စပါ(ဂ္)တီ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္
စပါ(ဂ္)တီ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္
လုိမီလို႔ေခၚတဲ႔ ဖီလစ္ပုိင္-တရုတ္ စတုိင္ သက္သက္လြတ္ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ေလးပါ။ ဒီေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလးမွာ ထူးျခားခ်က္ကေတာ႔ ရုိးရုိး ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲနဲ႔ ေၾကာ္တာမဟုတ္ပဲ၊ စပါ(ဂ္)တီ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ ေၾကာ္ထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ထုိ႔ျပင္ မီဆိုနွစ္ကိုပါ သံုးထားတာမုိ႔၊ ရုိးရုိးေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေတြနဲ႔ အရသာ မတူတာ အမွန္ပါပဲ။ ခ်က္နည္းေလးကို ၾကည္႔လုိက္ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- စပါ(ဂ္)တီ ေခါက္ဆြဲ – ၂၀၀ ဂရမ္
- မုန္လာဥနီ – ၁ခု (အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
- မွုိေျခာက္ – ၅ခု (ေရေႏြးျဖင္႔ ျပဳတ္ျပီမွ ေရစစ္၍ အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
- သခြာသီး – ၁လံုး (အေစ႔ထုတ္ျပီ အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
- ပဲပင္ေပါက္ – လက္တဆုတ္စာ (အျမွီေျခြေပးပါ)
- တရုတ္မုန္႔ညွင္း – ၂စည္း (၁လက္မအရြယ္ ပိုင္းေပးပါ)
- ၾကက္သြန္နီ – ၁လံုး (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၂စည္း (အရွည္အေစာင္း လွီးပါ)
- မီဆုိနွစ္ (သို႔) ပဲငပိနွစ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ပဲငံျပာရည္ဇြန္း – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
- သံလြင္ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ေကာ္မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ေရျဖင္႔ ျပန္ေဖ်ာ္ထားပါ)
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ ဒယ္အုိးတစ္ခုထဲ ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားျပီ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔လုိက္ပါ။
၂။ ေရေႏြးဆူလာလွ်င္ စပါ(ဂ္)တီ ေခါက္ဆြဲမ်ားကို ထည္႔ျပီ ၁၀မိနစ္မွ ၁၂မိနစ္ထိ က်က္သည္အထိ တည္ထားေပးပါ။
၃။ စပါ(ဂ္)တီ ေခါက္ဆြဲမ်ား က်က္လွ်င္ ဇကာျဖင္႔ ျပန္ဆယ္ျပီ ေရေအးျပန္စိမ္ထားပါ။
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔ျပီ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ မွုိမ်ားကို အညိွေရာင္သန္းသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။
၂။ ျပီမွ မုန္လာဥနီ၊ သခြာသီး နွင္႔ အရသာအတြက္ ပဲငံျပာရည္၊ မီဆိုနွစ္၊ ဆား၊ နွမ္းဆီ(အနည္းငယ္)၊ ေရ(ခြက္၃ပံု၂ပံု) တို႔ကို ထည္႔ျပီ ၃-၅ မိနစ္ၾကာေအာင္ တည္ထားေပးပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ စပါ(ဂ္)တီေခါက္ဆြဲ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ တရုတ္မုန္ညွင္း တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ သမေအာင္ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၄။ အရသာအေပါ႔အငံ႔အေနေတာ္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ျဖဴးေပးျပီ ေကာ္ရည္မ်ားကို ေလာင္းထည္႔လိုက္ပါ။
၅။ အရသာေရာ အနံ႔ပါ သင္းသည္႔ စပါ(ဂ္)တီေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလးကို ျမိန္ရွပ္စြာ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…
———————————————————————————————