မုုန္႔ၾကိဳးလိမ္


ျမန္မာရိုုးရာမုုန္႔တမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ မုုန္႔ၾကိဳးလိမ္ကေတာ့ ခ်ိဳခ်ိဳေလးနဲ႔လူၾကိဳက္မ်ားပါတယ္။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့- ၄ ခြက္
၂။ ဆန္ မွဳန္ ့- ၁ ခြက္
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၄။ ေဆာ္ဒါ (baking soda)- လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း တဝက္
၅။ ရွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ေရက်က္ေအး - ၂ခြက္ ႏွင့္ ခြက္ ေလးပုံတပုံ
၇။ ေျကာ္ရန္ ေရႊဆီေတာ္ ပဲသန္႔ဆီ
၈။ သၾကားရည္အတြက္ - သၾကား - ၂ ခြက္ ႏွင့္ ေရ ၁ ခြက္
( ၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ေကာက္ညွင္းမွုန္ ့၊ ဆန္မွုန္ ့၊ဆား ၊ ဆိုဒါတို ့ကိုေရာပါ။ ျပီးလွ်င္ ရွာလကာရည္ ႏွင့္ ေရက်က္ေအး ၂ ခြက္ကို အရင္ထည့္ျပီး မုန္႔သားကိုုညက္ေနေအာင္အထိနယ္ပါ။။ အလုံးလုံးလို ့၇တဲ ့အေနအထားဆိုရင္ က်န္ေရ ေလးပုံတပုံကို မထည့္ပါနွင့္ ။ မရေသးရင္ ေရေလးပုံတပုံကို ေျဖးေျဖးခ်င္းထည့္နယ္ပါ။ ထို ့ေနာက္ ေရခဲ ေသတၱာထဲတြင္ တည နွပ္ထားပါ။(ေ၇ခဲေသတၱာထဲမနွပ္ထားရင္ဆီေပါက္တတ္ပါသည္။မုုန္႔သားကိုု ညက္ေနေအာင္မနယ္ရင္လဲဆီေပါက္တတ္ပါတယ္။ ေရက်က္ေအးနဲ႔မနယ္ရင္လဲဆီေပါက္တတ္ပါတယ္။)
၂။ သၾကား ၂ ခြက္ ႏွင့္ ေရ ၁ ခြက္ကိုု အိုုးတခုုထဲထည့္ရ်္ မီးဖိုုေပၚမွာ သၾကားအရည္ေပ်ာ္သိအထိပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ထိုု႔ေနာက္ အေအးခံထားပါ။
၃။ ေျကာ္ရန္အတြက္ ေရႊဆီေတာ္ပဲသန္႔ဆီ ကို အပူေပးပါ။(ဒယ္အုိးကို ေဇာက္နက္ေသာဒယ္အိုးကိုသုံးပါ။) နွပ္ထားေသာ မုန္ ့နွစ္မ်ားကို မုန္ ့ၾကိဳးလိမ္ လုုပ္ရန္ အလုံး လုံးျပီး ရွည္ရွည္ေလးေတြရေအာင္လက္နွင့္လိွမ့္ျပီး အလယ္တည့္တည္႔ကေနျပီး ခ်ိဳးျပီး ၾကိဳးလိမ္သလိုုလိမ္ပါ။ ထိုု႔ေနာက္ ဆီထဲထည့္ေျကာ္ပါ။ မုုန္႔ၾကိဳးလိမ္မ်ားကြ်ပ္ကြ်ပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆီအိုုးထဲမွဆယ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အေအးခံထားေသာ သၾကားရည္ထဲကိုု ႏွစ္ပါ။ သၾကားရည္ထဲမွ ဆယ္ျပီးလွ်င္ အေအးခံထားပါ။
၄။ ေအးသြားလွ်င္ မုုန္႔ၾကိဳးလိမ္ခ်ိဳခ်ိဳေလးကိုုသုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။
Image may contain: food and indoor
#ေရႊဆီေတာ္