အေျခခံ ပီဇာဒိုးဖုတ္နည္း နွင္႔ ပီဇာ ေဆာ႔ခ်က္နည္း
အေျခခံ ပီဇာဒိုးဖုတ္နည္း နွင္႔ ပီဇာ ေဆာ႔ခ်က္နည္း
အေျခခံ ပီဇာ ဒိုးလုပ္နည္း နွင္႔ ပီဇာေဆာ႔ခ်က္နည္းေတြကို ေ၀မွ်လုိက္ပါ။ ပီဇာအေပၚမွ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္သလို၊ ဟမ္ + နာနတ္သီး၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း+ငရုတ္သီးပြ၊ ၀က္အူေခ်ာင္း+မွုိ+သံလြင္သီး နွင္႔ ဟင္းရြက္စံုကို တင္ျပီ စိတ္ၾကိဳက္ လုပ္စားနုိင္ပါတယ္…
ပီဇာ ဒိုးအတြက္ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
- ဂ်ဳံ – ၂ခြက္ခြဲ
- ေရ – တစ္ခြက္
- Dry Yeast – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ဓမၼေစတီလမ္း Market Place City Mart ဆိုင္မ်ားတြင္ ၀ယ္ယူနုိင္သည္)
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- သံလြင္ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ပီဇာ ဒိုးလုပ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ (ေရ၊ yeast၊ ဆား၊ သၾကား) တို႔ကို သမေအာင္ ေရာေမႊျပီ ပလတ္စတစ္ျဖင္႔ ၁၀မိနစ္ခန္႔ အျမဳပ္ထြက္သည္အထိ ထားထားေပးပါ။
၂။ ျပီမွ ဇလံုတစ္ခုထဲ ဂ်ဳံ(၂ခြက္ခြဲ) ထည္႔ျပီ ထုိအရည္မ်ား အလယ္မွ ေလာင္းထည္႔ျပီ သမေအာင္ ေရာေမႊေပးပါ။
၃။ ဂ်ဳံဒိုးေပ်ာ႔သြားလွ်င္ ဂ်ဳံထပ္ထည္႔ျပီ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္) ထည္႔၍ သမေအာင္ နုယ္ေပးပါ။
၄။ ၁၀မိနစ္ခန္႔ ထားျပီးမွ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္) ထည္႔ကာ သမေအာင္ ထပ္နုယ္ေပးပါ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဒိုးသား နူညံ႔ေအာင္ ခပ္နာနာေလး နုယ္ေပးပါ။
၃။ နုယ္ထားေသာ ဂ်ဳံကို အနည္းဆံုး ၃နာရီ ပလတ္စတစ္ျဖင္႔ အုပ္ျပီ ထားေပးပါက ၃ဆခန္႔ ေဖာင္းလာပါလိမ္႔မည္။
၄။ ထုိ႔ေနာက္ ဂ်ဳံဒုိုးံမလိမ္႔ခင္ ဒိုးသားကို ျပန္နုယ္ျပီ အလံုးလံုးလုိက္ပါ။
၅။ ျပီမွ ထလိမ္႔တုံုးနွင္႔ အ၀ုိင္းျပား ၁၁- ၁၂ လက္မေလာက္ ေရာက္ေအာင္ လိပ္ေပးပါ။
၅။ ျပီးေနာက္ ဂ်ဳံဒိုးေဘးပတ္ပတ္လည္ကို အတြန္႔ေလးမ်ား ပံုေဖာ္ေပးပါ။
၆။ ျပီးလွ်င္ ဂ်ဳံကို ပံုတြင္ပါသည္႔အတုိင္း ခရင္းျဖစ္ အေပါက္ေလးမ်ားေဖာက္ေပးပါ။
ပီဇာဒိုး ဖုတ္နည္း
၁။ အရင္ Oven ကို preheat လုပ္ထားေပးပါ။
၁။ ဂ်ဳံဒိုးကို Oven ထဲထည္႔ကာ အပူခ်ိန္ ၂၀၀ဒီဂရီ ျဖင္႔ မိနစ္ ၂၀ခန္႔ဖုတ္ေပးပါ။
ေအာက္ခံ ပီဇာေဆာ႔လုပ္နည္း
၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃လံုးကို ေရေႏြးဆူဆူထဲ ျပဲေအာင္ ထည္႔ျ႔႔ပဴတ္ေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး skin(အခြံ)ကို ခြာေပးျပီး နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ။
၂။ ဒယ္ထဲ ဆီထည္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ (နွုတ္နွုတ္ဆင္း) sautee ထိုးပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ နွုတ္နွုတ္ဆင္းထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအနွစ္ (tomato paste)(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ၊ ဂ်ဳံ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း)ထည္႔ေမြွေပးပါ။
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား နူးေအာင္ ျမဳပ္ရုံ ေရ၁ခြက္ခန္႔ထည္႔ေပးပါ။
၅။ ျပီးမွ အရသာအေပါ႔အငံ႔အတြက္ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ သၾကား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း)၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔၊ oregano ထည္႔ေမႊေပးပါ။
၆။ အနွစ္ မပ်စ္မက်ဲ အေနထားတြင္ ခ်ေပးပါ။