ဆီထမင္း (ထမင္းေပါင္းအိုုးနဲ ့ခ်က္တဲ့နည္း)
ဆီထမင္းေတာ့ လူတိုုင္း လုုပ္တတ္ျကမွာပါ။ လြယ္လြယ္ေလးမိုု ့။ အဲေလာက္လြယ္တာေတာင္ ဒယ္အိုုးေပၚမွာလုုပ္ရင္ မာတာတိုု ့ေပ်ာ့တာတိုု ့ျဖစ္မွာစိုုးလိုု ့ထမင္းေပါင္းအိုုးနဲ ့လုုပ္ေတာ့ မာမွာ ေပ်ာ့မွာ မေျကာက္ရပဲ လြယ္တဲ့ နည္းပါ။ ဒီနည္းကိုု တခ်ိဳ ့လဲ သိျပီးသားျဖစ္မွာပါ။ ပဲျပဳတ္ကိုုေတာ့ ခ်က္စားတာ ျကိုုက္ေတာ့ ပဲျပဳတ္ခ်က္ေလးနဲ ့ေပါ့ေနာ္။ လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေကာက္ညွင္းဆန္ - ၂ ခြက္ (ထမင္းေပါင္းအိုုးမွာပါေသာဆ
၂။ ဆား - လက္ဖက္၇ည္ဇြန္း တ ၀က္
၃။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း (ပဲျပဳတ္ခ်က္ရန္အတြက္ေကာ)
၄။ ျကက္သြန္နီ - ၃ လုုံး (သိုု ့) ၄ လုုံး (ပါးပါးလွီးထားပါ။)
၅။ ဆႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၆။ ပဲျပဳတ္ - လက္တဆုုပ္စာ
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း =1 teaspoon = 5ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုု မနက္ျဖန္ခ်က္မယ္ဆိုုလွ်င္ ညကတည္းက ဆန္ကိုုေရေဆးျပီး ထမင္းအိုုးထဲမွာ ေရအမွတ္ ၂ မွာ စိမ္ျပီး ထားပါ။
၂။ ဆီကိုု အပူေပးျပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္နီကိုု ေရြွ၀ါေ၇ာင္သန္းလာသည္အထိေျက
၃။ ျကက္သြန္နီ ေျကာ္ထားေသာ ဆီထဲကိုု ဆႏြင္းထည့္ျပီး ေမြွပါ။ ခနေမြွျပီးလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၄။ ဆႏြင္းဆီသတ္ထားေသာ ဆီမွ ထမင္းစားဇြန္း၃ ဇြန္းကိုုယူရ်္ ေကာက္ညွင္းတညေရစိမ္ထားေသာ ထမင္းအိုုးထဲကိုု ထည့္ပါ။ ဆားႏွင့္ ေျကာ္ထားေသာ ျကက္သြန္နီ ၃ ပုုံတပုုံ ကိုုပါ ထမင္းအိုုးထဲထည့္ပါ။ ႏွံ ့ေအာင္ေမြွပါ။ ျပီးလ်ွင္ ထမင္းခ်က္သလိုုခ်က္ပါ။ (တညေ၇စိမ္ထားေသာ ေရမ်ားကိုု သြန္စရာမလိုုပါ။)
၅။ က်န္ေသာ ဆီကိုု ပဲျပဳတ္ထည့္ျပီးေျကာ္ပါ။ ဆားနွင့္ သျကား အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ (ပဲကိုုအိအိေလးလိုုခ်င္ရင္ေ
၆။ ဆီထမင္း က်က္လွ်င္ ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲမွာ ၁၅ မိနစ္ခန္ ့နွပ္ထားပါ။ ျပီးလ်ွင္ ထမင္းေပါင္းအိုုးကိုု ယူရ်္ မီးဖိုုေပၚတြင္ မီးျပင္းျပင္းျဖင့္ ၃ မိနစ္ခန္ ့ထားပါ။ (ဆီထမင္းဂ်ိဳးမ်ားရေအာင္လို
၇။ အနံ ့ေမြွးေမြွးဆီထမင္းကိုု ပဲျပဳတ္ခ်က္၊ ငါးေျခာက္၊ အာျပဲေျခာက္ တိုု ့ျဖင့္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။ (တခ်ိဳ ့ကေတာ့ အုုံးသီးဖတ္နဲ ့လဲသုုံးေဆာင္ျကပါတယ္။)
