ ခ်ိစ္မ်ားကို အရည္ေပ်ာ္ေအာင္ လုပ္၍ စားသံုးနုိင္ပါသည္။
—————————————————————————————————