ရခိုင္မလက္ရာ ရခိုင္မုန္႔တီ အာပူလွ်ာပူအရည္+အသုပ္ ခ်က္နည္း

ရခိုင္မလက္ရာ ရခိုင္မုန္႔တီ အာပူလွ်ာပူအရည္+အသုပ္ ခ်က္နည္း
ရခိုင္မုန္႔တီအာပူလွ်ာပူခ်က္နည္း
🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶
အာပူလွ်ာပူလို႔ေျပာရျခင္းက အာပူရြက္နဲ႔ ခ်က္လို႔ပါ
အာပူရြက္မရႏိုင္တဲ့ေနရာမွာဆိုရင္ေတာ့ ရခိုင္မုန္႔တီလို႔ပဲအလြယ္ေခၚပါတယ္
အာပူရြက္ ထည့္သည္ျဖစ္ေစ မထည့္သည္ျဖစ္ေစ ခ်က္နည္းကေတာ့ အတူတူပါပဲ
အင္မတန္လြယ္ပါတယ္....စားရတာအရသာကြာတာကေတာ့ မလိုအပ္ပဲကြန္႔ၾကလို႔ မူရင္းအရသာကြာၿပီး အခ်ိဳ႕ဆို ဗမာမက် ရခိုင္မက် ေတြျဖစ္ နာမည္ကအာပူလွွ်ာပူမို႔ မပူပူေအာင္ ပတဲေကာ၊ စပါးလင္၊ ျငဳပ္သီး ေပါက္ကရေလွ်ာက္ထည့္ၾကလို႔ ရခိုင္ခ်က္တဲ့ ရခိုင္မုန္႔တီကိုမမွီျဖစ္ကုန္တာပါ
ရခိုင္မုန္႔တီအာပူလွ်ာပူမွာ ပတဲေကာ၊စပါးလင္မထည့္ပါ။
တကယ္က ရခိုင္မုန္႔တီဆိုတာ ျငဳပ္ေကာင္းေပါက္ေပါက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏိုင္ႏိုင္၊ ငါးေရႊၾကပ္တိုက္သင္းသင္း၊ အာပူရြက္ကေလးေမႊးေမႊးခတ္ၿပီး ျငဳပ္ရည္ေလးဆမ္းခ်ဥ္ ငံ စပ္ လိုသလိုထည့္ ရွဴးရႉးရွဲရွဲ တပြဲၿပီးတပြဲဆြဲရတာပါ
(ျငဳပ္ရည္လုပ္နည္းကေတာ့ ျပဳပ္ၿပီးသားျငဳပ္သီးစိမ္းကိုဆားထည့္ေထာင္ၿပီးေရနဲနဲထည့္ေဖ်ာ္ပါ)
ေနာက္ဆံုးဗိုက္ျပည့္ရင္ေတာင္ ဟင္းရည္ပူပူမွာငါးဖယ္ေလးၫွပ္ထည့္ၿပီး အစားပိတ္ကေလးေလြးလိုက္ရမွ တင္းတိမ္ၾကတာပါ
က်မေမေမဆိုရင္ မုန္႔ဖတ္ႏုႏုကို ဆားျဖဴကေလးနဲနဲျဖဴးၿပီး ၾကက္သြန္နီဆီက်က္ကေလးနဲ႔ သံုး ေလး လုတ္ အစာပိတ္စားလိုက္ရမွ တေန႔တာရခိုင္မုန္႔တီစားတာပီျပင္သြားတာပါ
ရခိုင္မုန္႔တီမွာအေရးႀကီးတာက ရခိုင္ငပိပါ
(ရခိုင္ငပိမရွိလည္း မွ်င္ငပိနဲ႔ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္)
ကိုယ္ခ်က္မယ့္ငပိက အသစ္လား အေဟာင္းလားဆိုတာသိရပါမယ္
ငပိအေဟာင္းက နည္းနည္းအငံပိုေလးၿပီး အေရာင္ပိုရင့္ပါတယ္
ငပိအသစ္ကေတာ့ အေဟာင္းထက္ေပါ့ၿပီး အေရာင္ႏုပါတယ္
ရခိုင္ငပိကိုမသိပ္ပဲဒီအတိုင္းထားရင္ ခါးသြားတတ္ပါတယ္
ဝယ္လာရခိုင္ငပိကိုမသိပ္ခင္ ဆံုမွာေပ်ာ့လာေအာင္ေထာင္းရပါတယ္ ဖေယာင္းသားလိုေပ်ာ့လာၿပီဆိုမွ
ေရစင္ေအာင္စစ္ထားတဲ့ အလံုပိတ္ပုလင္းေျခာက္ေျခာက္သန္႔သန္႔ထဲမွာ ေလမခိုေအာင္ေစးပိုင္ေနေအာင္သိပ္ၿပီး အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ရပါတယ္
စားတဲ့အခ်ိန္မွာလည္း ဇြန္းအသန္႔ႏွင့္သာ လိုသေလာက္ေဘးကေနခပ္ယူသံုးရပါတယ္
