ျကက္သား ခနုုံထုုပ္ ( ၁၅ ခု - ၂၀ ခုု စာ)
ခနုုံထုုပ္ လုုပ္နည္းေမးထားတဲ့ သူမ်ားအတြက္ ခႏုုံထုုပ္လုုပ္နည္းပါ။
မႏၱေလးျမိဳ ့၇ဲ ့အစားအစာတခုုျဖစ္တဲ့ ျကက္သားခႏုုံထုုပ္ကိုု စားဖူးတဲ့သူတိုုင္း အ၇မ္းျကိုုက္ျကပါတယ္။ အျပင္ဘက္က ျကက္ဥနဲ ့လုုပ္ထားတဲ ့အဖတ္နဲ ့အတြင္းထဲက ျကက္သားနဲ ့ျကက္သြန္နဲ ့ေျကာ္ထားတာကိုု အစာသြပ္ထားတာပါ။ ေစ်းခ်ိဳတိုု ့အျခားေစ်းေတြရဲ ့အသည္ေတြမွာ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ၀ယ္စားလိုု ့ရပါတယ္။ အျပင္ဘက္က အဖက္ရြက္က တခ်ိဳ ့က ျကက္ဥတမ်ိဳးထဲနဲ ့လုုပ္ျကပါတယ္။ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ဂ်ံဳနည္းနည္းထည့္ပါတယ္။ ဂ်ံဳထည့္တဲ ့အဖတ္က ပိုုနူးညံ့ျပီးစားလိုု ့ပိုုေကာင္းပါတယ္။ အ၇မ္းစားလိုု ့ေကာင္းလိုု ့လုုပ္စားျကည့္ျကေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ အသားခ်ည္း ျကက္သား - ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ျကက္သြန္နီ
၃။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မွြာ
၄။ ျကက္ဥ - ၆ လုုံး
၅။ ေရ - ၁ ခြက္ခြဲ
၆။ ဂ်ံဳမွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
၇။ ဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၈။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၉။ ျကက္သားေျကာ္ရန္ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၀။ ဆႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း - တ ၀က္
၁၁။ အေ၇ာင္တင္မွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း - တ၀က္
၁၂။ ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ (သိုု ့) ၂ ဇြန္း
၁၃။ အခ်ိဳမွဳန့္ (သိုု ့) သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္သားကိုု ဆား ၊အခ်ိဳမွဳန္ ့အနည္းငယ္ထည့္ရ်္ ေ၇အနည္းငယ္နွင့္ ေ၇ခမ္းျပဳတ္ပါ။
၂။ ျပုုတ္ျပီးသား ျကက္သားကိုု အသားအမွ်င္ေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္
၃။ ျကက္သြန္နီ ၇ဲ ့ပမာဏက မြွာထားေသာ ျကက္သား ရဲ ့ပမာဏနဲ ့တူတူထည့္ပါမည္။ ျကက္သြန္နီကိုု ပါးပါးလွီးပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားပါ။
၄။ ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ဆီ ထမင္းစားဇါန္း ၄ ဇြန္းကိုုထည့္ရ်္ အပူေပးပါ။ ပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္နီကိုုထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ ျကက္သြန္နီ နြမး္လာလွ်င္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ ဆႏြင္းနွင့္ အေ၇ာင္တင္မွုုန္ ့ကိုု ထည့္ပါ။ ေနာက္ဆုုံးမွ ျကက္သားကိုု ထည့္၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ိဳမွုုန္ ့တိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ အားလုုံးနွံ ့ရင္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ အတြင္းထဲထည့္မည့္အစာပလာ၇ပါျ
၅။ အျပင္ျကက္ဥ အဖတ္ လုုပ္ရန္ အတြက္ - ျကက္ဥ ၆လုုံး - ေရ ၁ ခြက္ခြဲ - ဂ်ံဳမွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း - ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ - ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္ တိုု ့ကိုု ဇလုုံတခုုထဲထည့္ရ်္ ဂ်ံဳမွဳန္ ့မ်ား အ၇ည္ေပ်ာ္သည္အထိခေလာက္ပါ။
၆။ မကပ္တဲ့ ဒယ္အိုုးအျပား ကိုု ဆီ အနည္းငယ္ စြတ္ရ်္ အျပားပါးပါးေလးေတြ ၇ေအာင္ အခ်ပ္လိုုက္ကေလးေတြလုုပ္ပါ။
၇။ ခနုုံ ထုုပ္လုုပ္ရန္အတြက္ အျပင္ျကက္ဥဖတ္ကိုု အ၇င္ခင္း ျပီးလွ်င္ ျကက္သားျကက္သြန္ အစာပလာကိုုထည့္ျပီးလိပ္ပါ။
၈။ အခ်ဥ္ အတြက္က ငရုုတ္ေဆာ့ နွင့္ အခ်ိဳေဆာ့ ကိုုစတူေ၇ာျပီး ေ၇အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
