ထမနဲထိုးနည္ (3)နည္​း....

ထမနဲထိုးနည္ (3)နည္​း....
🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲
အဆင္​​ေျပမဲ့ နည္​း​ေလး
အသံုးျပဳနိုင္​ရန္​ ျဖစ္​ပါတယ္​....
ထမနဲ (အလြယ္နည္း)..
လြယ္ကူျပီး အခ်ိန္အၾကာႀကီး ထိုးစ၇ာမလိုပဲ စားလို႔ ့ေကာင္းတဲ့ ထမနဲ ထိုးနည္းပါ။
အိစံကေတာ့ ေကာက္ညွင္းအမည္းနဲ ့လုပ္တဲ ့ထမနဲ ကိုျကိုက္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းအမည္းကိုပဲသုံးထားပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းအမည္းနဲ ့ဆိုေတာ့ နွမ္းကိုလဲ အျဖဴကိုပဲ သုံးထားပါတယ္။ ဒီ နည္းက အမ၀မ္းကြဲ တေယာက္ ကသင္ေပးထားတာပါ။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား..
၁။ ေကာက္ညွင္းအမည္း (သို ့) အျဖဴ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၂ ခြက္ (ထမင္းေပါင္းအိုးမွာပါတဲ ့ဆန္ခ်ိန္ခြက္)
၂။ နွမ္းအျဖဴ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
(ေကာက္ညွင္း အျဖဴကို သုံးလွ်င္ နွမ္း အမည္း ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ နွမ္းအျဖဴ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း)
၃။ အုံးသီး အဖတ္- ၁ ခြက္ (သို ့) လက္တဆုပ္စာ
၄။ ေျမပဲ - ခြက္ တ ၀က္
၅။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၆။ ဆီ - ခြက္ ေလးပုံ သုံးပုံ
၇။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
ျပဳလုပ္နည္း...
၁။ ဂ်င္းကို အေခ်ာင္းေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါ။ ေျမပဲ တ၀က္ကို ေထာင္းထားပါ။ (အ၇မ္းညက္စ၇ာမလိုပါ။) ေနာက္ထပ္ ေျမပဲ တ၀က္ကို အလုံးကြဲ၇ုံ ပဲ ေထာင္းပါ။
၂။ ေကာက္ညွင္း အမည္းကို ေပါင္းအိုးထဲမွာ ထည့္ရ်္ ေ၇အမွတ္ ၄ မွာထားျပီး ထမင္းခ်က္တဲ ့အတိုင္းခ်က္ပါ။ ေကာက္ညွင္းက်က္လွ်င္ ၁၅ မိနစ္ ခန္ ့အဖုံးမဖြင့္ပဲ နွပ္ထားပါ။ (ေရနည္းနည္း က်န္ေနတတ္ပါတယ္။)
၃။ ထမနဲ ထိုးမည့္ ဒယ္အိုးထဲ တြင္ ဆီထည့္ရ်္ ဆီ က်က္ လာလွ်င္ အုံးသီးဖတ္ မ်ားထည့္ေျကာ္ပါ။ အနီေ၇ာင္ သန္းလာလွ်င္ အုံးသီးဖတ္မ်ားကို ဆယ္ထားပါ။
