ရခိုင္မ လက္ရာ ရခိုင္ဟင္းလ်ာ

"ရခိုင္မ လက္ရာ ရခိုင္ဟင္းလ်ာ"
သခြားသီး ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ႐ွဴးရွဲ (ရခိုင္) သုပ္နည္း
🥒🌶🍋🥒🌶🍋🥒🌶🍋🥒🌶🍋
👉🏼သခြားသီးကိုအလံုးလိုက္ ေရေဆး
ထက္ျခမ္းျခမ္း၊အေစ့ထုတ္၊ ကုတ္နဲ႔ျခစ္ပါ
👉🏼 ျငဳတ္သီးစိမ္း ႏွစ္သက္သေလာက္၊ ျငဳပ္သီးအေျခာက္ ၂ ေတာင့္ေလာက္ ကို အိုးကင္းပူတိုက္ၿပီး ျငဳပ္ေတာင့္ကြဲရံုေထာင္းပါ (အေရာင္လွဖို႔နဲ႔ အနံ့ေမႊးဖို႔)
👉🏼ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရေႏြးစိမ္ၿပီးပြလာတဲ့အခါ အေကာက္ပ်က္ရံုခတ္မြေမြေထာင္းပါ
👉🏼 ၾကက္သြန္န္ီကို ပါးပါးလွီး/ ဒါမွမဟုတ္ ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းေထာင္းထည့္ပါ
( ႏွစ္သက္က ၾကက္သြန္ျဖဴ အနံ့ပါတယ္ဆိုရံု ေထာင္း/လွီးထည့္ႏိုင္)
👉🏼ငပိလက္တတစ္ကိုအစိမ္းနံ့ေပ်ာက္ေအာင္မီးကင္ထည့္ပါ
👉🏼သံပရာသီးကိုမိမိ လိုခ်င္တဲ့ အခ်ဥ္အရသာအတိုင္းညႇစ္ၿပီး အဆာအားလံုးေရာသုပ္ပါ
👉🏼အေပါ့အငံျမည္းၿပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီအေၾကာ္ကေလး အေပၚကအုပ္လိုက္ရင္ အနံ့အရသာနဲ႔ျပည့္စံုတဲ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ ႐ွဴးရွဲ ရခိုင္သခြားသီးသုပ္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ
********************************************
ရခိုင္႐ိုးရာ "ကိုတံငါ" ဟင္းခ်က္နည္း
🍋🦀🦐🦑🌱🍅🍒🌶🍋🦑🦐🦀
"ကိုတံငါဟင္း" ဟာ ရခိုင္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕႐ိုးရာဟင္းတခြက္ပါ
ပင္လယ္ျပင္ႀကီးကိုအမွီျပဳၿပီးရွာေဖြစားေသာက္ရတဲ့ ရခိုင္တံငါသည္လုပ္သားႀကီးေတြနဲ႔ သူတို႔အိမ္ရွင္မေတြရဲ႕ အထိမ္းအမွတ္ဟင္းတခြက္ဆိုလည္းမမွားပါ
႐ိုးရာဟင္းတခြက္ခ်က္တိုင္းမွာ ၿမိဳ႕ခ်က္၊ေတာခ်က္ဆိုၿပီး မိမိႏွစ္သက္သလိုခ်က္ႏိုင္ေပမဲ့ မူရင္းမေပ်ာက္ေစဖို႔အင္မတန္အေရးႀကီးပါတယ္
ဥပမာ "ၾကက္+ဗူး ကာလသားဟင္းခ်က္ဆိုရင္
ကာလသားေတြဟာ ပတ္ဝန္းက်င္ကလူေတြ သူတို႔ၾကက္ခိုးၿပီးခ်က္တယ္ဆိုတာမသိရေလေအာင္ ဆီသပ္ၿပီး ေသခ်ာမခ်က္ပဲ ဟင္းခတ္ေတြထုေထာင္း၊ လူအမ်ားနဲ႔ေလာက္ငွေအာင္ ဗူးသီးတလံုးထည့္ အရည္က်ဲကေလးနဲ႔ ဆီပါတယ္ဆိုရံု အားလံုးေရာထည့္ ၿပီးေဘးပတ္ဝန္းက်င္အနံ ့မထြက္ေအာင္အဖံုးအုပ္ ခ်က္သလိုပါပဲ 🤗
ေသခ်ာဆီသပ္ စားေကာင္းေအာင္အျခားအမယ္ေတြေရာမယ္ဆိုရင္တာ့ ကာလသားခ်က္စစ္စစ္နဲ႔အနည္းငယ္ေသြဖယ္သြားမယ္ထင္ပါတယ္။
အခုလည္း က်မတို႔ ရခိုင္႐ိုးရာ"ကိုတံငါ"ဟင္းလည္းဒီလိုပါပဲ
