င႐ုတ္သီးေဆာ့ဖ္ လုပ္နည္း

 ဒီေန႔ေတာ့ မိတ္ေဆြအားလံုးအတြက္ င႐ုတ္သီးေဆာ့ဖ္ လုပ္နည္းေလးေျပာျပေပးပါမယ္။ စိုက္ပ်ဳိးေရးလုပ္ေနၾကတဲ့ မိတ္ေဆြေတြအေနနဲ႔က အပင္နဲ႔ အသီးကို ေအာင္ျမင္ေအာင္ ဘယ္လိုစိုက္ရမယ္။ ပိုးမႊားမက်ေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ရမယ္ဆိုတာ အေတာ္ကို ကြ်မ္းက်င္ၾကပါလိမ့္မယ္။ ေတာင္သူေတြအေနနဲ႔ ေစ်းေကာင္းရလို ေရာင္းရတဲ့အခါ ဝမ္းသာစရာအရမ္းေကာင္းပါတယ္။ ေစ်းကေနတယ္ ခူးခေတာင္ မရေတာ့ဘူးဆိုရင္ေတာ့ အျခားစဥ္းစားစရာတစ္ခုျဖစ္တဲ့ အသီးေတြကိုခူးၿပီး Value add လုပ္ေစခ်င္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ င႐ုတ္စိုက္ေတာင္သူေတြအတြက္ေရာ ဝါသနာရွင္ေတြ၊ စီးပြားေရးလုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္လိုသူေတြအတြက္ပါ ရည္ရြယ္ၿပီး င႐ုတ္သီးေဆာ့ဖ္ စားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္ေရး နယ္ပယ္ထဲကို ဆြဲေခၚသြားေပးပါမယ္။
ဒီမွေတာ့ စမ္းသပ္ဖို႔အတြက္ တစ္ဆယ္သားနဲ႔ လုပ္ျပေပးထားပါတယ္။ အမ်ားအျပားလုပ္မယ့္သူေတြက အခ်ဳိးကိုပိုထည့္ေပါ့ေနာ္။ စိတ္ႀကိဳက္စမ္းသပ္လို႔ အရာသာကို သေဘာက်ၿပီဆိုရင္ေတာ့ ေစ်းကြက္တင္ဖို႔လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေစ်းေကာင္းေကာင္းမေကာင္းေကာင္း စမ္းသပ္ထားေစခ်င္ပါတယ္။ ေအာင္ျမင္ေအာင္လုပ္ထားႏိုင္ေတာ့ ေစ်းက်တဲ့အခ်ိန္ ကိုယ္လိုခ်င္သလို စိတ္ႀကိဳက္ လုပ္ႏိုင္တာေပါ့။ ပိုေကာင္းတဲ့နည္းေလးေတြကို သူရွိရင္လည္း ျပန္လည္းမွ်ေဝေပးဖို႔ ဖိတ္ေခၚပါတယ္။
အထူးဂရုျပဳေစခ်င္တာက
သံုးတဲ့ ပစၥည္းေလးေတြ သန္႔ရွင္းဖို႔၊ ေနရာ သန္႔ရွင္းဖို႔နဲ႔ ကိုင္တြယ္တဲ့ လူေတြ သန္႔ရွင္းဖို႔ အထူး ဦးစားေပးပါလို႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္။ သန္႔ရွင္းၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီဖို႔ ကအဓိက ျဖစ္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ သန္႔ရွင္းေရး လုပ္ဖို႔ လိုပါတယ္။ သန္႔ရွင္းေနမွ မိႈနဲ႔ ဘက္တီးရီးယား မေပါက္မွာျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္ၿပီး ထုတ္လုပ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ကိုယ္သံုးမယ့္ င႐ုတ္သီးက ဘယ္ေလာက္စပ္တယ္ ဆိုတာကိုေတာ့ အရင္ေလ့လာပါ။ တာရွည္ခံေတြက ပါဝင္ပစၥည္းစုစုေပါင္းပမာဏရဲ႕ ၀.၁ % ထက္ မပိုရဘူးဆိုတာနဲ႔ စားေသာက္ကုန္ေတြအတြက္ FDA က သတ္မွတ္ထားတာကိုပဲ သံုးစြဲဖို႔အတြက္ အျမဲဂ႐ုစိုက္ရပါမယ္။