၄။ အုံးသီးဖတ္ ေျကာ္ထားေသာ ဆီထဲကို ဂ်င္း ထည့္ပါ။ ဂ်င္း အနံ ေမြွးလာလွ်င္ ခ်က္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းမ်ားကို ထည့္ပါ။ ထမင္းအိုးထဲ မွာ ေရအနည္းငယ္ က်န္ေနခဲ ့လွ်င္ အဲေ၇ကိုပါထည့္ရ်္ လုံးပါ။ ဆားထည့္ပါ။ ၅ မိနစ္ေလာက္ လုံးျပီးလွ်င္ အနည္းငယ္ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားေသာ ေျမပဲမ်ားကိုထည့္ပါ။ ၁၅ မိနစ္ (သို ့) မိနစ္ ၂၀ ခန္ ့ေရေျခာက္ျပီး ေကာက္ညွင္း မ်ား လံုးလာျပီး ဆီျပန္လာသည္အထိ ထိုးပါ။
၅။ ေရေျခာက္ျပီး ေကာက္ညွင္းမ်ားလုုံးလာလွ်င္ နွမ္း၊ အလုုံးကြဲ၇ံုုေထာင္းထားေသာေျမပဲ နွင့္ ေျကာ္ထားေသာ အုုံးသီးဖတ္ တ၀က္ကိုု ထည့္ရ်္ ေမြွပါ။ အကုုန္ နွံ ့လွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွ ခ်ပါ။
၆။ ပန္းကန္ထဲတြင္ထမနဲ ကိုု ထည့္ ခ်န္ထားေသာ အုုံးသီးဖတ္ေျကာ္ကိုု အေပၚက ျဖဴးျပီး သုုံးေဆာင္နိုုိင္ပါျပီ။
(၁ ခြက္= 1 Cup= 240 ml, ထမင္းစားဇြန္း = 1 Tablespoon = 15ml, လက္ဖက္၇ည္ဇြန္း= 1 Teaspoon = 5 ml)
Credit: Ei San's Homemade Inspiration
ထမနဲ...(​ေနာက္​တစ္​နည္​း)
ေကာင္ၫွင္းဆန္ႏို႔ဆီဘူး၂ဘူးကိုေရ၆နာရီေလာက္စိမ္ပီးဇကာနဲ႔စစ္ထားပါ..
အုန္းသီးတလံုူကိုပါးပါးေလးေတလွီး
ပီးဆီနဲ႔ႂကြပ္ေအာင္ေၾကာ္ထားပါ....
ၾကက္သြန္ျဖဴ၁၀သားခန္႔အခြံခြာထားပါ(ဥတလံုး)..
.ဂ်င္း၅က်ပ္သားခန္႔ပါးပါးလွီးထားပါ..ေျမပဲဗူးတဝက္ေလွာ္ထားပါအခြံခၽြတ္ထားပါ....ဆီကိုေတာ၃၀သားခန္႔သံုးထားပါတယ္...ႏွမ္းမဲဗူးတဝက္ကိုေမႊးေအာ္ေလွာ္ထားပါ....
ပထမဦးဆံုးထိုးမဲ့ဒယ္အိုးထဲေရစစ္ထားတဲ့​ေကာက္ၫွင္းေတထည့္ပီးနီညိဳေရာင္သန္း
လာေအာင္ေလွာ္ပါတယ္...
ဆီ၂၀သာကိုဒယ္အိုးထဲထည့္ပီးဂ်င္းနဲ႔ၾကက္သြန္ျဖဴကိုဆီသတ္ပီးေလွာ္ထားတဲ့ေကာက္ၫွင္းေတထည့္ကာသမေအာင္ေရာေၾကာ္ပါ...
ဆားထမင္းစားဇြန္းတဇြန္းထည့္ပါ..ေရ၁လီတာခန္႔ေကာက္ၫွင္းျမဳတ္ေအာင္ထည့္ပီးအဖံုးအုပ္ပီးႏွပ္ေပးပါ..မၾကာမၾကာအေပၚေအာက္လွန္ေပးပါ...
ေကာက္ၫွင္းႏွပ္ရင္ေျမပဲႏွမ္းအုန္းသီးေၾကာ္တို႔ကိုထည့္ေရာေမႊပီးသမေအာင္ေယာင္မနဲ႔ထိုးေမႊေပးပါ..က်န္တဲ့ဆီ၁၀သားကိုထပ္ထည့္ပီးေမႊေပးပါ..
ပံုထဲကအတိုင္ျဖစ္လာရင္မီးပိတ္အေအးခံပီးစားဖို႔အသင့္ျဖစ္ပါပီရွင္
​ေပးပို႔သူ - Yamin Swe
အမွတ္​စဥ္​ - ၄၁
Fancooking #shareyourrecipes
My food myanmar
ထမနဲ ထိုးနည္း.....
