‘မွုိကင္’
‘မွုိကင္’
New Year, Merry Chris-max နီးလာျပီမုိ႔ အကင္လုပ္နည္းေတြ အမ်ားၾကီး တင္ေပးဖုိ႔ ဒီလထဲမွာ စီစဥ္ထားပါတယ္။ အရင္ဆံုး လူၾကိဳုက္မ်ားတဲ႔ မွုိကင္ေလးနဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးလိုက္ပါရေစ။ မွုိကို ကင္စားလွ်င္ အရသာအရမ္းေကာင္းမြန္မွန္း အစက မသိခဲ႔ပါဘူး။ ေၾကာ္တယ္၊ ဟင္းခ်က္တယ္ပဲ စားခဲ႔တာ ခုေတာ႔ မွုိကုိ ကင္ျပီ စားမွ မီးခို႔ရနံ႔ေလးနဲ႔ အလြန္မွကို စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ ျပီေတာ႔ မွုိကင္ျပီ ဒီအတုိင္း စားတဲ႔ အျပင္ ေနာက္တနည္းရွိပါေသးတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကုိပါ ကင္ျပီ မွုိကင္နဲ႔ တြဲသုတ္စားတဲ႔ အခါ ခ်ဥ္ခ်ဳိေလးနဲ႔ တကယ္ကုိ ထမင္းျမိန္မယ္႔ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးပါပဲ။ လုပ္နည္းေလးကို ၾကည္႔ရေအာင္…
မွုိကင္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား [Ingrediens]
- မွုိ [mushroom] ♦ ၁၅က်ပ္သား (တျခမ္းျခမ္းေပးပါ)
- သံလြင္ဆီ [olive oil] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ [garlic] ♦ ၂မႊာ
- ဆား [salt] ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ [black pepper] ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး [tomato] ♦ ၄လံုး (တ၀က္ျခမ္းေပးပါ)
- ၾကက္သြန္နီ [onion] ♦ ၂လံုး (၄စိပ္စိပ္ေပးပါ)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ [garlic] ♦ ၄မႊာ
- သံပရာရည္ [lime juice] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- တရုတ္နံနံပင္ [parsley] ♦ ၁စည္း (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
မွုိကင္နည္း [Grill mushroom recipes]
၁။ မွုိကို ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔(အနည္းငယ္) ျဖင္႔ ေရာနုယ္လိုက္ပါ။
၂။ ျပီးေနာက္ မွုိမ်ားကို ၀ါးတံစုိ႔ျဖင္႔ ပံုတြင္ပါသည္႔တုိင္း သီထားလိုက္ပါ။
၃။ ျပီးလွ်င္ ခြက္တစ္ခုထဲ သံလြင္ဆီ၊ တရုတ္နံနံပင္တုိ႔ျဖင္႔ ေရာေမႊလိုက္ျပိီ မွုိကို သုတ္ေပးပါ။
၄။ ကင္မည္ဆိုလွ်င္ မီးကင္ျပားကို ဆီအရင္သုတ္ထားေပးပါ။ မီးေသြး (သုိ႔) ဂက္(စ္) ၾကိဳက္ရာျဖင္႔ ကင္နုိင္ပါသည္။
၅။ ျပီးမွ မွုိမ်ားကို စကင္ပါေတာ႔မည္။ ၂မိနစ္- ၃မိနစ္ျခား တဖက္လွန္ေပးပါ။ ၆မိနစ္ေလာက္ ၾကာေအာင္ အညွိေရာင္သန္းလာလွ်င္ မွုိမ်ား က်က္ပါျပီ။
၆။ မွုိကင္ျပီလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီကိုလည္း (သံလြင္ဆီ၊ တရုတ္နံနံပင္) မ်ားျဖင္႔ သုတ္ေပးျပီ ကင္ေပးပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကင္နည္း [Grill tomato recipes]
၁။ ထုိ႔ေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ပံု၁ပံု)၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔(အနည္းငယ္) ျဖဴးေပးလိုက္ပါ။
၂။ ခြက္တစ္ခုထဲသို႔ သံလြင္ဆီ(စားပဲြတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (စားပြဲတင္ဇြန္းတ၀က္)၊ တရုတ္နံနံပင္တုိ႔ျဖင္႔ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ေရာေမႊထားေသာ သံလြင္ဆီမ်ားကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးျခမ္းေပၚတြင္ တင္ေပးပါ။
၄။ ၁ဖက္ကုိ ၂မိနစ္ျဖင္႔ ၄မိနစ္ေလာက္ ကင္ေပးပါ။
သုတ္နည္း [Salad recipes]
၁။ ဇလံုတစ္ခုထဲသို႔ ကင္ထားေသာ မွုိမ်ား၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ(တ၀က္ျခမ္းေပးပါ)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး(တ၀က္ျခမ္း) မ်ားကို အားလံုး ေရာေမႊကာ ထည္႔လိုက္္ပါ။
၂။ ျပီးေနာက္ သံပရာရည္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔(အနည္းငယ္)တုိ႔ ထည္႔ျပီ သမေအာင္ ေရာနယ္လုိက္ျပီ စားသံုးနုိင္ပါျပီ…
Tip: ခရမ္းခ်ဥ္သီးကင္တဲ႔အခါ ခ်ိစ္တံုးေလးမ်ား ထည္႔ေပးပါက ပိုမုိေကာင္းမြန္သည္။