ညေနေစာင္း ေရလုပ္သားႀကီး ကိုတံငါ ပင္လယ္ကျပန္လာမွသာ ဟင္းစားရတာမို႔ ကိုတံငါ ေရာက္တာနဲ႔ ပါလာတဲ့ ပင္လယ္စာဟင္းစားေလးေတြနဲ႔ အိမ္ေနာက္မွာစိုက္ထားတဲ့ အသီးအႏွံေလးနဲ႔ ေတာထဲကခ်ိဳးလာတဲ့မွ်စ္ႏုႏုကေလးနဲ႔ေရာၿပီး အိမ္ရွင္မမွာ တမိသားစုလံုးစားဖို႔ ေသာက္ဆမ္း အရည္က်ဲေလး ကို ကမန္းကတန္းညေနစာအမွီခ်က္တဲ့႐ိုးရာဟင္းပါ
မန္က်ည္းသီးအစိမ္းေပၚခ်ိန္ဆိုရင္ေတာ့ မန္က်ည္းသီးစိမ္းနဲ႔ခ်က္ၿပီး မရွိရင္ေတာ့ သံပရာသီးနဲ႔လည္းခ်က္ႏိုင္ပါတယ္
အခုက်မ သံပရာသီးနဲ႔ခ်က္ထားပါတယ္
ပါဝင္ပစၥည္း
**********
ေခါင္းေႁခြထားတဲ့ ပုဇြန္ ၇ ေကာင္
သန္႔စင္ၿပီး အကြင္းလိုက္လွီးထားတဲ့ ျပည္ႀကီးငါး ၂ ေကာင္
Flower Crab ေရငံဂဏန္း ၂ ေကာင္
ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ၁လံုး
ဒါးျပား႐ိုက္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ မႊာ
သၾကား (က်မကေတာ့ ဟင္းခတ္မႈန္႔/အခ်ိန္မႈန္႔မသံုးပါ)
ငပိ လက္ ၂ တစ္
ျငဳပ္သီးစိမ္း ၇-၁၀ ေတာင့္
ျငဳပ္ပြေျခာက္ ၃-၄ ေတာင့္ကိုမညက္တညက္ေထာင္း
သံပရာသီး ၂ လံုး (သို႔) မန္က်ည္းသီအစိမ္း ၄ေတာင့္
၄ စိပ္စိပ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂ လံုး
၄ စိပ္စိပ္ထားတဲ့ ဆင္ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လံုး
ေျပာင္းဖူး ၁ ဖူး
ပင္စိမ္း ၄-၅ ပင္
ခ်က္ျပဳပ္နည္း
***********
ခ်က္မည့္အိုးထဲမွာ ပံုမွာျပထားတဲ့အတိုင္း ေျပာင္းဖူး+ ခရမ္းခ်ဥ္သီး+မွ်စ္+ ဆင္ခရမ္းခ်ဥ္သီး+ငပိ+ျငဳပ္သီးစိမ္း+ ျငဳပ္သီးအေျခာက္+သၾကား+ ဆား+ ၾကက္သြန္ျဖဴ+နီ နဲ႔ (ဆီေလး တေပါက္ ႏွစ္ေပါက္ စိမ္းနံ့ေပ်ာက္ရံုထည့္ႏိုင္ပါတယ္) ဟင္းျမဳပ္ရံုေရထည့္ၿပီး ခြင္ေပၚ အဖံုးအုပ္ၿပီးဆူေအာင္တည္ပါ
တေရဆူရင္ ဂဏန္းထည့္ပါ ေနာက္ထပ္ေရလိုသေလာက္ထပ္ထည့္ၿပီးဆူေအာင္တည္ပါ
အိုးဆူၿပီးရင္ ပုဇြန္+ျပည္ႀကီးငါးထည့္ပါ
(က်မကေတာ့ သန္႔စင္ထားတဲ့ ပုဇြန္နဲ႔ျပည္ႀကီးငါးကို ဟင္းအိုးထဲတိုက္႐ိုက္မထည့္ခင္ မသားေသ/အရိကုန္ေအာင္ ေရေႏြးနဲ႔ပူပူ နဲ႔ေလာင္းထားပါတယ္)
ဟင္းစားအားလံုးက်က္ရင္ ေနာက္ဆံုးမွာ သံပရာ (သို႔) မန္က်ည္းအစိမ္း အႏွစ္ရည္ထည့္ၿပီးပင္စိမ္းရြက္ကေလးအုပ္ပါ
ပင္စိမ္းရြက္ႏြမ္းၿပီး ပင္စိမ္းနံ ့ေလးသင္းလာရင္ေတာ့ ဟင္းအိုးက်က္ၿပီမို႔ သံုးေဆာင္ဖို႔အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ
ျမအိျႏၵာႏြယ္ @ ေမကေလး - ရခိုင္သူ

Image may contain: food

Image may contain: food


Image may contain: food


Image may contain: food

Image may contain: 1 person, food


Image may contain: food