ထမနဲ အခ်ိဳး
ဒီအခ်ိဳးဟာ ေရွးၿမန္မာလူၾကီးမ်ားလက္ဆင့္ကမ္းလာ
တဲ့အခ်ိဳးၿဖစ္သလို
ဆရာမၾကီးခင္ခင္ထူးရဲ.မအိမ္ကံ၀တၳဳ ထဲမွာလည္းေဖာ္ၿပထားတာေတြ.ရ
ပါတယ္ ( စကားခ်ပ္ )
(၁) ေကာက္ညွင္းဆန္.......(၄)ၿပည္
(၂ )ေၿမပဲ.......................(၈၀) က်ပ္သား..
(၃)ႏွမ္းဆီ(သို.)ေၿမပဲဆီ.... (၁)ပိႆာ
(၄) ႏွမ္းေစ့( မဲ+အၿဖဴ )......(၃၂) က်ပ္သား
(၅) အုန္းသီးစိတ္..............(၂၀) က်ပ္သား..
(၆) ဆား.........................(၇) က်ပ္သား.
(၇) ခ်င္း..........................(၁၅) က်ပ္သား
ထမနဲ မထိုးခင္...
ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြကိုေရေဆးၿပီးအနည္းဆုံး (၃) နာရီခန္.
ၾကိဳတင္ေရစိမ္ထားရပါမယ္...။
ေၿမပဲေတြကို ေလွာ္ၿပီးအခြံေတြေၿပာင္စင္ေနေအာင္သန္.စင္ပါ ။ ၂ ၿခမ္းကြဲသြား
ေအာင္လက္ဖေနာင့္ေလးနဲ ဖိလွိမ့္ထားေပးပါ။
(အလြယ္သုံးေၿမပဲဆားေလွာ္ေတြမသုံးပါႏွင့္ )
နွမ္းေတြကိုလည္း သန္.စင္ၿပီး(လိုအပ္ပါက) ေလွာ္ထားပါ။
အုန္းသီးေတြကို အေနတာ္ပါးပါးလွီးစိတ္ပါ ၊ ေၾကာ္ၿပီးထည့္မယ္ဆိုရင္ ေနပူမွာ
(၃) နာရီေလာက္ဇကာႏွင့္ၿဖန္.လွန္းထားပါ။
ခ်င္းေတြကိုအခြံခြါ ေရေဆးၿပီး..မွ်င္မွ်င္ေလးေတြလွီးပါ။
ေရစိမ္ထားတဲ့ေကာက္ညွင္းေတြကို ဇကာႏွင့္ေရစင္ေအာင္စစ္ထားပါ။
ပထမဆုံး မိုးၿဗဲဒယ္ မွာဆီကိုအပူေပးၿပီး အုန္းသီးေတြကိုေရႊအိုေရာင္ရေအာင္
ေၾကာ္ၿပီးဆီစစ္ထားပါ ။
ထိုဆီထဲမွာပဲ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ ။ အနံ.ေမႊးၿပီးႏြမ္းလာလွ်င္ ေရစစ္ထားတဲ့
ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြထည့္ေပါင္းကာ...သစ္သားေယာင္းမအရွည္ႏွင့္ေမႊေပး
ပါ ( ေၾကာ္ခ်င္ဟန္ၿပဳ ပါ )
ဆီနဲ.ေတြ.ၿပီးေကာက္ညွင္းေတြအေၾကာ
တင္းသြားၿပီဆိုမွ...ဆားၿဖင့္အရသာ
သြင္းပါ ၊
ေကာက္ညွင္းဆန္အထက္ ေရ လက္ ၂ ဆစ္ခန္.ထည့္ၿပီး..စေကာၾကီးၾကီးမ်ား
ကိုလက္ကိုင္ကြင္းတပ္ထားေသာအဖုံးမ်ားႏွင့္ ဖုံးထားပါ ။
ေရမခမ္းခင္အထိေတာ့ (၁၀ ) မိနစ္တစ္ခါေလာက္ေယာင္းမနဲ.ႏွံ..ေအာင္ေမႊ
ေပးရပါမယ္..။
ေရခမ္းသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးေတာက္ေတြကိုေလွ်ာ့ခ်ၿပီး...ငွက္ေပ်ာဖက္အုပ္
အဖုံး ၊ ဖုံးကာ ႏွပ္ေပးရပါမယ္...။
ကြ်မ္းက်င္သူတစ္ဦးက စမ္းသပ္ၿပီးလို.ႏွပ္ၿပီဆိုကာမွ သစ္သားေယာင္းမကိုင္
ၿပီးေမႊသူ၂ဦးရဲ.ေယာင္းမအရင္းကေနကိုင္ၿပီးေကာက္ညွင္းေတြကိုပြတ္ေခ်ေပး
ရပါတယ္( ထိုအလယ္လူေနရာကိုထမနဲကြ်မ္းက်င္သူအိုးသူၾကီးမ်ားတာ၀န္ယူ
တာမ်ားပါတယ္ )
ထိုအခ်ိန္မွပဲ အိုးသူၾကီးညႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း ႏွမ္း ၊ ေၿမပဲ ၊ အုန္းသီးေၾကာ္(သို.) အစိမ္းမ်ားကို ထည့္ကာ သမသြားေအာင္နယ္ေပးပါမွ..
