အုုန္းသီး သာကူလုုံး (သာကူျပင္)
အိစံတိုု ့အိမ္မွာ ပြဲလုုပ္တိုုင္း မပါမျဖစ္တဲ့ အုုံးသီးသာကူလုုံးပါ။ တခ်ိဳ ့ကလဲ သာကူျပင္လိုု ့ေခၚပါတယ္။ အိစံအေဒၚအျမဲလုုပ္တဲ့ အခ်ိဳပြဲေလးပါ။ အိစံတိုု ့အိမ္နဲ ့ခင္တဲ ့သူတိုုင္း ဒီအခ်ိဳပြဲေလးကိုု စားဖူးျကပါတယ္။ စားလိုု ့အ၇မ္းေကာင္းပါတယ္။ အေဒၚရဲ ့လုုပ္နည္းကလြယ္လဲလြယ္တယ္ စားလိုု ့လဲေကာင္းလိုု ့လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ သာကူ - ၂ ခြက္
၂။ ေရ - ၂ ခြက္
၃။ ႏွစ္သက္ရာ ေဖ်ာ္ရည္ (စပါကလင္၊ ခရင္ေဆာ္ဒါ၊ လိေမၼာ္) - ၂ ခြက္
၄။ သျကား - ၂ ခြက္
၅။ ျခစ္ထားေသာ အုုန္းသီးဖတ္ - ၂ ခြက္
၆။ ဆား - အနည္းငယ္
(၁ ခြက္ = 240 ml = ရိုုးရိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ သာကူကိုုေ၇ေဆးျပီး ေ၇စစ္ထားပါ။
၂။ ေရ၊ ေဖ်ာ္ရည္၊ ဆား တိုု ့ကိုု သာကူျကိုုမည့္ အိုုးထဲထည့္ရ်္ ပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။
၃။ အ၇ည္မ်ားပြက္လာလွ်င္ သာကူကိုု ထည့္ရ်္ အဆက္မပ်က္ေမြွပါ။
၄။ ၃ မိနစ္ေလာက္ေမြွျပီးမွ သျကားကိုု ေနာက္ဆုုံးမွ ထည့္ပါ။ (သျကားအ၇င္ထည့္လွ်င္ မတြဲပဲ ေနတတ္ပါတယ္။)
၅။ သျကားထည့္ျပီး သာကူေစ့ ရဲ ့အလည္ အစံ အနည္းငယ္ (ေဖာင္တိန္ထိပ္ေလာက္) က်န္တဲ့ အခ်ိန္တြင္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ရ်္ အေအးခံမည့္ ဘန္းထဲထည့္ရ်္ အေအးခံပါ။
၆။ ေအးသြားေသာ သာကူမ်ားကိုု ကပ္ေက်းျဖင့္ အတုုံးမ်ား တုုံးရ်္ အုုန္းသီးဖတ္မ်ားျဖင့္ လူးပါ။ (အုန္းသီးဖတ္ကိုု စားခါနီးမွလူးရ်္ စားပါ။ အုုန္းသီးဖတ္မ်ား လူးထားေသာသာကူက အျကာျကီး မခံပဲ ခ်ဥ္သြားတတ္လိုု ့ပါ။)