အလယ္ကႏိုက္သံုးရင္လည္း အရသာသဲ့သြားတတ္ပါတယ္
ဟင္းေပေနတဲ့ဇြန္းနဲ႔ယူရင္လည္း ပုလင္းတြင္းက်န္ငပိမ်ားခါးသြားတတ္ပါတယ္
ရခိုင္မ်ားဟာ ငပိကိုဟင္းခ်က္တဲ့ေနရာမွာမပါမျဖစ္သံုးတတ္တဲ့အတြက္ ငပိေကာင္းေကာင္းကိုအင္မတန္တန္ဘိုးထားတတ္ပါတယ္
ရခိုင္မုန္႔တီဟာ ရခိုင္ငပိေကာင္းေလစားေကာင္းေလပါ
က်မအဖြားရခိုင္အမယ္ႀကီးဆို ငပိဝယ္ရင္ ငပိသန္႔မသန္႔ စက္မစင္ကို ၁ ဇြန္းခပ္ၿပီးေရေဖ်ာ္ၾကည့္-အနည္မွာသဲ၊ ငါး႐ိုး အမႈိက္ပါမပါအၿမဲစစ္တတ္ပါတယ္
သူ ငပိသိပ္ေနတဲ့အနားကို က်မတို႔ ေရမခ်ိဳးပဲ ကပ္သြားရင္ "ငါ့ငပိေတြခါးကုန္မယ္ ညစ္ညစ္ပတ္ပတ္နဲ႔အနားမလာၾကနဲ႔ လို႔ အၿမဲေငါက္လႊတ္တတ္
ငယ္တုန္းကေတာ့ လူထက္အဆေပါင္းမ်ားစြာနံတဲ့ငပိကို ဒီေလာက္သန္႔ေအာင္လုပ္ရသလားဆိုၿပီး လူႀကီးေတြကိုအေတာ္နားမလည္ႏိုင္ခဲ့ဘူး
အခုကိုယ္တိုင္ ရခိုင္ဟင္းေတြခ်က္လာေတာ့မွပဲ ရခိုင္ငပိခ်ိဳခ်ိဳေလးရဲ႕တန္ဘိုးကိုနားလည္လာေတာ့တယ္
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
မုန္႔ဖတ္ ၇၅ က်ပ္သား
ရခိုင္ငပိ ၃၀ ဂရမ္ (ဂံုညင္းဒိုးလတ္အရြယ္ေလာင္) ၂က်ပ္သားသာသာ
ငါးေရႊ ၁၀ သား
ျငဳပ္ေကာင္းစိ ၂၀ ဂရမ္ (၁က်ပ္သားခြဲခန္႔)
ၾကက္သြန္ျဖဴဥႀကီး ၄ လံုး (အမႊာႀကီး ၂၀)
ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး(ဆီက်က္ခ်က္ရန္)
ျငဳပ္သီးစိမ္း (လိုသေလာက္)
မန္က်ည္းရည္
နံနံပင္
👉🏼ေရ ၅ လီတာထဲ ငပိ+ဆား ထည့္ၿပီးဆူေအာင္ၾကာၾကာတည္ပါ (ၾကာၾကာတည္မွ ငပိျပဳပ္အနံ့ေပ်ာက္မည္)
👉🏼ေရေႏြးတည္ေနခ်ိန္မွာ ငါးေရႊကိုအာဗန္နဲ႔ၾကပ္တိုက္ပါ (ႏွစ္သက္ကဂ်င္းေထာင္းအရည္+ဆားအနည္းငယ္ထည့္ႏိုင္/ က်မကေတာ့ဆားနဲ႔သာနယ္ၿပီးၾကပ္တိုက္ပါတယ္)
👉🏼ငါးၾကတ္တိုက္ႏူးၿပီဆို အ႐ိုးေရာအသားေရာ ဆံုထဲထည့္ေထာင္း> အသားညက္ရင္ အ႐ိုးထြင္ၿပီး ငပိ+ေရ ဆူအိုးထဲထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ဆက္တည္ပါ
(ဆူပြက္ေနေအာင္ ငပိ နဲ႔ ငါးနဲ႔ ၾကာၾကာခ်က္တာျဖစ္ရပါမယ္ မဟုတ္ရင္ ငါးၫွီၿပီး ငပိျပဳပ္ရည္ေသာက္ရသလိုျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္)
👉🏼ျငဳပ္ေကာင္းစိကို ေထာင္းပါ (အရမ္းညက္စရာအလို) ျငဳပ္ေကာင္းညက္ရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴက္ိုပါထည့္ေထာင္းပါ
မိမိလိုခ်င္သေလာက္ညက္သြားၿပီဆိုရင္ ခုနက ငါးျပဳပ္ထားတဲ့ ဟင္းရည္အိုးထဲထည့္ပါ
ၾကက္သြန္ေထာင္းအရင္ထည့္ၿပီးမွ ျငဳပ္ေကာင္းမႈန္႔ေထာင္းကိုေနာက္ဆံုးမွထည့္ခ်င္လည္းရပါတယ္
