ရဲယုိရြက္ ငါးေပါင္းထုပ္
ရဲယုိရြက္ ငါးေပါင္းထုပ္ (၁၀ထုပ္စာ)
ထမင္းျမိန္ေစမယ္႔ ရဲယုိရြက္ ငါးေပါင္းထုပ္ပါ။ တခ်ဳိ႔႔လည္း ငါးေပါင္းထုပ္ထဲ ဗူးသီး ပါးပါးလွီးျပီ ထည္႔ေပါင္းပါတယ္။ ရဲယုိရြက္က ေဆးဖက္၀င္တာမုိ႔ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရင္ ငါးေပါင္းထုပ္နဲ႔ ရဲယုိရြက္ပါ တြဲစားလုိ႔ရပါတယ္။ ခုပဲ တူတူလုပ္ၾကည္႔ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငါးၾကင္း(သို႔)ငါးခူ(သုိ႔)ငါးရံ႔ – ၄၀က်ပ္သား
- ရဲယုိရြက္ – ရြက္ ၃၀ (ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါ)
- ၾကက္သြန္နီ – ၂လံုး (ပါးပါးလွီးပါ)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းပါ)
- ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီ အရည္ညွစ္ပါ)
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
- ငရုတ္သီးမွုန္႔(သုိ႔)ငရုတ္သီးနွစ္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
- ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း (ဆန္ကိုေလွာ္ ေရစိမ္ထားျပီ ဆုံေထာင္းထဲ ေထာင္းေပးပါ)
- ဟင္းရြက္ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ငါးၾကင္းကို အရုိးထုတ္ဓားေကြး(သို႔)ရုိးရုိးဓားျဖင္႔ ငါးအသားမ်ားကုိ ႏႊာေပးပါ။ အေရခံပါ ဖယ္ေပးပါ။
၂။ ငါးအသားႏႊာျပီလွ်င္ အေနေတာ္ အတံုးမ်ား တံုးေပးပါ။
၃။ ျပီလွ်င္ ငါးၾကင္းအသားမ်ားကို (ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္း၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔၊ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ ဆီ) တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာႏုယ္လုိက္ပါ။
၄။ ျပီေနာက္ ရဲယုိရြက္ေပၚသုိ႔ ႏုယ္ထားေသာ ငါးၾကင္းသားမ်ားကို တင္ကာ အထုပ္ေလးမ်ား ထုပ္ေပးပါ။ လံုေအာင္ သြားၾကာထုိးတံျဖင္႔ ျပန္ပိတ္ေပးပါ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ရဲယိုရြက္အရြက္ ၾကီးလွ်င္ ၂ရြက္ျဖင္႔ ထုပ္ေပးပါ။ အရြက္ေသးလွ်င္ ၃ရြက္ျဖင္႔ ထုပ္ပါ။
၅။ ထုိ႔ေနာက္ ရဲယိုရြက္ ငါးေပါင္းထုပ္မ်ားကို ေပါင္းအုိးျဖင္႔ ၄၅မိနစ္ခန္႔ ေပါင္းေပးပါ။
၆။ ရဲယုိရြက္ ငါးေပါင္းထုပ္ရျပီဆုိလွ်င္ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္လို႔ရပါျပီ…