ေအာင္ဗလေၾကာ္ (၃ ခုုစာ)


ေအာင္ဗလေၾကာ္နည္းကေတာ့ အိစံဒီတေခါက္ျမန္မာျပည္ကိုုျပန္ေတာ့ ေအာင္ဗလေၾကာ္ေရာင္းေနတဲ့ေစ်းသည္ထဲက နည္းေတာင္းလာခဲ့တာပါ။ ေစ်းသည္ၾကီးေျပာတဲ့နည္းနဲ႔ ကိုုယ့္အိမ္မွာလုုပ္လိုု႔ရမယ့္ပုုံစံေလးကိုုေျပာင္းျပီးတင္ေပးလိုုက္ပါတယ္။ နဂိုုေစ်းသည္ေတြကေတာ့ မုုန္႔ရဲ႔အေပၚကေနမုုန္႔က်က္ေအာင္အတြက္ မီးေသြးေလးေတြနဲ႔ အပူေပးပါတယ္။ အိစံကေတာ့ အိမ္မွာလုုပ္စားရေအာင္လြယ္ေအာင္လိုု႔ရိုုးရိုုးမကပ္တဲ့အိုုးနဲ႔ပဲ ရေအာင္လုုပ္ထားပါတယ္။လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္မႈန္႔ (rice flour) - ခြက္တဝက္ (သိုု႔) ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၂။ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ (sweet rice flour or glutinous rice flour) - ခြက္တဝက္ (သိုု႔) ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၃။ ဆိုုဒါ (baking soda) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
၄။ ဆား (salt) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၅။ သၾကား (sugar) - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း (သိုု႔) ၄ ဇြန္း
၆။ ရွာလကာရည္ (vinegar) - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၇။ ၾကက္ဥ (eggs) - ၂ လုုံး
၈။ ခပ္ေႏြးေႏြးေရ (warm water) - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၉။ ေရႊဆီေတာ္ ပဲသန္႔ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၀။ အရည္ေပ်ာ္ေနေသာ ေထာပတ္ (melted butter) - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
( ၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဇလုုံတခုုထဲကိုု ဆန္မႈန္႔၊ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔၊ ဆိုုဒါ၊ ဆား၊ သၾကား တိုု႔ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။ ၾကက္ဥ ၂လုုံးကိုုခေလာက္ထားပါ။ ေထာပတ္ႏွင့္ဆီကိုုေရာထားပါ။
၂။ သမေအာင္လုုပ္ထားေသာ ဇလုုံထဲကိုု ရွာလကာရည္၊ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥ ႏွင့္ ခပ္ေႏြးေႏြးေရတိုု႔ကိုုထည့္ျပီး သမေအာင္လုုပ္ပါ။ ၁၅ မိနစ္ - မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ႏွပ္ထားပါ။
၃။ ေၾကာ္ရန္အတြက္ အခ်င္း ၅ လက္မ မကပ္တဲ့အိုုးကိုုသုုံးလွ်င္ေကာင္းပါတယ္။ အိုုးထဲကိုု ေရာထားေသာ ေထာပတ္နွင့္ဆီီထဲမွ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ မီးကိုု အလယ္ေလာက္ (medium heat) ေလာက္ထားျပီး မုုန္႔ႏွစ္ရည္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ၁ ဇြန္းစာခပ္ျပီးထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အဖုုံးအုုပ္ထားပါ။ (မုုန္႔ႏွစ္ရည္ကိုု ခပ္လွ်င္ မခပ္ခင္အရင္ဆုုံး ျပန္ေမႊျပီးမွခပ္ပါ။ ေအာက္ေျခမွမုုန္႔နွစ္မ်ားအနည္မထိုုင္ေအာင္လိုု႔ပါ။) ၂ မိနစ္ေလာက္ေနလွ်င္ ေအာက္ေျခအနားမ်ား ညိဳျပီးၾကြပ္လာလွ်င္ ေနာက္တဖက္ကိုုလွန္ျပီးအဖုုံး ျပန္အုုပ္ပါ။ ၁ မိနစ္ေလာက္ေနလိုု႔ ေနာက္မုုန္႔တဖက္ပါညိဳလာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ ေနာက္ထပ္ မုုန္႔ ၂ ခုုကိုုလဲ အထက္ပါအတိုုင္းဆက္လုုပ္ပါ။
၄။ ပူပူေႏြးေႏြးေလးနဲ႔ စားလိုု႔ေကာင္းတဲ့ ေအာင္ဗလေၾကာ္ကိုုသုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

#ေရႊဆီေတာ္
Image may contain: drink, food and indoor