စားသံုးသူနဲ႔ ထုတ္လုပ္သူေတြက အျမဲ အျပန္အလွန္မွီခိုေနၾကတာပါ။ စိုက္ပ်ဳိးေရးကိုလည္း GAP (Good Agriculture practice) နည္းနဲ႔ စိုက္ေစခ်င္ပါတယ္။ ဓာတုကို အလြန္အကြ်ံ မသံုးဘဲ အတိုင္းအဆနဲ႔ သံုးေစခ်င္တာပါ။ ဓာတုကို အလြန္အကြ်ံ သံုးေတာ့ ေျမလည္းပ်က္ စားတဲ့သူေတြလည္း က်န္းမာေရးထိခိုက္၊ ဓာတုသံုးတဲ့ ေတာင္သူေတြလည္း က်န္းမာေရးထိခိုက္ၾကတယ္ မဟုတ္လား။ အခုကေတာ့ ထြက္ႏႈန္းနဲ႔ ေစ်းကြက္က စီးပြားေရးနဲ႔ တိုက္႐ိုက္အခ်ိဳးက်ေနတာေၾကာင့္ GAP လ႔ိုေျပာခ်င္တာပါ။ တကယ္က စားသံုးသူ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳတဲ့ ေအာ္ဂဲနစ္ နည္းစနစ္နဲ႔ စိုက္ေစခ်င္တာပါ။ ေအာ္ဂဲနစ္ (Organic) နည္းစနစ္နဲ႔ GAP (Good Agriculture practice) အေၾကာင္းလည္းကို ေနာက္ပိုင္း ဆက္ေရးသြားပါမယ္။ မိေက်ာင္းမင္း ေရခင္းျပသလို ျဖစ္ေနမွာလည္း စိုးမိပါတယ္။ စိုက္ပ်ဳိးေရးနဲ႔ သီးႏွံေစ်းကြက္မွာ အမ်ားစု ကိုယ္ေတြထက္ နည္းလည္ၾကတဲ့သူေတြ မဟုတ္လား။ ဟုတ္ကဲ့။ င႐ုတ္သီးေဆာ့ဖ္ အေၾကာင္းေလ ျပန္ဆက္ပါမယ္။
င႐ုတ္သီးေဆာ့ဖ္စမ္းသပ္မယ္
င႐ုတ္သီးေဆာ့ဖ္လုပ္တဲ့အခါမွာ င႐ုတ္သီးအႏွစ္ - ၁၀ က်ပ္သား၊ သၾကား (အညိဳ) - ၂၀ က်ပ္သား၊ ဆား ၀.၃%၊ အခ်ဥ္ခဲ ၀.၃%၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ က်ပ္သား၊ ဂ်င္း - ၁ က်ပ္သား၊ ရွာလကာရည္ - ၁၀ က်ပ္သား၊ ေျပာင္းမႈန္႔ - ၂ က်ပ္သား၊ SB - ၀.၀၅% နဲ႔ KMS - 0.03% တို႔ကို ေရာေႏွာၿပီး ျပဳလုပ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
တာရွည္ခံေဆး SB နဲ႔ KMS အေၾကာင္းကိုေတာ့ http://bit.ly/2smgsj1 မွာ အေသးစိတ္ေရးျပေပးထားပါတယ္။
ဘယ္လိုလုပ္ရမွာလဲ
သန္႔စင္ထားတဲ့ င႐ုတ္သီးကို ေရေဆး ၿပီးေတာ့ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူမွာ ထည့္ ျပဳတ္ပါ။ အခ်ိန္အနည္းငယ္ၾကာလို႔ င႐ုတ္သီးႏူးသြားတဲ့အခါမွာ ဆယ္ယူၿပီး ႀကိတ္စက္နဲ႔ ႀကိတ္ပါ။ ႀကိတ္ၿပီးတဲ့အခါမွာ ပိတ္စိမ္းပါနဲ႔ အဖတ္ေတြမပါေအာင္ စစ္ယူပါ။ ရလာတဲ့ငရုတ္အႏွစ္ကို အေလးခ်ိန္ခ်ိန္ထားပါ။ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကို အခြံႏြာၿပီးေတာ့ ႀကိတ္လိုက္ပါ။ ၿပီးေတာ့ ရွာလကာရည္စိမ္ေပါ့။ ဒီအထဲကို ရွာလကာရည္စိမ္ထားတဲ့ ဂ်င္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကို အဖတ္မပါေအာင္ ထည့္ေပးပါ။ အပြားလိုခ်င္ရင္ေတာ့ ဆန္မႈန္႔၊ ေကာ္မႈန္႔နဲ႔ ေျပာင္းမႈန္႔ေတြကို ေရနဲ႔ေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေရနည္းအနည္းငယ္ေရာၿပီး မီးဖိုေပၚမွာ က်ိဳခ်က္ပါ။ ဒါေတြလုပ္ၿပီးရင္ေတာ့ င႐ုတ္ႏွစ္ကို သၾကား ၂၀ % ထည့္ေမႊေပးပါ။ ၃ ပံု တစ္ပံု ခမ္းေအာင္ က်ဳိခ်က္ပါ။ ေရခမ္းၿပီး ျပစ္ႏွစ္သြားေအာင္က်ိဳခ်က္ေပးပါ။ အားလံုးၿပီးသြားရင္ေတာ့ ေရက်က္ေအးနဲ႔ေဖ်ာ္ထားတဲ့ တာရွည္ခံေဆးထည့္ပါ။ အေအးခံပါ။ ေအးသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ ကိုယ္ထုတ္ပိုးမယ့္ ပုလင္းထဲကို ထည့္လို႔ရပါၿပီ။
စပ္တာလိုခ်င္လား၊ ခ်ိဳတာလိုခ်င္လား။ ကိုယ့္မယ့္ သၾကားကို အတိုးအေလွ်ာ့လုပ္ေပးပါ။ စမ္းသပ္လုပ္ကိုင္တဲ့အခါမွာ ထုတ္လုပ္သူနဲ႔ ေစ်းကြက္အႀကိဳက္ လုပ္လို႔ရပါတယ္။ အခ်ိုဳ႕နည္းလမ္းေတြမွာေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ၄ ပံုတစ္ပံု ေရာၾကပါတယ္။ င႐ုတ္သီးအႏွစ္ တစ္ဆယ္သားကို ခရမ္းခ်ဥ္အႏွစ္ ၂.၅ က်ပ္သားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္က ႏႈတ္ကိုမိန္ေစတယ္မဟုတ္လား။ ေနာက္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္ေဆာ့လုပ္တုန္းကလည္း ငရုတ္သီးအႏွစ္ကို ထည့္တယ္ဆိုတာ မွတ္မိၾကမယ္ထင္ပါတယ္။ ေမႊးရန႔ံမသိမသာေလးသင္းခ်င္ရင္ေတာ့ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ဒါမွမဟုတ္ ဇီယာ အမႈန္႔ကို ၁ က်ပ္သား ေလာက္ထည့္ေပးပါ။ မထည့္ရလည္းရပါတယ္။
လုပ္ငန္းသံုးဆိုရင္ေတာ့ ပိတ္စိမ္းပါးနဲ႔ ဘယ္ရမလဲေနာ္။ ဒီေတာ့ အဖတ္မပါေအာင္စစ္ယူဖို႔အတြက္ကို ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့နည္းသံုးလို႔ရပါတယ္။ ျမန္မာေတြက ဒီအပိုင္းမွာ ျဖတ္ထိုးဉာဏ္ေကာင္းၾကပါတယ္။
 င႐ုတ္သီးေဆာ့ဖ္လုပ္နည္းေလးအေၾကာင္း ဖတ္ၿပီးရင္ေတာ့ သိတဲ့သူေတြအေနနဲ႔ င႐ုတ္ပင္ေတြအေၾကာင္း ထြက္တဲ့ရာသီနဲ႔ ဘယ္ေဒသေတြကေနထြက္တယ္ ဆိုတာေလးေတြ၊ ဘယ္အခ်ိန္ထြက္တယ္ ဆိုတာေလးေတြလည္း ျပန္မွ်ခဲ့ၾကပါအံုးေနာ္။ လက္ရွိမွာ ကိုယ့္ေဒသက အခင္းေကာက္ေစ်းနဲ႔ ဒိုင္ေကာက္ေစ်းေလးလည္း မွ်ေဝေပးၾကပါအံုး။ ဒီလိုမွ်ေဝမႈက င႐ုတ္သီးေဆာ့ဖ္လုပ္ဖို႔ ႀကိဳးစားသူေတြအတြက္ အေတာ္ကိုအက်ဳိးရွိပါလိမ့္မယ္။
#chili #chilisauce #fresh #myanmar #foodtechnology #food#foodmyanmar

Image may contain: food


Image may contain: drink


Image may contain: food


Image may contain: food