စီခြ်မ္႔ ခ်ဥ္စပ္ ဟင္းခ်ဳိ

စီခြ်မ္႔ ခ်ဥ္စပ္ ဟင္းခ်ဳိ

တျခား စီခြ်မ္႔ခ်က္နည္းေတြနဲ႔ မတူပဲ ဒီခ်ဥ္စပ္ ဟင္းခ်ဳိမွာ ခ်ဥ္တဲ႔အရသာကို ဗီနီကာေၾကာင္႔ ရရွိတာ ျဖစ္ပါတယ္။ စီခြ်မ္႔ နံမည္ၾကီး ဟင္းခ်ဳိတစ္ခုျဖစ္တဲ႔ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းခ်ဳိထဲမွာ ၾကက္သား၊ ၾကြက္နားရြက္မွုိ၊ တုိ႔ဟူး၊ မွ်စ္ အစံုနဲ႔ အရမ္းေသာက္လုိ႔ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္ရင္ဗံု – ၁ခု (က်က္ေအာင္ျပဳတ္ျပီ အသားႏႊင္းထားပါ)
  • ငရုတ္သီးနီ – ၃ေတာင္႔(ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္းပါ)
  • ပဲျပား(သုိ႔)တုိ႔ဟူး – ၁တံုး (အရွည္ပါးပါးလွီးပါ(သို႔) အတံုးေလးမ်ား တံုးပါ)
  • မွ်စ္ – ၂ခု (အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
  • ၾကြက္နားရြက္မွုိ – လက္တဆုပ္စာ (ေရစိမ္ထားျပီ ပါးပါးလွီးေပးပါ)
  • ေရ(သုိ႔)ၾကက္ျပဳတ္ရည္ – ၆ခြက္
  • ဂ်င္း – ၃ျပား
  • ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
  • ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဗီနီကာ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  • နွမ္းဆီ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – အနည္းငယ္
  • ငရုတ္သီး ဆီခ်က္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • ေကာ္မွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ (ေရအနည္းငယ္ျဖင္႔ ေရာေမႊထားပါ)
  • ၾကက္ဥ – ၁လံုး (ခေလာက္ထားပါ)
  • တရုတ္ နံနံပင္ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ဒယ္ထဲ ေရ(၆ခြက္) ထည္႔ျပီ ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။ ဆူလာလွ်င္ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီးနီ ထည္႔ေပးပါ။
၂။ ျပီမွ် မွ်စ္၊ ၾကြက္နားရြက္မွို ထည္႔ေပးျပီ ၾကက္သား ထည္႔ပါ။
၃။ အရသာအတြက္ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဗီနီကာ၊ နွမ္းဆီ ထည္႔ေရာေမႊပါ။
၄။ အရသာ ျမည္းၾကည္႔လို႔ အေနေတာ္လွ်င္ ေကာ္ရည္ထည္႔ကာ ေရာေမႊပါ။
၅။ ေကာ္ရည္ ဆူလာမွ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ျဖည္းျဖည္း ထည္႔ျပီ တူျဖင္႔ ေရာေမႊေပးပါ။
၆။ အေပၚမွ ငရုတ္သီး ဆီခ်က္၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္(သို႔)နံနံပင္ ျဖဴးေပးျပီ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္လုိ႔ရပါျပီ…
——————————————————