👉🏼ဟင္းရည္အိုးတည္ထားခ်ိန္မွာ အာပူရြက္ခတ္ခ်င္ရင္ အာပူရြက္ေျခာက္တဆုတ္ကို ေရစိမ္ထားပါ
👉🏼ဟင္းရည္က်က္လို႔အိုးခ်ေတာ့မယ္ဆိုေတာ့မွ အာပူရြက္ခတ္ပါ၊ မ်ားမ်ားမထည့္ရ အနံ့ျပင္ၿပီး ပူပူႀကီးျဖစ္တတ္သည္
(အာပူရြက္မသိသူမ်ားအတြက္ ပံုမွာျပထားပါတယ္-ရန္ကုန္ကရခိုင္မုန္႔တီဆိုင္ေတြမွာေရာင္းတတ္ပါတယ္)
👉🏼အာပူရြက္ေမႊးလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ အေပါ့အငံျမည္းၿပီးအဆင္သင့္စားသံုးႏိုင္ပါၿပီရွင္။
ရခိုင္မုန္႔တီသုပ္အတြက္အႏွစ္ခ်က္နည္း
🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶
👉🏼ငါးေရႊၾကပ္တိုက္အ႐ိုးႏႊင္ၿပီးလည္းခ်က္ႏိုင္သလို ငါးေရႊတပိုင္းကို ဆား+နႏြင္းနယ္၊ ေရထည့္၊ ေရခမ္း ၍ အသားႏူးေအာင္ျပဳပ္ၿပီးအ႐ိုးထြင္ၿပီးလည္းအစိုခ်က္ႏိုင္ပါတယ္
👉🏼မန္က်ည္းသီးအစိမ္းကိုုျပဳတ္ၿပီး အခြံႏႊာ၊အစိထုတ္၊ အႏွစ္ယူထားပါ/ အစိမ္းမရွိရင္ အျမည့္နဲ႔လည္းခ်က္ႏိုင္ပါတယ္
👉🏼ၾကက္သြန္ျဖဴ+နီ+ျငဳပ္သီးအစိမ္း/အနီကိုအိုးကင္းပူတိုက္ၿပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေထာင္းထားပါ
👉🏼ေနာက္ဆံုးဟင္းအိုးခ်တဲ့အခ်ိန္အုပ္ဖို႔ အာပူရြက္ေျခာက္အနည္းငယ္ေရစိမ္ထားပါ
(အာပူရြက္မရွိက ပင္စိမ္းထည့္ႏိုင္သည္)
👉🏼ရခိုင္ငပိ သင့္ရံုေလာက္ကိုေရေဖ်ာ္ထားပါ
👉🏼အားလံုးျပင္ဆင္ၿပီးရင္ ခ်က္မယ့္အိုးထဲ အ႐ိုးထြင္ထားတဲ့ငါးေရႊ+အိုးကင္းပူတိုက္ၿပီးေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျငဳပ္ေထာင္း+ရခိုင္ငပိေဖ်ာ္+မန္က်ည္းသီးစိမ္းျပဳပ္အႏွစ္ (အစိမ္းမရကအျမည့္ထည့္ႏိုင္)+ သၾကား(ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔/ဟင္းခတ္မႈန္႔အစားသံုးသည္)+ဆားသင့္ရံု+နႏြင္းအနည္းငယ္ နဲ႔ ေရလိုသေလာက္ထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ကာ ဆူေအာင္တည္ပါ
👉🏼ဟင္းအိုးေမႊးၿပီး ဟင္းခတ္အိအိေလးျဖစ္တဲ့အခ်ိန္ အိုးမခ်ခင္မွာ စိမ္ထားတဲ့အာပူရြက္ (သို႔) ပင္စိမ္းရြက္ေလးအုပ္ မီးပိတ္ၿပီးခြင္ေပၚမွာခဏတင္ထားပါ။
👉🏼အုပ္ထားတဲ့အရြက္ေတြႏြမ္းသြားရင္ေတာ့ ရခိုင္မုန္႔တီအတြက္အႏွစ္ရပါၿပီရွင္
က်မတို႔ရခိုင္ေတြကေတာ့ ဒီအႏွစ္ကို မုန္႔တီဖတ္နဲ႔သုပ္စားသလို ဟင္းတမည္အေနနဲ႔လည္းထမင္းနဲ႔စားပါတယ္

Image may contain: food


No photo description available.

Image may contain: food


Image may contain: food


No photo description available.