ေကာင္းမြန္တဲ့ ထမနဲ ကိုရရိွတာၿဖစ္ပါတယ္..။
(မွတ္ခ်က္)ကြ်န္ေတာ့္ငယ္ဘ၀ႏွစ္စဥ္အိမ္မွာထမနဲ ထိုးေတာ့..မိုးၿဗဲဒယ္ၾကီး
ေတြတည္ဖို. ေၿမၾကီးကို တြင္းတူးၿပီး အုတ္နီခဲမ်ားနဲ.ခေနာက္ဆိုင္ၿပဳလုပ္ကာ
မီးဖို(ယာယီၿပဳလုပ္တတ္ပါတယ္ )
ဒီလိုၿပဳလုပ္တာဟာ မီးအရိွန္ေၾကာင့္လူပင္ပန္းမွဳကိုသက္သာ
​ေစသလို ေလတိုက္ႏွဳန္းေတြေၾကာင့္မီးညြန္.
ေတြမလွဳပ္ရွားေစပဲ
ထိေရာက္တဲ့အပူရိွန္ကိုရရိွေစတယ္လို.ဆိုပါတယ္
နယ္တဲ.အခ်ိန္လည္းထိုၾကြင္းမ်ိဳး
မွာၿပဳလုပ္ေလ့ရိွပါတယ္။
အားနဲ.အင္နဲ.ၿပဳလုပ္( နယ္တဲ့အခ်ိန္မွာလည္းဒယ္အိုးဖင္ၿငိမ္ၿပီးေမႊသူေရာ၊
ၾကိတ္ေခ်သူကိုပါ သက္သာေစသလို မုန္.ကိုလည္းမိမိလိုခ်င္တဲ့အေနအထား
ေရာက္တယ္လို. ထမနဲအိုးသူၾကီးမ်ားထံမွမွတ္သားဖူးပါတယ္..။
ထမနဲထိုးနည္းကဗ်ာ
*************
ထမနဲ ထိုးရန္ဖို.. စာခ်ိဳးလို.မွာခဲ့မယ္...
တစ္စိတ္ဆန္သည္ေကာက္ညွင္းရယ္ႏွင့္
တစ္ပိႆာ ဆီအမွန္သြင္းပါလို.
ခ်င္း( ဂ်င္း) က သုံးဆယ္
ေၿမပဲၿဖဴေလွာ္တစ္ခြက္ကယ္ႏွင့္
အုန္းသီးဆန္အတူဖတ္ပါလို.
ႏွမ္းမၿပတ္ဤနည္းႏွယ္
ေရစင္ၾကည္ပထည့္ရိုး
လက္ႏွစ္သစ္သာပ ၊ တြက္စစ္ကာခ်ိန္ဆယ္သားရယ္ႏွင့္
ေရာေႏွာကလူအမ်ားတို.ရယ္
အားသစ္လို.ထိုး ...။
( အမည္မသိ )
KokoPwar
Photo credit

Image may contain: food


Image may contain: food


Image may contain: food

Image may contain: food

Image may contain: food