ငခ်ိတ္မုန္.လံုးေရေပၚ အုန္းႏိူ.ဆမ္း

ငခ်ိတ္မုန္.လံုးေရေပၚ အုန္းႏိူ.ဆမ္း (၂၇ လံုး)
(တင္ၿပီးသားအေဟာင္းေပမယ့္ သၾကၤန္ရာသီမို႔လို႔ ထပ္တင္လိုက္ပါတယ္။)
မုန္႕လံုးေရေပၚကို ေကာက္ညင္းမွဳန္႕ျဖင့္လုပ္လွ်င္ ေကာက္ညင္း ေလးဆ၊ ဆန္ တစ္ဆ အခ်ဳိးလုပ္ပါတယ္။ ငခ်ိတ္ကေတာ့ ေကာက္ညင္းေလာက္ မစီးတာမို႕ ဆန္အခ်ဳိးကို ေလွ်ာ့ၿပီးလုပ္ထားပါတယ္။ ဌာပနာကို ထန္းလ်က္အစား မုန္႔လံုးၾကီးမွာသံုးတဲ့ အုန္းယိုကိုသံုးထားပါတယ္။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ မုန္႕ကေရေပၚ ေပၚလာတာေၾကာင့္ မုန္႕လံုးေရေပၚလို႕ပဲ အမည္ေပးထားပါတယ္ရွင္.... 
** အုန္းႏိူ႔ျဖင့္ လုပ္ေသာ အုန္းယိုေလး လုပ္ရေအာင္…
(ပမာဏ၏ အခ်ဳိးအစားတစ္ဝက္ကိုတာ လိုတာမို႕ တစ္ဝက္ေလွ်ာ့ၿပီး လုပ္ေပးပါ။)
1. ျခစ္ၿပီးသား အုန္းသီးအေျခာက္ – 150 g (တရုတ္ပန္းကန္လံုး ၂ လံုး )
2. သၾကား – ထမင္းစားဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
3. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပံု ၁ ပံု
4. ေရ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (အုန္းသီးအစိုကိုသံုးလွ်င္ ေရထည့္ရန္မလိုပါ။)
5. အုန္းႏူိ. – ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
ေရ၊ သၾကား နွင့္ အုန္းႏိူ. တို.ကို ေပ်ာ္ေအာင္က်ဳိေပးပါ။
ေပ်ာ္လွ်င္ အုန္းသီးဖတ္မ်ားထည့္ေမႊက်ဳိေပးပါ။
အရည္အေတာ္ေလးေျခာက္လွ်င္ အုန္းႏို. နွင့္ လုပ္ေသာ အုန္းယိုေလးရၿပီမို. မီးပိတ္ၿပီး မီးဖိုမွဖယ္ထားပါ။
အနည္းငယ္ေအးသြားလွ်င္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔ အလံုးေလး ၂၇ လံုး လံုးထားပါ။
** အုန္းႏိူ.အရည္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ….
1. အုန္းႏို. – ၁ ဗူး (400 ml)
2. သၾကား – 1/3 cup (80 ml)
3. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု
** ငခ်ိတ္မုန္.လံုးေရေပၚ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. အုန္းႏိူ.ျဖင့္ လုပ္ေသာ အုန္းယို - ၂၇ လံုး
2. ငခ်ိတ္မွဳန္. (black glutinous rice flour) – 4 1/2 cups (rice cooker တြင္ပါေသာခြက္)
3.ဆန္မွဳန္. – 1/2 cup (rice cooker တြင္ပါေသာခြက္)
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု
5. ေရ – ခန္႔မွန္းေျခ 2 cups ခန္႔ (rice cooker တြင္ပါေသာခြက္)
ငခိ်တ္မွဳန္.၊ ဆန္မွဳန္. နွင့္ ဆားကို ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ပါ။
ေရကို တစ္ခါတည္း အမ်ားၾကီးေလာင္းမထည့္ပဲ နည္းနည္းခ်င္းထည့္ၿပီး နယ္ေပးပါ။
မုန္.နွစ္ကို ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔ အလံုးေလးလံုးေပးပါ။
အလံုးေလးကို လက္နွင့္ဖိျပားၿပီး အုန္းယိုကိုထည့္ကာ လံုေအာင္ လံုးထားပါ။
က်န္မုန္.နွစ္မ်ားကိုလည္း အုန္းယိုထည့္ကာ အထက္ပါ နည္းအတိုင္းလံုးထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ ပြက္ပြက္ဆူေနသည့္ေရထဲ ငခ်ိတ္လံုးေလးမ်ား ကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ထည့္ေပးပါ။
ငခ်ိတ္လံုးမ်ား ေရေပၚ ေပၚလာလွ်င္ ခ်က္ခ်င္းမဆယ္ေသးပဲ ၂ မိနစ္ခန္. ဆက္ထားပါ။
ၿပီးမွ ဇကာဇြန္းေလးနွင့္ ဆယ္ေပးပါ။
ဆယ္ၿပီးလွ်င္ တစ္လံုး နွင့္ တစ္လံုး မကပ္ေအာင္ ထားပါ။
ငခ်ိတ္မုန္.လံုးေရေပၚေလးေတြ အသင့္ျဖစ္ၿပီမို. အုန္းႏိူ.၊ သၾကား နွင့္ ဆားကို medium heat ျဖင့္ ဆူလာေအာင္ ေမႊၿပီးက်ိဳေပးပါ။
ဆူလာလွ်င္ ငခ်ိတ္လံုးမ်ားအားလံုးကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းထည့္ၿပီး ထပ္ဆူလာေအာင္ ဆက္တည္ထားပါ။
ထပ္ဆူလာၿပီးေနာက္ ၅ မိနစ္ခန္. ဆက္ထည္ထားပါ။ (အိုးအဖံုး ဖံုးရန္မလိုပါ။)
ထို.ေနာက္ အိုးအဖံုး ဖံုးကာ မီးဖိုမွဖယ္၍ ၅ မိနစိခန္႔ ထပ္ထားၿပီးွလွ်င္ ငခ်ိတ္မုန္.လံုးေရေပၚ အုန္းႏိူ.ဆမ္းကို အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။웃

Image may contain: dessert and food